Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Muammer Enginsu

Muammer Enginsu yazdı: By By Türkçe

Pandemi :    Salgın       

Entübe:        Boru takma. Solunum Cihazına Bağlanma

Peak :           Zirve      

Droplet :      Damlacık

İmmün :       Bağışıklık

Enfeksiyon: Bulaşma

 Bu köşeyi okuyan değerli dostlar yazının başlığı bana ait değil. Bir kitap adıdır. Yazarı da dünyanın en genç profesörü ünvanını elinde bulunduran Oktay Sinanoğlu’dur. Bu vatansever bilim insanını rahmet ve saygıyla anıyorum. Aranızda okumayanlar varsa bu kitabı da şiddetle tavsiye ediyorum.

******

 Yukarıda son günlerde çok sıklıkla duyduğumuz kelimelerin bir kısmını sıraladım. Şu an hali hazırda herkesin dilinde olduğu için de bu örnekleri seçtim. Alt alta yazınca her şey anlaşılıyor aslında. Çok uzun bir konu bu. Öyle bir sayfa yazıyla anlatılacak gibi de değil. Ancak bir bölümüne değinebileceğim şimdilik.

******

Çocukluk yıllarımda şu cümleyi sıklıkla duyardım ki hala duyuyorum ara ara.

-Türkçe işte. Lastik gibi. Nereye çekersen oraya gidiyor.

-Türkçe kelime sayısı az.

-Türkçe ile bilim yapılamaz.

******

 Kendi dilinden ve kültüründen habersiz, cahil, aymaz, özensiz, art niyetli, yabancı hayranı, kafaları emperyalist sömürü ile yıkanmış ve beyin nakli gerçekleşmiş pek çok insandan duyarsınız bu cümleleri. Bazen laf olsun diye bazen alışılmış öğrenilmiş düşünce kirliliğinden bazen de aşağılık kopleksinin dışa vurumundan kaynaklanan bu arabesk davranış şekli ile mücadele etmek ve kendimizi bu yönde  eğitmek zorundayız.

******

Meraklısına söyleyelim. Türkçe dünyanın bilinen en eski dillerinden biridir. Araştırmalarıma göre kökeni şimdilik Sümer tabletlerine kadar uzanmakta ve tahmini geçmişi de on bin yıldan fazla olduğu bilim ve tarih adamlarınca da kabul ve beyan edilmektedir. Ayrıca Türkçe matematiksel hece, kelime ve cümle kurgusu olan, kendinden kelime türetebilen muazzam bir bilim teknoloji ve bilgisayar dilidir. Dünyadaki sayılı ve saygın edebiyat dillerinden biridir ayrıca. Bunca yıldır yaşayabilmesi de zaten bunun kanıtıdır.

******

 Özellikle 1950 ve sonrasında Amerika ve Avrupa kaynaklı bir sömürü sisteminin ve beyin nakli operasyonunun sonucudur bu yozlaşma ve haysiyetsizleşme. Topla tüfekle alınamayan güzelim vatanın kültür emperyalizmiyle boyunduruk altına alma serüvenidir. Büyük ölçüde de başarmışlardır bunu. Lakin geç değildir bundan kurtulmak için.

 Bir ülkenin ulusal televizyonu bir spor müsabakasını anlatırken “start

aldı, finish gördü” diyemez, dememelidir. Ancak T.R.T’ de bile bunu sıklıkla görürsünüz ki diğer özel televizyonları saymıyorum bile. Diline doladığı iki yabancı sözcükle caka satma ahmaklığını göstermek isteyen süslü budalalara ne demeli?

******

 Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı pek çok kitapta mis gibi Türkçe karşılığı olan ve gayette rahat kullanılan terimleri parantez içine alıp yabancı kelimeleri cümle içinde kullanan kafalar da aynı kafalardır. Üstelik ve maalesef bunların çoğu muhafazakâr veya milliyetçi söylemlere de sahiptirler. Neyi muhafaza edecekler? Amerikan beyin sömürü sistemini mi? Kendi diline olan bu yabancılaşmanın yok edici sonucunu bilmeden nasıl milliyetçi olunabilir? Sadece bıyık farkıyla mı? Bir ülkenin ana dili parantez içine alınamaz. Nokta. Bu bir karakter meselesidir vesselam.

******

 Madalyonun diğer tarafında ise tüm bu yabancı kelimeleri çok marifetmiş gibi kullanan ve uğradıkları bu ameliyatın farkında dahi olamayacak kadar batı hayranı (aslında uşağı demek lazım) bir kitle var. Onlarda bunu modernlik, çağdaşlık, ilericilik ve demokratlık sanıyorlar. Konunun burasında her kurduğu cümleye arapça bir kelime sokuşturmaya çalışan güruhu da koymam gerek. O da ayrı bir sömürü sisteminin ürünüdür zira. Hangi fikir zümresinden veya hangi siyasi akımdan olduklarının zerre önemi yok bana göre. Sonuç aynı ve tam da emperyalistlerin istediği gibi olmuştur.

******

Ülkeler artık topla tüfekle değil dil ve kültürle işgal edilmektedir. Özellikle büyük şehirlerde ve turizm bölgelerinde yolda yürüyün bakın. Kaç dükkânın adı Türkçe kaçının İngilizce veya Arapça? Haksız mıyım? Apartman adlarında bile Türkçe isim kullanmıyorlar artık. Şatafatlı olsun diye köy evine “willa” demekle başlayan rezil süreç “rezidans” ile devam ediyor. Hiç biri tesadüf değildir bunların.

******

Çocuklarımıza uygulanan sistematik saldırı yabancı dilde eğitim saçmalığı ile çaktırmadan ve hoyratça devam ediyor. Birkaç nesil sonra torun dede ile anlaşamayacak hale gelecektir. Ki şimdiden böyle.

Bu yazıya burada son veremiyorum. Dediğim gibi uzun mesele. Haftaya biraz da çözüm önerilerimiz ve yaşanmış olaylar ile devam edeceğiz.

Dilinizden “Arı Türkçe” eksik olmasın.

Sosyal Medya Ve İletişim Bilgileri:

Youtube Kanalı:        Muammer Enginsu TV

İnstagram,Facebook,Twitter: Muammer Enginsu

İstek ve önerililerinizi bana e-posta adresinden iletebilirsiniz.

heryerdemuzikvar@hotmail.com

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER