Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Muammer Enginsu

Muammer Enginsu Yazdı: Kadınlar Günü Diye Bir Gün Yok

  Güzel bir gün. Hem anlamlı hem coşkulu. Henüz bir felaket haberi de almış değilim. Sağlık da yerindeyse işler yolunda demektir. Kendinizi dışarı atmamak için hiçbir sebep yok.

  Sizden bir şey rica edeceğim. İnternet arama motorlarına ‘’Kadınlar Günü’’ yazın ve görsellere basın lütfen. Görecekleriniz güzel bir kadın figürü, pembe, kırmızı ve eflatun çiçekler, kalp ve çeşitli hediyeler olacaktır. Neden böyle sizce?

  Gelin bunların birer analizini yapalım. Güzel kadın imajı önemlidir. Kapitalizm her zaman pazarlamayı bunun üzerinden yapar. Reklamlara daha dikkatli bakarsak  anlayacağız. Pembe, kırmızı ve eflatun gibi renkler aşkın renkleridir. Pembeyi kırmızıyı, eflatunu sevmeyen kadın görmedim diyebilirim. Kalp ve hediyeler de işin tamamlanma aşaması. O halde mesaj açık. Bu günde sevdiğiniz bir kadına hediye, çiçek falan alın, bir yerlere götürün ve gün bitsin…

Bir de şuna bir bakalım. ‘’8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’

 Genellikle bunun için hazırlanan görsellerin ise sert yüzlü, erkeksi, acıyı ve mücadeleyi yaşamış imajı katı kadın tiplemelerinden ve grafiklerinden oluştuğunu, siyah ve koyu kırmızının hâkim olduğunu göreceksiniz.

 Şimdi böylesi anlamlı bir günün nereden geldiğini bilmeyen, her gün medya ve internetteki algı ile yönetilen insanlar en çok hangisine yönelecektir sizce? Bu iki tabloyu yanyana koyup karşılaştırdığımız da kapitalizm işini ço iyi yapıyor  demekten kendimi alamıyorum.

Kısaca bilgi ile hareket etmez isek bu günün nasıl kutlanması gerektiğini beynimize nakşedilmiş bu algı ve imajinasyonlar belirleyecek demektir.

Aslında başlıkta anlatmak istediğim şey de şu : ‘’Kadınlar Günü’’ diye bir gün yok. ‘’8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ var. Birileri biliyor ki emek eksenli büyük bir hareketin sonunda 16 saatlik kölelik düzeyindeki çalışma süresini insanca bir çalışma hayatına çevirebilmek için bedeller ödenerek ortaya çıkmış olan ‘’8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ nü bilinçli olarak kısaltılıp ‘’Kadınlar Günü’’ ne çevrilirlerse hediye alıp yemeğe götürmekten öteye gidemeyecek bir kalıba sokup bu mücadelenin de önü alınmış olur. Vahşi kapitalizme karşı kazanılmış bir zafer olan bu gün uygulanan basit algı operasyonlarıyla bir doğum günü kutlamasından öteye gidemiyor. Çok mu paranoyak geldi?

  1857 yılı 8 Mart tarihinde ABD’nin New York kentinde 129 kadın işçi kendilerine çiçek alınıp avutulsunlar diye hayatlarını vermediler sanırım. Şimdi buradan, ‘’Siz çiçek alınmasına karşı mısınız?’’ diyecekler de çıkar. Hayır efendim tam tersine eşinize her gün alın o çiçekleri. Ancak günün anlamını ve içeriğini boşaltarak omurilik soğanımızla dalga geçen ve her anlamlı olayı sadece alışveriş yapmak ve mal satmak için değerlendiren bu para düzeninden azıcık ayrışalım istiyorum. Bu özel günün içini boşaltıp posasını çıkarmalarına izin vermeyelim. Bu kadının yaşamdaki gerçek yerini ve hakkını almasına en büyük ihanettir bence.

  Kadın her yerden kuşatma altında. Onu ellerinde tutmak istiyorlar. Cehaletin en çok korktuğu kadındır. En çok baskılanmak isteyen kadındır. Biliyorlar ki kadın öğrenirse öğretir. Kadın değişirse bütün dünya değişir. Kadın özgürleşirse kendilerine köle bulamazlar. Elini attığı her yeri güzelleştiren kadının hayata daha çok sahip çıkması gerekir. Dünya ancak kadının mücadelesiyle daha güzel bir yer olabilir.

  İnsanların cinsiyet bazlı ayrışımına da karşı olan biri olarak kadınların emeklerine sahip çıkmalarını diliyorum. Eğer bu özel günü birkaç makyaj malzemesi, bir demet çiçek, güzel yemekle değişirseniz ne sizin için ne de gelecek nesiller için dünya daha yaşanılır bir yer olamayacaktır.

Bu gün tüm kadınlarımıza Nazım Hikmet Ran’ın şiirinden bestelenen “Kıymayın Efendiler” isimli eseri armağan ediyorum.

Dünya kadınla güzeldir.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun…

Sosyal Medya Ve İletişim Bilgileri:

Youtube Kanalı:          Muammer Enginsu TV

İnstagram,Facebook,Twitter: Muammer Enginsu

Editör:Mustafa Özmen

İstek ve önerililerinizi bana e-posta adresinden iletebilirsiniz.

heryerdemuzikvar@hotmail.com

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER