Muammer Enginsu yazdı: Evrende müzik var

Muammer Enginsu yazdı: Evrende müzik var

   Merhaba

  Bu köşedeki ilk yazımda insanoğlunun varlığını bildiği veya görebildiği kadarıyla sınırlarını anlamaya çalıştığı evrenin ve dünyanın müziğini yazmak istedim. Evrenden başlayarak günlük hayatımızın içine kadar uzanan bu yolu bütünden parçaya doğru( tümden gelim metodu) inceleyeceğiz.

*****

  Sabah kalktınız bir müzik açtınız. Açtığınız o müzik bir ses dalgası ve evrende sürekli oradan oraya çarparak hareket ediyor, kaybolmuyor. Evren, galaksiler, güneş sistemleri, gezegenler bu seslerle dolup taşıyor. Ayrıca uzayda boşluğun ve gezegenlerinde ölçülebilmiş sesleri var. Tabii ki dünyamızın da bir dönüş sesi var.

*****

 Peki, her ses müzik mi?

Elbette hayır. Müzik seslerin düzenli ve uyumlu dizilmesiyle kulağa hoş gelecek şekilde oluşan melodik bir bütünlük. Ama bazen bu melodileri doğanın seslerinde de bulabiliriz. Bir kuşun ötüşünde, bir dalganın sahile vuruşunda, bir yaprağın rüzgârla dansında, güneşin nesneler üzerindeki etkisinde, çıtır çıtır yanan bir sobanın sesinde. Kısaca evrendeki bilinen her şey ses çıkarıyor ve bir melodisi var. Kulağımızın duyabildikleri dışında bir de duyamadığımız melodiler var. Öyleyse müzik yaratılışla var olan ve her şeyi kapsayan kuşatan bir olgu.

Bu olguya bütüncül baktığımızda hayat ve madde olduğu sürece müzik de olacak diyebiliriz.

********

  Günümüzde sadece insanların değil; hayvanların ve bitkilerin de müzikle olumlu tepkiler verdikleri çoktan keşfedilmiş durumda. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki müzik dinleyen inekler daha çok süt verirken, müzik dinleyen seralarda bitkiler daha iyi verim veriyor. Sadece bununla da kalmıyor, müziğin türüne ve zamanlamasına göre de verdikleri tepkiler değişiyor. Canlılar âleminde müziğe en çok ihtiyaç duyan ise insanoğlu. İnsan soyu var olduğundan beri bu ihtiyacı karşılamak için oldukça uzun, çileli ve karmaşık bir yol izliyor. Neredeyse günlük temel ihtiyaçlar listesinin başköşesinde oturan müzik, ekmek kadar su kadar önemli, etkili ve vazgeçilmez insanoğlu için.

******

Peki, neden bu kadar önemli? Neden müziğe bu kadar ihtiyacımız var?

Kendimize şu soruyu da soralım; müziksiz geçen bir günümüz var mı?

Ve arkasından şunu da ekleyelim; kıyafet alırken onlarca dükkân gezen bir birey aynı özeni müzik seçerken gösteriyor mu?

Bilerek veya bilmeyerek onsuz gün geçirmediğimiz müzik için yeterli bilgimiz var mı?

Bize neyin iyi geleceğini biliyor muyuz? Seçimlerimizi neye göre yapıyoruz?

  Bu ve buna benzer pek çok sorunun cevabını ilerleyen zamanlarda bu köşede bulabileceksiniz. Lütfen görüşlerinizi, yorumlarınızı ve değinmemizi istediğiniz konuları yorumlar bölümünde ve aşağıda yer alan e-posta adresinden bize yazın.

Müzikle kalın

Muammer Enginsu

Yayınlama: 25.11.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 8 Yorum
  1. Gonul ataman dedi ki:

    Tebrik ediyorum

  2. çetin dedi ki:

    müzikteki başarın tartışılmaz, köşe yazarlığında da alnının akıyla çıkacağından hiç şüphem yok.
    başarıların daim olsun.
    saygılar

  3. Ozan Tanış dedi ki:

    Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Takipteyim, başarılar dilerim.

    1. Muammer Enginsu dedi ki:

      Teşekkür ederim , Çetin, Ozan Tanış, Sadık, Alim Kılıç

  4. Sadık dedi ki:

    Sevgili dostum harika bir yazı.Müziğin tınılarını sadece kulağımızla değil tüm benliğimizle duyduğumuzda insana verdiği tad paha biçilmez.Sağlıcakla kal…. Sadık.

  5. Alim KILIC dedi ki:

    Gazetedeki köşeniz hayırlı olsun. Basarılar.

  6. Muammer Enginsu dedi ki:

    Teşekkürler Gönül Ataman

  7. Angel dedi ki:

    Bilinenleri tekrar etmek yerine duygularını kat.Sadelik yazının lezzetidir.Bir şef yemeğini açıklamaz,bir ressam renkleri dipnot düşmez.Yazar iyi bir anlatıcıdır.Kelimelerin uçuşmasına izin verir.Konu ne kadar didaktik olsa da zihinde lezzet,kalpte sessizlik bırakır.İlk yazınız,kumsalda telaşla çakıl taşı toplayan ve en bilinenleri cebine atan bir insanın hali gibi olmuş.En güzel çakıl taşları gizlenmiş olanlardır🐚Başarılar