Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mühendis Gözüyle’nin Bu Haftaki Konusu ‘Oda Seçimleri, Organize Sanayi Bölgeleri ve Madencilik’ Oldu

Pamukkale Tv ekranlarında her

Pamukkale Tv ekranlarında her hafta farklı konu ve konukları ile seyircilerle buluşan Mühendis Gözüyle programının bu haftaki konusu Oda seçimleri ve Denizli’de bulunan organize sanayi bölgeleri ve madencilik oldu. Bu konuyu değerlendirmek üzere Fatih Yaşa’nın konuğu Maden Mühendisleri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Samet Gündüz oldu.

Programın başında Denizli’de bulunan odalarda gerçekleşen ve gerçekleşecek olan seçimler hakkında düşüncelerini ifade eden Samet Gündüz, Denizli’deki odalar hakkında kısa bilgiler verdi.

 ‘Sanayi ve Ticaret Odalarının ayrı olmasında fayda var’

‘Tabi ülkemizde yanlış hatırlamıyorsam 12 tane sanayi odası var. Diğer illerde sanayi ve ticaret odaları birleşik. Bu bölgede bizim ilimizde ayrı sanayi ve ticaret odası ayrı.  Böyle olması daha normal. Zira sanayicinin sorunları daha farklı. Ticaret erbaabının sorunları daha farklı. Ayrı olmasında fayda var. Sanayicinin görevi organize sanayi bölgesi için çalışmak. Sanayicinin sorunlarını gerekli mercilere aktarmak. Bununla ilgili de zaten gerekli çabalar da sarf ediliyor. Bu gün biz denizli olarak rekabet ettiğimiz il Gaziantep. Örneğin orada 8 farklı organize sanayi bölgesi var. Bizim ilimizde malesef bir tane organize sanayi var. ilimizde tabi bazı denemelerde oldu. Çardak sanayi bölgesi ölü doğmuş bir bebek gibi olmuştu. Şimdi üzerine yeniden çalışmalar yapılıyor. Önceki dönemlerde yanlış girişimlerde bulunulmuş’ dedi.

Denizli’nin en büyük yaralarından biri Organize Sanayi Bölgesi Eksikliği’

‘Sanayici bir yer aldığında bir fabrika yaptığında altyapı için harcadığı para çok yüksek. Bu nedenle mevcut belli bir alanda suyunu, yolunu, elektriğini sağlayıp sanayiciye gel işini sen burada yap demektir aslında. Mümkünse bedavaya değilse çok cüzzi bir miktarla gel burada yatırımını yap demesi gerekir. Yapılması gereken bu. Biz zamanında bunu yapamadığımız için güzelim Ankara yolunda verimli tarım arazilerine herkes sanayi alanına çevirdi. Bunu zamanında düzenleyebilseydi yetkililer her şey daha farklı olurdu. Bu nedenle sanayicinin yatırım yaparken masrafları çok fazla oluyor. Organize sanayi bölgesinin o açıdan avantajı budur. Yol gösterici olmalıdır. En büyük yaralardan biri de budur. En kısa sürede çözülür diye düşünüyorum’ dedi.

Mermercilikte Avrupalıların markalaşması var bizde bu durum biraz daha geri’

Yer altında olup da bir mineral bulunduran ve çıkarılıp halka sunulmasına maden deniyor. Örneğin demir. Demir doğadan direkt demir olarak bulunmuyor ki. Bunun bir sürü işlemi var. Farklı işlemlerden geçtikten sonra bildiğimiz demiri elde ederiz. Madencilikte iki aşama vardır. Madenin üretilmesi ve cevher zenginleştirilmesi. Bunlar ülkemizde giderek ayrılıyor artık. Her mineral için durum bu. Mermer için durum biraz daha farklı tabi. Blok halinde çıkarıp işlemlerden geçiriyoruz. Aslında tüm bu konularda bu konuda çok iyi değiliz. Bir ham olarak çıkarıp satıyoruz. Avrupalıların markalaşması var. Biz de bu konu biraz daha geri diye konuştu.

Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz;