Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Muammer Enginsu Yazdı: Ne Yersen O Olursun

Bir süredir hazırlıklarını yaptığımız”

Bir süredir hazırlıklarını yaptığımız” Muammer Enginsu İle Bi Konuşalımmı” video serisinin ilk programını hayatımızın en önemli konularından biri olan diyet, diyetisyenlik, sağlıklı ve doğal beslenme üzerine yaptık. Konuğum çok kıymetli uzman diyetisyen Saadet Özcan.

   Eğer bu yazıyı okumaya başlamışsanız ve hayatınızda beslenme ile ilgili bazı değişiklikler yapma arifesindeyseniz tam da doğru yerdesiniz demektir. “Alınamayan kararlar, ilerde yapacağım diye ertelemeler, yapmalıyım ama fırsat olmadı bahaneleri, aslında doğrusu bu ama”diye başlayan cümleleri eğer aşabilecek durumdaysanız size çok ama çok faydalı olacak bir hazine hemde müzikli molalarıyla birlikte bu yazının içinde izlenmeyi bekliyor olacak.

   Hava güzel. Pırıl pırıl.  Hazırlıklarımı yaptım. Sorular, kamera, ışık, mekân, dekor, ses her şey hazır. Sarıyer Belediyesi Türkan Saylan Yaşam Merkezi’nin bize ayrılan bölümünde kıymetli konuğumuzun gelmesini bekliyoruz. Merkezin yöneticisi çok kıymetli Güllü Alkan çekim sırasında bir eksiklik olmaması için bütün samimiyeti ve nezaketiyle bizim için çabaladı. İsmi ile müsamma bir ruh. Çiçek ruhlu kadınlardan.

  Benim için harika bir gün. Yine aklımdaki pek çok soruya cevap bulabileceğim bir uzman ile karşı karşıya olmak, bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme açlığımın bir nebze olsun giderilmesi hazzını yaşayacağım anlamına geliyor.

  İstanbul Gelişim Üniversitesi mezunu uzman bir diyetisyen Saadet Özcan. Aynı zamanda psikoloji üzerine doktora yapıyor. Gıda sektöründe hatırı sayılır bir çalışma geçmişi de var. Hem kentli hemde köylü bir ailenin çocuğu. Yani hala bahçeden domates, soğan, biber, patlıcan toplayan biri. Bu ürünleri sadece market tezgâhlarında görenlerden değil. Beslenme alışkanlıkları açısından ise öğrendiklerini ve öğrettiklerini kendi üzerinde sınayan ve içselleştiren bir uzman. Bu cevval, pratik, yetenekli ve tuttğunu koparan kadın bir o kadar da samimi, sıcak, içten, sempatik ve naif bir kişilik. Ha sesi de kendisi gibi çok hoş. Bende saatlerce sohbet etme isteği uyandırdığı kesin ki sorularım başlayıp bitmek bilmiyor.

  Sohbet sırasında dikkatimi en çok çeken konulardan biri diyet ve sağlıklı beslenmenin kişiye özgü bir işlem olduğu oluyor. Yani öyle kafanıza göre moda olan ya da bir yerlerden duyduğunuz diyet reçetelerini uygulayamıyorsunuz. Bu vücudunuza büyük zararlar verebiliyor. Her bedenin metabolizması farklı ve ona göre bir diyet yazılması gerekiyor. Ayrıca diyete kafanıza göre de başlayamıyorsunuz. Önce bir takım testler yaptırmanız ve bu testlerin sonunda size neyin uygun olduğunun ortaya konması gerekli. O yüzden yakın çevrenizden duyduğunuz ve sizi gaza getiren “Ay şekerim gördünmü Necla bir haftada tam 7 kilo vermiş, tığ gibi olmuş valla” yaklaşımını bir kenara bırakmanız gerek. Kızmayın bana ama bu diyet konusu özelikle kadınlar arasında bütün pasta, börek ve hamur işlerini hüplettikten sonra bolca konuşulan ağızlara sakız bir konu. Meselenin sadece yeme miktarı üzerinden algılanıyor olması da başka bir yanlış anladığımız kadarıyla.

  Diyetisyen Saadet Özcan’a göre her kişinin kilo verme serüveni parmak izi gibi farklı. Önemli olan sadece kilo vermek değil. Sağlıklı kilo verebilmek ve verilen kiloları geri almamak. Tabiiki kilo alamayanların durumu da bunun tam tersi. Ancak ortak nokta şu ki bu sizin hikâyeniz ve sadece kendinize en uygun diyet ile sağlıklı kilo verebiir veya alabilirsiniz. Cümlenin sonundaki sağlıklı kilo vermek ya da almayı bir kez daha vurgulamış olalım. Zira sağlıklı kilo veremez ve alamazsanız en kısa zamanda verdiklerinizi kolaylıkla geri alıyor veya geri veriyorsunuz. Bu ne kadar belirleyici bir nokta değil mi?

  Ancak iş bu kadarla da kalmıyor. Sağlıklı beslenme davranışlarını hayatınıza oturtamazsanız tüm çabalarınız patinaj yapan bir araca benziyor. Sağlıklı beslenmek, doğal gıdalar tüketmek, kararınca yemek, yeme alışkanlıklarımızı gözden geçirmek, spor yapmak, hareketli bir yaşam sürmek, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak, uykumuza dikkat etmek gibi sağlığımızı koruyacak ve bizi obeziteden uzak tutacak davranışları kalıcı olarak kazanmamız gerek.

 Bu tadına doyamadığım sohbet sırasında öne çıkan bir diğer konu da “insanın ne yerse o olacağı” gerçeği. Kısaca midenize neyi yollarsanız bedeniniz ve ruhunuz ona dönüşüyor. Bedeniniz ve ruhunuz diyorum çünki sadece beden sağlığı değil ruh sağlığı da yediklerimizden doğrudan etkileniyor. Zihnimizin berrak veya bulanık olmasından tutun da depresyona girip girmememiz dahi sağlıklı ve dengeli beslenme ile doğrudan ilintili.

  Gelelim soframıza taşıdığımız gıdaların nasıl, nerede, ne şekilde üretildiğine. Bu konu da öncekiler  kadar önemli konuğum Saadet Özcan’a göre. Bilinçli bir tüketici olmak sağlıklı bir hayat sürmenin olmazsa olmazı anlaşılan.

   Yukarıda yazdığım ve konuştuğumuz her şeyi gerçeklik ve samimiyet ile sınamak için Saadet Özcan’ın gözlerinin tam içine bakıyorum. Acaba o bütün bunları kendi hayatına uyguluyor ve indirgiyormu? Türkülerle renklenen bu hoş sohbeti seyrederken buna siz karar verebilir ve yorumlarda görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Benim kararımı da videonun içinde ve yazımın satır aralarında bulacaksınız. Ayrıca uzman konuğuma konu ile ilgili sorularınızı yorumlar bölümünde sorabilir ve kişisel olarak danışabilirsiniz. Tüm sorularınızın itina ile yanıtlanacağı sözünü kendisinden almış bulunuyoruz. Bu da bizim size bayram şekerimiz olsun. E daha ne olsun. Sağlık olsun o zaman sağlık olsun.

İyi bayramlar dilerim.

Saadet Özcan İnstagram adresi: diyettengelensaglik

Youtube: Muammer Enginsu TV

Sosyal Medya Hesapları:

Facebook, instagram, twitter: Muammer Enginsu

Youtube link: https://www.youtube.com/watch?v=Hwp7JdBlc_I