Muammer Enginsu Yazdı: Yağmurun Melodisi

Muammer Enginsu Yazdı: Yağmurun Melodisi
Yayınlama: 13.12.2020
A+
A-

‘’Kötü hava şartları yurdu esir aldı’’

   Kış geldiğinde haber bültenlerinin klişeleşmiş cümlesidir bu. İki mesaj içeriyor bu cümle. Kötü hava diye bir şey var ve o şu an hayatımızı mahvetmiş durumda… Ne zavallı ve aymaz bir ifadedir gökten gelen berekete kötü hava demek. Kötü olan hava değil kanaatimce, bakan gözdedir kötülük.

*****

  Bir de iyi hava diye bir şey var. O kesinlikle güneşli bir hava olmuş oluyor. O halde bu düşünceye sahip insanların zihninde hava hep güneşli olmalı. Bu sadece bir yanılsama da değil üstelik. Kesinlikle büyük bir bencillik. Bu düşünceye göre hayvanlar yaşamasın, bitkiler olmasın, doğa kendini yenilemesin, kar yağmasın, bulut olmasın, rüzgar esmesin . Hep güneş mi  olsun?Harika.

*****

Bütün bunları, içmek için su bulamadığında, yemek için lokma kalmadığında, çölleşmeden dolayı güneş omurilik soğanını da eritmeye başladığında terkrar düşünmek durumunda kalacaksın. Tabii iş işten geçmiş olacak. Bazı insanlar sürekli şikayet halindeler. Of  hava yine çok kapalı, of yağmur var, of kar yağdı, of çok sıcak, of çok soğuk, of , of ,of.

*****

  Dünyada sadece kendisinin yaşadığını sanıyor yukarıdaki tipleme. Bihaber yaşadığı alemden. Kurdun, kuşun, börtü böceğin, yere düşen tohumun ve hatta zerrenin hakkından hukukundan bihaber. Ancak doğal denge içinde sağlıklı ve sürdürülebilir bir hayatı olacağından bihaber. Ne acı.

*****

  İki gündür neredeyse aralıksız yağmur yağıyor bulunduğum yerde. Yağmur sevilmezmi hiç. İnsan hafızasına bazı anılar doğa olayları ile kodlanır. Yağmur da bunlardan birisidir elbette.

*****

  Yağmur benim çocukluğum demektir mesela. Bozuk çatılı evin, akan kremitin, tavandan damlayan su damlaları için alar acele damlayan yerlerin altına konulan sinilerin ve tencerelerin sesidir. Bir melodisi vardır her bir damlanın. Hatta bir senfonisi vardır. Sinilerin demir, çinko veya aliminyum olmasına göre değişir çıkan sesler. Tıp, tip, tik, ,tık,tum,tup top, tink gibi mesela. Yada tıkır tıkır, şıkır şıkır, şırıl şırıl, şakır şakırdır bazen.

*****

 Kiremitte ayrı, tavan tahtasına düşerken ayrı, toprağa, tencereye, siniye düşerken ayrı ses verir. Özellikle köylerde bir avlunun içinde her türden malzeme bulunur. Malum köyde her şey gerekli olur. Her bir nesnenin özgün sesini verir yağmur.  Ağaçtaki yapraktan, kurumuş topraktan, elektrik telinden, telefon direklerinden, sokak lambasından, odundan , çalıdan, çırpıdan hatta uçan kuşun kanadından ayrı ses verir yağmur. Yani sen ne isen yamur onu çıkarır meydana. Büyük bir vurmalı çalgı ustasıdır yağmur. Her telden, her dilden söylemesini ve söyletmesini bilir. Doğanın eşsiz müziğidir yani.

*****

 Yağmur aileyi bir araya toplar. Dağa, taşa, tarlaya gidilemeyecek gündür yağmur. Yağmur birliktelik demektir yanan sobanın başında. Sıcak sohbettir. Kestane kebaptır. Yağmur, sesiyle içini huzur kaplayan en güzel uykundur. Yağmur pencereden dışarıyı sanki transa geçmiş gibi izlemektir. Eskiden çocuklara söylenen‘’seni böyle yağmurlu bir havada çaydan tuttuk ‘’ yalanının sınandığı gündür. Yağmur komşunun akan çatısına veya yamaçtan vuran suyun önüne kazma kürek koşmaktır. Okul yolunda ıslanıp sınıfta soba başında kurunmaya çalışmaktır.

*****

 Yağmur kışı hissetmek, baharı umut etmek, yazı özlemektir. Değişimin kış uykusudur yağmur.

Yağmur hiç tedariksiz yakalanıp zaten ıslandım olmuşken tam olsun diyerek su birikintilerine basa basa, kollarını yana açıp tepeden tırnağa sırıl sıklam olmaktır.

.*****

Yağmur gençliğinden ve toyluğundan dolayı açılamadığın sevgilinin senin şemsiyenin altında koluna girivermesidir. Aşktır yağmur aşk.

*****

Gökyüzünün görülmediği şehirlerde yaşayanlar daha şanssız olsa da doğa ile başbaşa kalmasını bilen her insan eğer bakarsa bu pencereden, hissedebilir bütün bu olup biteni. Ve sinesine yağmur düşmüş olanlar duyacaklar bu eşsiz senfoniyi.

Dipçe: Bu yağmurlu günde size ‘’Yağmurun Kızı’’ isimli parçamı hediye etmek istiyorum. Ömrünüz yağmur gibi bereketli olsun.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.