Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Muhtarlar: “Şiddete karşı sesimiz duyulmuyor”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, medyada şiddet dilini dönüştürmek, şiddete ve çocuk istismarına karşı toplumsal farkındalığı yaygınlaştırmak amacıyla Bornova’da muhtarla bir araya geldi. Yakın zamanda Bornova’da bir çok şiddet olayı yaşandığına dikkati çeken muhtarlar, önleyici tedbirler için aradıklarında çözüm bulamadıklarını söyledi

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, medyada

Bornova Belediyesi Meclis Salonu’nda Belediye Başkan Vekili Cem Arıkan’ın ev sahipliğinde muhtarlar ve sivil toplum temsilcileri ile buluşan İGC, ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ni’ anlattı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Bornova Belediyesi Başkan Vekili Cem Arıkan, İGC Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Bornova Belediyesi Muhtarlık Daire Başkanı Şahin Doğan, Bornova Belediyesi Basın Danışmanı Gürhan Dikmen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy, Avukat Birgül Değirmenci ve Bornova Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı özel buluşmada muhtarlara kadınlara yönelik şiddete ve çocuk istismarına karşı eğitim verildi ve çıkış yolları ele alındı.

“ACİL ÇÖZÜMLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Muhtarlar, mahallerindeki sorunları yakından takip ettiklerini ancak önleyici tedbir için aradıklarında prosedürlere takıldıklarını anlattı. Özellikle uyuşturucu kullanan gençlerin tedavisi için acil rehabilatasyona ihtiyaç duyduklarını anlatan muhtarlar, prosedürlerin uzunluğunun tedaviye ikna ettikleri kişileri vazgeçirdiğini söyledi. Şiddete eğilimli, psikolojik desteğe ihtiyacı olan kişilerin şikayet edilmesine rağmen, tedavi görmediğinden yakınan muhtarlar, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp çözümsüz kalmaktan dolayı sıkıntılarını dile getirdiler.

“İZLEMEMELİ, SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ”

Kadınların ve çocukların şiddet gördüğü, cinsel istismara uğradığı mahallelerde başta muhtarlar olmak üzere bütün vatandaşların tepkisini ortaya koyması gerektiğini dile getiren Başkan Gappi, şiddetin durdurulması için hep birlikte çalışılmasının elzem olduğunu söyledi. Medyada yer alan haberlerdeki dilin de şiddeti körüklediğini vurgulayan Başkan Gappi, “Bu dili de değiştirmek için çabamız sürüyor. Güçlü, haklı olanı eziyor. Haklı olanın sesi çıkmıyor. Sesimizi yükseltemiyoruz, izliyoruz. Biz izledikçe daha çok kadın, çocuk öldürülüyor ve taciz ediliyor. Sesimizi mutlaka yükseltmeliyiz. Bu sayede başaracağız” dedi. 

“SOSYAL YARALARI HEP BİRLİKTE OMUZLAYACAĞIZ”

Bornova Belediyesi Başkan Vekili Cem Arıkan ise Nar Projesi’nin paydaşı olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirerek, Bornova’daki muhtarların şiddete karşı duyarlılığının çok yüksek olduğunu ifade etti. Özellikle geçen yerel seçimle birlikte kadın muhtar sayısının da 6’dan 12’ye yükseldiğinin altını çizen Arıkan, yeni dönemde Muhtar İşleri Müdürlüğü’nün muhtarlar ile diyaloglarının daha da arttığını belirtti.

Toplumun kanayan sosyal yaralarını hep birlikte omuzlayacaklarını ve çözmek için mücadele edeceklerini vurgulayan Başkan Vekili Arıkan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne gerçekleştirdikleri duyarlılık örneği Nar Projesi için de teşekkür etti.

“ŞİDDETE KARŞI ESNAF İLE İŞ BİRLİĞİ YAPABİLİRSİNİZ”

Muhtarların mahallelerinde yaşanan şiddeti, istismarı fark etme ve müdahale etme noktasında birincil rol üstlendiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy da muhtarların şiddete ve istismara karşı iyi bir dinleyici olması gerektiğini belirtti. Muhtarların şiddete karşı mahalledeki lider kadınlardan bir grup oluşturabileceğini, esnaf ile iş birliği yapabileceğini ifade eden Yücel Aksoy, muhtarların mahallede şiddetsiz bir dil ve ayrımcı söylemlerin kullanılmaması için de mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

“MUHTARLAR ŞİDDET SUÇLARINI BİLDİRMEKLE YÜKÜMLÜ”

Muhtarların halk ile ilk iletişime geçen kişi olmaları nedeniyle büyük önem taşıdığını vurgulayan Avukat Birgül Değirmenci ise muhtarların yaşanan şiddet olayı karşısında yasal olarak da neler yapması gerektiği hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini belirtti. Değirmenci, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un da çok önemli olduğunu ifade ederek, muhtarların şiddet suçlarını bildirme yükümlülüğünün bulunduğunu dile getirdi.

Eğitimlerin ardından Bornova Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde çalışan görevliler de kadınlara, çocuklara ve ailelere yönelik verdikleri eğitimler, destekler ve çalışmalar konusunda muhtarları bilgilendirdi. 

Aynı zamanda özel buluşmada, Bornova esnafını da ziyaret eden Bornova Belediyesi Başkan Vekili Cem Arıkan, İGC Başkanı Dilek Gappi ve proje ekibi esnafların vitrinlerine ‘mahallemizi şiddete kapattık’ etiketlerini yapıştırdı ve sokakta bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdi.

Bornova Belediyesi Başkan Vekili Cem Arıkan tarafından İGC Başkanı Dilek Gappi, İGC Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy ve Avukat Birgül Değirmenci’ye plaket takdim edilmesiyle özel buluşma sona erdi.

Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ Manisa, Muğla ve Aydın’da da kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarına karşı çalışmalarına devam edecek.