Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muammer Enginsu

Muammer Enginsu yazdı: Taverna

Kelime anlamı çalgılı meyhane demek. Latincesi Taberna. Kulübe, dükkan anlamına geliyormuş. İtalya üzerinden dilimize girmiş. Olmuş Taverna. Yani içkili mekân müziği kısaca.

O zaman ;

‘’Oooo Mehmet beyler de gelmiş cıstak cıstak’’  cümlesini şuraya koymamız gerek.

 Aslında biz her şeyi kısa yoldan anlatmayı ve yapmayı seven bir milletiz. O yüzden böyle tabirler bularak meseleyi özetlemek bizim işimiz. Yazıyı burada bitirsem yeridir hani. Gerisi tabak çatal sesi, meze, alkol , ağdalı sohbet,’’ hadi baba vur bakalım’’ , ‘’dibini görmeyen’’ ifadelerinden ibaret. Bir de Mehmet beyin tatmin edilmesi gereken egosuyla okşanması gereken gururunu da koyduk mu tamamdır mesele. 80’li yıllara davet ediyorum sizi.

*****

Yazıyı yazarken fonda Ümit Besen , Cengiz Kurtoğlu , Arif Susam,  ağabeyleri dinliyorum.

Her an benim de adımı söyleyeceklermiş gibi geliyor. O derece içindeyim işin. Sevda kelebekleri uçuşuyor bazı melodilerde. Göz kırpan pembe etekli utangaç bir kız görecekmişim gibi geliyor köşeyi kıvrılırken. Derken müzik değişiyor. Feleğin çemberinden geçmiş bir ağır abi ile birkaç can dostu da birlikte içmekteler şu masada. Dertleri büyük, o derece. Ama ceplerinde de para var. En azından züğürt değiller. Kız meselesinden darbeliler.

*****

 Öte yanda kolunun altına aldığı kendinden yaşça hayli küçük manitasına, bak ben buraların efendisiyim, getir koçum donat masayı yengene adam nasıl oluyormuş gösterelim dercesine kasılan rengârenk giyimli bay taranmış saç oturuyor.

 Tam o sırada işte oranın müdavimi ağır ağabeylerin ağır ağabeyi giriyor içeri, mekânın ikinci sahibi gibi mübarek. Müzisyenin de ekmek teknesi tabi. Bahşişi bol, cukka garanti. Masalar dolarsa var köfte . Yoksa herkes aç. Tabii ki beyefendinin adı albüm kayıtlarında bile zikredilecek. Buraya kadar işin doğası gereği her şey tamam. Yemeler içmeler, biraz efkar dağıtma, biraz gösteriş, masayla daha çok ilgilensin diye garsonun eline para sıkıştırmalar, o züğürt adam gitti bak gerekirse kapatırım bu gazinoyu edaları vesaire.

*****

 Asıl can alıcı noktayı sona bıraktım. Taverna ile arabesk yan yana akan iki nehir gibidir. Birinin kolu öbürünün omzuna dolanmıştır . Ama bir farkları var. Bütün bu ağabeyler ve ablalar az sonra hiç bir şey olmamışçasına  kalkıp deli gibi oynayacaklar. Havaya paralar atılacak , eğlence gırla gidecek , vur patlasın çal oynasın düğün yeri gibi olacak her yer. Sanki az önce afakanlar basan insanlar onlar değilmiş gibi. İşte tavernanın arabeskten ayrılan yeri burasıdır. Arabesk adam kalkıp iki dakika sonra hiçbir şey olmamış gibi oynayamaz. O dayanılmaz acılara gark olmuştur.  Ama bay taverna bunu rahatlıkla yapabilir. Taverna liberaldir. Hepsi bir arada ortaya karışık.

*****

  Arabesk daha alt ve kaybetmişlerin kaybetmişi bir sosyal statünün müziği iken taverna müteahhit, fabrikatör, ihracatçı olmuş ve arabeskten yukarıya doğru sınıf atlamış güruhun müziğidir. Artık varoşlardan Tarabya’ya taşınmıştır. Acıları pansuman edilmiş yaraları sarılmış , voleyi bir şekilde vurmuştur. Sözün doğrusu iyi giyimli ve cüzdanı sağlamdır tavernanın. Merkezinde ‘’eğlendir koçum bizi , ne yap et eğlendir, yıkılsın buralar , feleğin bile şaşkına döneceği gün bu gündür, ama saygınlığımızı da koru, bizi öyle rezil rüsva etme, şirazemizi kaçırma’’  türünden  ağır ağdalı bir eğlence kültürü vardır.

 Ancak taverna arabesk kadar uzun soluklu olamadı. Türkiye’nin yaşadığı hızlı sosyal ve kültürel değişimlere ayak uyduramadı veya bu değişime yanıt veremedi. Türk burjuvası şu an tavernadan oldukça uzak bir notada.

*******

E artık gecenin sonuna doğru kurtlar dökülmüş, stres atılmış, moral depolamış, egolar şişirilmiş, kişilikler okşamış, sosyal statüler çevreye nakşedilmiş, yenemeyecek kadar meze , yemek, içki masaya doldurulmuş ve paranın hesabı yapılmadan hesap ödenmiştir.

 O zaman eve gitme zamanıdır. Ya da …

 -Oğlum getirin arabayı.

Dipçe: Bu hafta sizlerle ‘’Yağmurun Kızı’’ albümümüzün isim parçasını paylaşmak istiyorum.Keyifli seyirler.

‘’Yağmurun Kızı’’ link:

Youtube Kanalı: Muammer Enginsu TV

İnstagram,Facebook,Twitter: Muammer Enginsu

heryerdemuzikvar@hotmail.com e-posta adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Her konuda yazmaya devam edin lütfen.

YORUMLAR

Bir adet yorum var

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER