Muammer Enginsu Yazdı: Pire Parmaklar

Muammer Enginsu Yazdı: Pire Parmaklar
Yayınlama: 17.05.2020
A+
A-

  Atalet diye bir şey duydunuz mu? Duymuşsunuzdur. Bir cisim büyüdükçe ve ağırlaştıkça ataleti artar. Müzikten fiziğe, fizikten düdüğe doğru gidiyorum şu an sevgili okurum. Her şey senin eğlenerek okuman için. Kendim için bir şey istiyorsam boyum uzasın.

******

  Şöyle açıklayayım normal şartlar altında zayıf olan seri ve hızlı, ağır ve büyük olan yavaş ve torku yüksektir. Tır ve yarış otomobili örneği gibi. Şimdi anlatacağım insan hem bir tır kadar torku yüksek hem de yarış otomobili gibi hızlı. Hatta belki de ondan da hızlı. İkisi bir arada mümkün değil gibi değil mi? Mümkün efendim mümkün. Konu “Pire Parmak”Çetin Akdeniz ise mümkün.

******

  Evvel zaman içinde kalbur saman içinde pireler berber, develer tellal iken tanışmış idik kendisiyle. Mavi Nota THM topluluğu isminde, oluşumunu Murat Kerim Erbaş’ın yaptığı, hâlen faaliyetlerini sürdüren güzide insanların bir araya geldiği, o bayat koro havasından son derece uzak dinamik bir toplulukta şefimiz idi Çetin Akdeniz. Tabii ben kendisini çok önceden televizyondan, yaptığı albümlerden, pek çok sanatçının sahnesinde en iyi icracı olarak sahne almasından tanıyorum da o beni tanımıyordu! Çetin hocam bu yazıyı okuduğunda beni bağlamasıyla kovalamaz umarım. Kendisinin esprili kişiliğine sığınarak cesaretlenip yazıyorum. Yoksa hiç tarzım değildir sevgili okuyucum.( Burnum uzadı biraz)

******

  Efendim “Pire Parmak”a dönelim: Koroyu yönetmeye başladı bay “Pire Parmak’’. Yönetirken iyiydi de o çalışma sonralarında sahnede çalmaya başlaması yok mu o benim sonum oldu. Bağlamayı alıp duvardan duvara mı çalsam, müziği mi bıraksam, kendimi bozkıra çöllere vurup diyar diyar gezip unutmaya mı çalışsam, aslında ben gitar çalıyordum moduna geçip ayrı kulvarların insanıyız deyip teselliyi orada mı arasam, hiç oralı olmasam da yokmuş gibi mi davransam… Bu gibi duygular yarattı bende. Öyle böyle derken baktım olur yanı yok bir süre sonra korodan ayrılmakta buldum kurtuluşu, çareyi. Bir çeşit işkence ve eziyet dönemini tamamlayıp çilemi doldurdum anlayacağınız.

******

   İnsan biraz başkalarına bırakır yeteneğinden değil mi? Hepsini toparlamış, birleştirmiş, ortaya alevli karışık keyfini sürüyor desek yeridir. Nedir yani, çıtayı bu kadar yükseltecek ne var? Senden sonra da insanlar gelecek. Azıcık çalamıyormuş gibi yapsan  onlar da rekor kırıyoruz diye sevinseler fena mı olur? Sahnelerde, stüdyolarda çalmadık sanatçı ve müzik türü bırakma, çalınmadık eser de bırakma, üst düzey icra gerektiren parçaları çocuk oyuncağı gibi çal, yetinme iki de albüm yap bağlama nasıl çalınır görün cinsinden ( Bağlama Üvertürü ve Anadoludan Ezgiler) ,yabancı öğrencilere bağlama çaldır, başka ülkelerde konserler yapıp bağlamayı yedi düvele tanıtanlardan biri ol, artık işin gösterisinin gösterisini yap,  klasik müzik orkestralarıyla bağlamanın konçertosunu seslendir, eh oldu bir de notayı tersten oku bari! Bu son söylediğimi de yapıyor, vallahi yapıyor. Videoda göreceksiniz. Karadenizli ne de olsa. “Restaurantımız 100 m geridedir” tabelasını koyan bir kültürden geliyor.

******

 Sadece bağlamanın dile gelip insan sıfatından lakırdı etmediği kaldı. Şimdi bunu söyledim ya valla okursa onu da yaptırır bay “Pire Parmak’’bağlamasına. Of of! Çok dertliyim bu gün çok. Ağlayasım var şuracıkta.  Keşke azıcık kıskançlık duygum olsaydı. Ne güzel orta yerimden çatır çatır çatlardım. Yok. Hiç yok. Zerre kadar yapmamışlar bana o duygudan.

******

“Arif Sağ’ın solak olup Çetin Akdeniz’in de Karadenizli olması tuhaf değil mi?”demiş bir kardeşimiz internette. Haklı vallahi. Fark ettiniz mi meseleyi? Var işte bir ilginçlik, gariplik, bir mesaj kardeşim. Buradan belli onun ne olacağı.

Bağlama yapımcısı bir ailenin oğlu olarak müzik dolu bir ortamda doğup büyüyen Çetin Akdeniz ; Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı, Talip Özkan, Arif Sağ ekolünden geliyor.Bu dev ustalardan ders almış olan Çetin Akdeniz devraldığı ve omuzladığı bu büyük görevi ustaca taşıdığı gibi bağlama icrasının çıtasını öyle yükseltti ki gelecek kuşakların onu aşması için büyük bir efor sarf etmesi gerekecek. Bununla da yetinmedi. Çok hizmeti oldu, çok şey kattı müziğe ve bağlama icrasına.

*****

  Çetin Akdeniz’in  Karadenizli (Ordu-Perşembe) olmasına rağmen pek çok kişi tarafından Egeli zannedilmesinde onun zeybeklere olan özel ilgisi oldukça etkili olmuştur. Ege yöresi zeybeklerinden  icrası oldukça zor olan eserleri (Aydın Kadıoğlu Zeybeği, Fethiye Ağır Zeybek, Koca Arap Zeybeği vs) mutlaka kendisinden de birşeyler katarak yorumlamıştır. Zeybeklere olan tutkusunda  üstat Talip Özkan’ın çok büyük etkisi olmuştur. Onun bu serüveni bu günlerde üniversitede yaptığı hocalık ile taçlanıyor. Bilgi ve tecrübelerini yeni nesillere aktarmaktan asla çekinmeyen, onlarla paylaşan ve insan yetiştirmeye çalışan koca bir usta Çetin Akdeniz.

*****

 Bazı insanlar özeldir. Dünyaya geldikleri mayayı bulup kendilerini onunla mayalamışlardır. Çetin Akdeniz gibiler kolay yetişmiyor. Kıymetini bilelim. Türk müziğinin ve  bağlamanın hem ülkemizde hem de yurt dışındaki iftiharıdır. Müziğe bir ömür adamış bu güzel insanın affına sığınarak yaptım bu lakırdıları. Ne güzeldir Çetin Akdeniz gibilerle aynı nehirde akmak, aynı toprağın insanı aynı denizin suyu olmak. Ne güzel onun bu topraklara aşık olması, müziğe ve insanına sevdalı olması. Hızından bir gram eksilmeden uçuşmaya devam etsin Pire Parmak.

******

 Yazımızın içinde burada bahsedemediğim kadar eğlenceli, bol kahkahalı, samimi, müzik dolu bir sohbeti ve virtiözlük düzeyinin ötesinde bir çalım tekniği ile pek çok eser bulacaksınız. Biz onunla “Her Yerde Müzik Var”ı yaparken çok eğlendik. Sizin de keyifle izleyeceğinize eminim. Size bir pazar neşesi bıraktık. Kahkahanız bol olsun efendim…

Her Yerde Müzik Var-Çetin Akdeniz link:

Sosyal Medya Ve İletişim Bilgileri:

Youtube Kanalı: Muammer Enginsu TV

İnstagram,Facebook,Twitter: Muammer Enginsu

İstek ve önerililerinizi bana e-posta adresinden iletebilirsiniz.

heryerdemuzikvar@hotmail.com

Karikatür: Sadık Poyraz

Editör:       Mustafa Özmen

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.