Muğla’da en iyi karakılçık buğdayını bulmak için 17 farklı tohum dikildi.. Başka Gürün buğdayları bizzat dikti

Muğla Büyükşehir Belediyesi genetik olarak en iyi karakılçık buğdayını bulmak için 17 farklı karakılçık buğdayının dikimini gerçekleştirdi.

Muğla’da en iyi karakılçık buğdayını bulmak için 17 farklı tohum dikildi.. Başka Gürün buğdayları bizzat dikti
Yayınlama: 13.11.2020
A+
A-

Muğla Büyükşehir Belediyesi Akıllı Tarım Projeleri kapsamında verim, kalite ve genetik olarak gerçek karakılçık buğdayını bulmak için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımıyla karakılçık buğdayı ekimi gerçekleştirdi. Yatağan Bahçeyaka Mahallesi’ndeki Büyükşehir arazisinde 8 farklı ilden temin edilen 17 farklı karakılçık buğdayı çeşidi 6 metrekarelik 17 deneme parseline ekimi gerçekleştirildi.

Muğla’da tarım ve hayvancılığa büyük destek veren Muğla Büyükşehir Belediyesi Akıllı Tarım Projeleri kapsamında Anadolu’nun özünü en iyi yansıtan buğday olan Karakılçık buğdayı için çalışma başlattı. 8 farklı ilden gelen 17 karakılçık buğdayı çeşidi Yatağan Bahçeyaka’daki Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazideki 6 metrekarelik 17 deneme parseline Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımı ile dikildi.

Muğla, Denizli, Samsun, Adana, Edirne, Artvin, Isparta, Balıkesir illerinden gelen 17 karakılçık buğdayı çeşidi Muğla’da toprakla buluştu. Karakılçık buğdayı tamamen yerel ve Atalık buğday olması, besin değeri yüksek olması, gluten değeri düşük, 14 kromozomlu buğday olması özellikleri ile biliniyor. Dikimi yapılan buğdaylar daha sonra Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile çeşitli testlere tabi tutularak gerçek karakılçık buğdayının belirlenmesi sağlanacak.

Başkan Gürün; “Anadolunun kadim buğdayı karakılçığı üreticilerimizle birlikte geleceğe taşıyacağız.”

Anadolu’nun kadim buğdayı karakılçığın sağlıklı tüketim için gerekli olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ata tohumlarımıza sahip çıktığımız gibi ata buğdayımıza da sahip çıkacaklarını ve Muğla’da üreteceklerini belirtti. Başkan Gürün; “Anadolu’nun kadim buğdayı, besin değeri çok yüksek olan karakılçık buğdayının üretim alanları azaldı. Bunun yanında gerçek karakılçık buğdayı çeşidi diğer buğday çeşitleri ile karışarak özünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Bu nedenle Yerel Tohum Merkezi’mizde ata tohumlarımıza sahip çıktığımız gibi ata buğdayımız karakılçığa da sahip çıkıyoruz. Karakılçık buğdayının kromozom sayısı 14 gluteni düşük, şu an tükettiğimiz buğdayların kromozom sayısı 42 ve gluten değeri yüksek. Sağlık ve besin değeri açısında karakılçık çok değerli bir buğday.

8 ilden 17 çeşit karakılçık buğdayı çeşidinin bugün dikimini yaptık. Bu karakılçıkların hangisinin gerçek karakılçık olduğu ile ilgili ürün aldıktan sonra üniversitemizle işbirliği yaparak testler yapacağız. Bu topraklara uygun karakılçığı tespit ederek Yatağan Madenler’deki 40 dönüm arazimize karakılçık buğdayı dikimi yapacağız. Köylümüze de burada elde ettiğimiz karakılçık buğdayı çeşidinden vererek onların da karakılçık buğdayı üretmesini sağlayacağız. Üreticimizin de dönüm başı elde ettiği gelir artacak. Anadolunun kadim buğdayı karakılçığı üreticilerimizle birlikte geleceğe taşıyacağız.” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.