Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Deprem Planlarının Geniş Katılımla Yapılmasını İstedi

30 Ekim depreminde hemşehrilerinin ve üyelerinin sevdiklerini ve yuvalarını kaybettiklerini belirten Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi deprem sonrası oluşacak planların geniş katılımla olmasını istedi. Kentsel dönüşümün bir plan notuna indirgenmesi suretiyle, geçmişte örnekleri görünen imar çarpıklıklarını kalıcı hale getirilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

30 Ekim depreminde hemşehrilerinin

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, yaptığı açıklamada “Kamu kaynaklarının yurttaşların eşit ve adil bir şekilde yaşaması için kullanılmasının bir zorunluluk olduğu belirtilerek tüm yasa ve yönetmeliklere uyularak inşa edilmiş ve ilgili kurumlar tarafından ruhsatlandırılmış binalarda yaşanan her türlü hasarın kamu idaresi tarafından koşulsuz karşılanması gerektiğini belirtti.

PLAN ULUSLARARASI STANDARTLARA VE STRATEJİK PLANA UYGUN OLARAK YAPILMALIDIR

Açıklamada “Kentin şehirleşme planlarının ve plan revizyonlarının, en geniş kitlesel katılımla, uluslararası standartlara uygun olarak yapılması istenerek

“Kentsel dönüşümü yerinde uzlaşmaya dayalı dönüşüm olarak tanımlayan, dönüşüm yapılan alandaki insanların barınma hakkının soylulaştırma yoluyla el değiştirmesine karşı olunduğu vurgulanan stratejik plan perspektifine sadık kalınması gerektiğini düşüncesindeyiz. 

İMAR ÇARPIKLIKLARI KALICI HALE GETİRİLMEMELİDİR

Kentsel dönüşümün bir plan notuna indirgenmesi suretiyle, geçmişte örneğini çokça gördüğümüz imar çarpıklıklarını kalıcı hale getireceği hususunda endişeliyiz.

Afet ile zarar görmüş binaların bir an evvel yenilenmesi suretiyle hemşehrilerimizin mağdur edilmemesi amaçlanıyorsa öncelikli olarak Bayraklı İlçesi ve yakın çevresinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı dikkate alınarak kurum/kuruluş görüşleri, jeolojik-jeoteknik etüd raporu tamamlanarak plan revizyonlarının ivedilikle hazırlanması gerekmektedir.

Meslek Odaları başta olmak üzere ilgili STK’ların ve kamu yararını gözeterek teknik açıdan itiraz eden uzmanların görüşlerinin dikkate alınmasının gerekliliğini düşünüyoruz” denmiştir.

NE OLMUŞTU

30 Ekim 2020 depreminin ardından, İzmir’de yıkım yaşanan bölgelerdeki plan değişiklikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hızla onaylanarak inşaatlar başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bina ölçeğinde dönüşümü yönlendirmek amacı ile hazırlanan “usul ve esaslar”ı 1 Mart 2021 tarihinde kabul ederek “öncelikle Genel Hayatı Etkililik Kararı verilmiş olan Bayraklı, Bornova, Karaburun, Seferihisar olmak üzere İlçe Belediyelerince ivedilikle plan revizyonu veya plan değişikliği ve/veya plan notu ilavesi etaplar halinde yapılması” kararı alınmıştı. İlçe belediyeleri bu “usul ve esaslar” çerçevesinde,   K alanlarının belirlemeye başlamışlardı.