Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Muammer Enginsu Yazdı: İnsanımsı

Aslan Oğlum- Eşşek Oğlum

Aslan Oğlum- Eşşek Oğlum

Bilirsiniz bu coğrafyada babalar çocuklarını bu iki kavram ile büyütürler. Aslan oğlum ,eşek oğlum.

Hemen hemen herkesin dilindedir bu. Aslanım benim be! Ya da eşşek, eşşek oğlu eşşek!

İnsan soyunu inceledikçe gitgide ne denli kibirli, zalim, bencil ve egolu bir mahlukat olduğunu daha çok kavrıyor insan. Şöyleki: İnsan kendini hâkimi sanıyor doğanın ve evrenin. Bütün nimetlerin kendisi için olduğu ve onları istediği gibi kullanabileceği yanılgısını da yaşıyor. Bu sebeple istediği canlıya istediği anlamı yükleyip kullanıyor. Ancak burada farklı bir nokta var. İnsan da doğadaki diğer canlılar gibi zayıf olanı ezme güdüsüne sahip. Hatta daha da kötüsü belkide başka hiçbir canlıda olmayan    aşağılama dürtüsüne de sahip.

İnsan soyu güce tapıyor. Güç zehirlenmesi yaşıyor. Güç karşısında benliğini koruyamıyor ve korkuları çoğu kez ön plana çıkıyor.Onu esir alıyor. Bu da dehşetli bir zaafiyet yaşamasına sebep oluyor. İnsan kendi özündeki mayayı unuttukça benim İNSANIMSI’’ dediğim hayvandan farklı ve daha aşağıda bir forma dönüşüyor.

İNSANIMSI insanın fiziki yapısında olan ancak insani özellikler bakımından son derece düşük ve diğer canlılardan daha aşağıda bir form bence. Bu form cahil de değil üstelik. Kötü. Evet tamamen kötü. Kötülükten zevk alan, kötülükten beslenen bir form. Yakan, yıkan, acımayan, vicdandan yoksun, bencil, egoist bir form. Çevresine kötülükten ve yıkıcılıktan başka hiçbir şey getirmeyen,  bu dünyada heleki doğaya zarardan başka katkısı olmayan zalim bir form. Çevreye, insana, doğaya , evrene sürekli zarar veren, ilkel dürtüleri ile hareket eden şeytanı içinde bir form.

İNSANIMSI ürettiği bazı sarsak fikir ve düşüncelerini diğer insanlara da bulaştırma özelliğine sahip. Tıpkı hayvanları kategorize ederken yaşadığı hezeyan gibi.

Bilirsiniz eşekler dünyanın en güzel gözlü hayvanlarıdır. İnsana en çok hizmet etmiş, insanın en çok yardımında bulunmuş, hatta hayata tutunma serüveninde olmazsa olmaz olmuştur bu kadim canlı. Ancak vefa nedir bilmeyen İNSANIMSI en yakın yardımcısını kelimeye kattığı çift ‘Ş’ ile pekiştirerek aşağılamayı  ve onu bir küfür aracı olarak kullanmayı seçmiştir. Eşşek oğlu eşşek! Bununla da yetinmemiş dövmüş, sövmüş, işkencelerle öldürmüş ve hatta tecavüz etmiştir. İşine yaramayacağı kadar yaşlandığında veya sakatlandığında ise doğaya salıverip kendi kaderine terk etmiştir.

Diğer yandan doğanın bir parçası olarak doğal dengedeki yeri açısından değil ama İNSANIMSI’nın  günlük hayatı ve yaşamsal ihtiyaçları açısından hiçbir işine yaramayan aslanı ise yüceltmiş ve bir övgü aracı yapmıştır. Aslan oğlum benim! Aslanasın sen be! Aslan erkekliğin, kahramanlığın, yiğitliğin , başarının,  ve gururun simgesi oluvermiştir İNSANIMSI’da.  Birine ‘’HAYVAN’’ demek heleki EŞŞEK demek küfür, hakaret, aşağılanma sebebi iken yine bir hayvan olan ASLAN baştacıdır. Aslan yüceltilmiş, kutsanmış, baş köşeye oturtulmuşken eşek aşağılanmış, horlanmış, indirgenmiş ve bir kenara  atılmıştır. Eşek bir zavallı, aslan ise bir kahraman ilan edilmiştir.

Şu İNSANIMSI’nın haline de bir bakın hele…

Bu kısa analizden anlaşılacağı üzere İNSANIMSI güce tapan vefasız bir beyhudedir. iNSANIMSI bana göre bu dünyadaki en aşağıdaki canlı formudur. Sayıları bir hayli çok olan İNSANIMSI hızlı üreme kapasitesine sahiptir. Nereye baksan oradadır. Güce tapan da odur , güç karşısında eğilen de o. Cellat da  odur, kasabın bıçağını yalayan kurbanlık da o. İNSANIMSI’yı açığa çıkaran turnusol kağıdı ise vefa ve kadirşinaslık duygusudur. Biri yaptığınız iyiliğin kadrini, kıymetini bilmiyorsa orada bir İNSANIMSI olma olasığını bir hayli fazladır. Tıpkı hayvanlara yaptıkları gibi. Aslan oğlum! Eşşek oğlum!

İnsan soyu hayvanları bir küfür aracı olarak kullanamaz. İNSANIMSI’nın bir  insana hayvan demesi küfür değil ancak övgü ve ödül olabilir. İnsan soyu hayvanlardan feyz almasını bilmez ise varacağı nokta İNSANIMSI olmaktır.

Dipçe:İNSANIMSI’lara karşı güneş toplayanlara selam olsun.

Bu hafta sizlerle GÜNEŞ TOPLA eseriini buluşturmak istedim. Keyfiniz ve güneşiniz bol solsun.