Muammer Enginsu Yazdı: Karanlığı Arala

Muammer Enginsu Yazdı: Karanlığı Arala
Yayınlama: 12.04.2020
A+
A-

Büyük Komutan Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı bütün hızıyla sürerken savaş sonrasında eğitim sisteminin nasıl olacağını nasıl bir devlet düzeni kurmaları gerektiğini hesaplıyor ve hazırlanıyordu. O toz, toprak, ölüm kalım savaşının içinde bunlar oluyordu bir yandan.

 Bugünlerde yaşadığımız korona belası içinde bile bir grup gönüllü insan ülkemizde cinsel istismara uğrayan çocukları kurtarabilmek için hiç durmadan, şikâyet etmeden, köşelerine çekilmeden, bana ne demeden, benim elimden ne gelir ki diye omuzlarını silkelemeden sorumluluk alıyor ve bu şartlarda bile yılmadan mücadele vermeye çalışıyor.

  Kurtuluş Savaşı’nda sarı öküzünün yerine kendini koşan nineler, eline kazmasını, baltasını alıp koşan Mehmetçikler gibi,  Rus işgaline karşı direnen Şerife Bacılar gibi, dağlarda efsaneler yaratan zeybekler, efeler gibi yiğit insanlar bunlar. Yardakçılar ve çıkar odakları bir lokma yağlı kuyruk için türlü şaklabanlıklar, soytarılıklar sergilerken bu insanlar, kazandıkları üç kuruşu kendi emekleriyle de birleştirip ‘’ Birlikte bir şeyler üretebilmek ne güzel, ne güzel bir deniz yıldızını kurtarmak, ne güzel bir insanının hayatına dokunabilmek’’ diyen yüreği okyanuslar gibi geniş, dimağları sular kadar berrak, insanlıkları bütün kutsiyetleri içinde barındıracak kadar büyük yürekler…

Tüylerimi diken diken eden bu güzel insanlarla buluşmamı yine onların içinden bir ateş böceği kadar ışık dolu bir kalp vesile oldu. Bahtiyarım bu güzel insanlarla aynı yolda yürümekten.

Karanlığı yaratan kirli ruhlara karşı bir avuç cesur yürek ‘’Karanlığı Arala / Bir Şey Söyleyin’’ diyerek ülkemizdeki çocuk cinsel istismarına karşı bilginin gücüyle savaş açmış durumdalar. Başlarında ise değerli Prof. Dr.Ayten Zara var. ‘’World Human Relief’’çatısı altında yürütülen bu organizasyon için hareketin kurucusu olan Sayın Ayten Zara ile bu zor şartlarda e-posta yoluyla bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajın tamamını aşağıda yayınlıyorum.

1-World Human Relief hangi ihtiyaçtan ve nasıl kuruldu?

 2000 yılından beri öğrencilerimle Anadolu’nun farklı kesimlerinde aile içi ve toplumsal şiddeti önleyici saha çalışmaları yapıyorduk. Özellikle ailelere çocuk ihmali ve cinsel istismarı üzerine bilinçlendirici eğitimleri veriyorduk. Bu konunun Türkiye genelinde ne kadar yaygın olduğunu, istismarın hem ensest hem de çocuk evlilikleri olarak ortaya çıktığını gördük. İstismarın yaygın olduğu yörelerde yöre halkı ve ailelerle daha yakın çalışmamız gerektiğini düşündüm.

 Ailelerle cinsel istismar ve kız çocuklarının okula gönderilmesi konusu üzerinde bire bir çalışmaya başladım. Gittiğim yöreler ayrıca yoksul ve yoksunluk çeken bölgelerdir. Eğitim, hem şiddetin hem de yoksulluğun önlemesi, insana sürdürülebilir katkı sağlaması açısından en kıymetli hazinedir. Bu bölgelerde çocukların eğitime ulaşması ve kız çocuklarının okula gidebilmesi için köy okulları yapmaya başladık. Şimdiye kadar Afrika’da ve Nepal’de birer Anadolu’da ise dört tane okul yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz.

2-Hedef kitleniz kimlerdir?

Çocuklar ve  aileleri, dezavantajlı, yoksul, travmaya uğramış veya uğrama riski yüksek toplumlar.

3-Hangi projeleri gerçekleştiriyorsunuz?

  • Toplumsal Barış ve Sosyal Adaleti Güçlendirme
  • Çocuk Evlilikleri ve Çocuk İstismarını Önleme
  • Eğitime Ulaşım/Çocukların Hayatını Dönüştürme
  • Sürdürülebilir Kalkınma
  • İnsani Yardım: İnsanlar tarafından veya doğal afetler  esnasında ve hemen sonrasında insanların temel ihtiyaçlarını sağlıyoruz.
  • Ruhsal Destek ve Rehabilitasyon : Afetlerden etkilenen insanların acılarını azaltmak  için kısa süreli psikolojik ilk yardım, psikososyal ve travma-odaklı müdahaleler uyguluyoruz.

4-WHR’nin finans kaynağı nedir?

WHR kendini finanse eden bir topluluktur. Kendi yaptığımız eğitimler, konferanslar, kongreler ve el emeği ürünlerimizi satarak elde ettiğimiz tüm kaynağı projelere aktarıyoruz.

İnsani yardım  gönlü olandan çıkar. Bu nedenle biz zorlayan değil, gönül olanın kendi rızasıyla destek verdiği bir oluşumuz. Birçok projede “ben dâhil’’ ekibimdeki her üye kendi cebinden harcama yapar. Örneğin yurt içi ve yurt dışı tüm ulaşım masraflarını katılımcıların her biri cebinden öder. Konaklamayı WHR sağlar.

5-Bugüne kadar ne tür projelere imza atıldı?

  • Malawi Dedza Bölgesi Mtakataka Köy Okulu/Sığınma Evi/Psikososyal Destek Projeleri   (Hala devam ediyor. )
  • Birlikte Çocuk Cinsel İstiamarını Önleyebiliriz– ‘’Karanlığı Arala’’ ‘’Bir Şey Söyleyin Hareketi ‘’ (Hala devam ediyor. )
  • Mardin Ömürlü ve Yücebağ Köyleri Okulu İnşaatı/ Çocuk İstismarını Önleme Projeleri
  • Afrika Madagaskar Ruhsal Rehabilitasyon Projesi
  • Kars Kozan Köyü Okulu İnşaatı/ Çocuk İstismarını Önleme Projeleri
  • Van Kırbali Köy Okulu İnşaatı/ Çocuk İstismarını Önleme Projeleri
  • Uganda Sürdürülebilir Tarım/ Psikososyal Yardım Projeleri  
  • Kenya Psikososyal Destek Projesi
  • Nepal Lele Köy Okulu İnşaatı/ Çocuk İstismarını Önleme Projeleri
  • Türkiye, Çocuklar Gelin ve Damat Olmamalı! Kampanyası
  • Türkiye, Çocuğa Şidette Dur De! Kampanyası  

6-Devlet desteği veya uluslararası yardım kuruluşlarından destek alabiliyor musunuz?

Hayır. Kendimizi fonluyoruz.

7-Bu oluşumun içerisinde kaç kişi var ?

Bu oluşumun içinde tüm dünya çocukları, gençler ve sağduyulu yetişkinler ve insanlığa katkı sağlamak isteyen herkes var. Ama yönetim ekibi olarak 25 kişiyiz.

8-Üyelerinizi nasıl belirliyorsunuz?

Kendi ihtiyaçlarından çok çocukların, yoksulların,  insanlığın ihtiyaçlarını öncelleyenleri alıyoruz.

9-Sizi diğer sivil toplum kuruluşlarından ayıran en önemli özellik nedir?

Sanırım bizim en büyük özelliğimiz kendi kaynağımızı yaratma sürecinde de insana, topluma katkı sağlayan, toplumu bilinçlendiren eğitimler ve konferanslar yaparak yaratmamızdır. Türkiye’nin sosyoloji, edebiyat, psikoloji, tıp, felsefe alanlarında önde gelen hocalarımızın verdikleri eğitimler sayesinde hem toplumsal bilinç inşa ediyor hem de projeleri uygulayacak kaynağı sağlıyoruz. 

10-Herhangi bir insan elinde bir proje ile geldiğinde sizin sistemden destek alabiliyor mu?  Nasıl bir yol izliyorsunuz?

Eğer proje sürdürülebilir bir proje ise biz hayata geçirmek için destekliyoruz, fon kaynağı sağlamak için yine eğitimler ve konferanslar düzenliyoruz.

11-Son günlerde özellikle ‘’Karanlığı Arala/Bir Şey Söyleyin Hareketi’’projeniz ses getirmiş durumda biraz açıklar mısınız? Bu proje neleri kapsamaktadır?

Ülkemizde çok yaygın olan çocuk ihmal ve istismarını önleme üzerine halka dönük düzenli bilinçlendirme çalışmaları da yapıyorduk zaten. Bu çalışmalar başta İstanbul olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yapılmaktadır.  Bu amaca yönelik kalıcı çözümler üretmek için WHR  eğitim alma oranı en düşük, çocuk evliliklerinin ve kadın ölümlerinin yüksek ve kız çocuklarının ötekileştiridiği coğrafyalarda, sorunun derinlerine inerek Önce Eğitim demiş ve “Köy Okullarının Onarımı/Yapımı Projelerini” başlatmıştır. Ancak Türkiye genelinde toplumda çocukları cinsel istismardan koruma bilinci inşa edecek kapsamlı bir çalışma gerekiyordu. Bu nedenle ‘’Birlikte Çocuk Cinsel İstismarını Önleyebiliriz’’ #karanlığıarala #birşeysöyleyin hareketini başlattık. (https://www.birliktecinselistismarionleyebiliriz.org/ ) . #birşeysöyleyin hareketi Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı hareketidir. Tolumun her kesiminden büyük ilgi ve katılım gördü.

12-Bir temel yargı vardır toplumda. Ben bir iyilik yapacağım ya da bağış ama yerine ulaşacak mı kaygısı. Sisteminiz bu kaygıları yenebilecek şeffaflıkta mı?

Bizim tek güvencemiz yaptığımız çalışmalardır. Bize gönlünden, gücünden destek verenler; yaptığının somut karşılığını kısa sürede ortaya çıkardığımız işlerde görür.

13-İnsanlar hareketinize nasıl katkı sunabilirler?

Harekete katılsınlar. Cinsel istismar hakkında bilgi sahibi olsunlar. Bilgi güçtür. Bizi ve çocuklarımızı her türlü şiddetten korur.  Öğrendiklerini de çevreleriyle paylaşsınlar. Biz onlara bir ışık veriyoruz. Onlar da bu ışıkla binlerce kişiyi aydınlatsınlar. Bu bilgiyi sosyal medya hesaplarımızdan da alabilirler.

İşte böyle dostlar. Siz de bu güzel organizasyona omuz vermeye ne dersiniz? ’’Acının karşısında bir mum yak, güneş gibi yükselirsin.’’ diyen Mevlana’nın bilgeliğiyle selam olsun bu iyilerin kötülerle savaşına.

Sosyal Medya Ve İletişim Bilgileri:

Youtube Kanalı:          Muammer Enginsu TV

İnstagram,Facebook,Twitter: Muammer Enginsu

Editör:Mustafa Özmen

İstek ve önerililerinizi bana e-posta adresinden iletebilirsiniz.

heryerdemuzikvar@hotmail.com

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.