Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nasıl Nefes Alıyorsan Öyle Yaşıyorsun!

Merhaba sevgili okurlarım, Nefes

Merhaba sevgili okurlarım,

Nefes her şeyimiz. Nefes alırsak yaşıyoruz, almıyorsak ölüyüz. Aslında bu kadar basit gibi görünüyor. Bununla birlikte aldığımız nefesin kalitesi yaşam kalitemizin ölçütü. Ne kadar doğru nefes alıyorsak bir o kadar kaliteli bir yaşamı seçiyoruz.

            Müzik öğretmenliği yapmam sebebiyle ve ses eğitimi uzmanı olmamdan dolayı, nefes teknikleri benim işim olmuştu. Fakat Orijinal Yoga Sistemindeki nefes tekniklerini uyguladıktan sonra, ben bile doğru nefes almadığımı gördüm. Şimdi diyeceksiniz ki nefesin doğrusu yanlışı mı olur? Herkes nefes alıyor, ama nasıl alıyor? Yavaş mı, hızlı mı? Derin mi, kısa mı? Ağızdan mı, burundan mı? İşte bunların her biri yaşam kalitemizi, yaşam biçimimizi, düşüncelerimiz ve duygularımız yönlendiriyor. Doğru teknikleri uygulanınca hayatınız değişiyor. Peki doğru nefes nedir? Öncelikle nefesin nasıl gerçekleştiğiyle ilgili sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Bedenin her hücresinin solunuma ihtiyacı vardır. Her hücrenin enerji üreten yakıt olan oksijeni almaya ve karbondioksiti atmaya gereksinimi var. Bu işlem hücresel solunum olarak adlandırılmakta ve gazların karşılıklı değişimine dayanmaktadır. Birinci aşamada hava akciğerlere alınmaktadır. Akciğerlerde hava, yüz milyonlarca alveolün ıslak yüzeyi ile temas etmektedir. Alveollerde oksijen kana geçmekte ve karbondioksit kandan atılmaktadır. İkinci aşamada oksijen, akciğer dolaşımı vasıtasıyla akciğerlerden kalbe ve sistematik dolaşım aracılığıyla kalpten hücrelere ulaşmaktadır. Karbondioksit ise ters yönde hareket etmektedir. Karbondioksit sistematik dolaşım aracılığıyla hücrelerden kalbe ve akciğer dolaşımı vasıtasıyla kalpten akciğerlere ulaşmaktadır.

Solunum sistemi bedeni, beyni ve zihni arındırmak için bir giriş̧ kapısıdır. Bu kapının anahtarı Pranayama teknikleridir. İnsan bir süre gıdasız ve susuz yaşamını sürdürebilir ama nefes kesildiğinde hayat olanaksız hale gelmektedir. Günümüzde çağdaş bilim, nefes almanın önemi ve sistemin çalışmasıyla ilgili bir çok araştırma yapmış, konu üzerine sonuçları yayınlamıştır. Tıp ilmi nefesin sadece akciğerler üzerine etkisini değil, tüm metabolizmaya olan etkisini onaylamıştır.

Pranayama, Orijinal Yoga sisteminde uygulanan bir nefes sanatıdır. Solunum teknikleri, nefes alışverişlerini düzene sokar, solunum rahatsızlıklarını giderir ve zihnin kontrol edilmesini sağlar. Bu teknikler beden-zihin sistemini bir bütün olarak yeniler ve enerjik kılar. Solunum sistemi canlanır ve güçlenir. Sinir sistemi sakinleşir ve yatışır. Kanda oksijen oranı artar ve dolaşım hızlanır. Vücudun bütün hücreleri arınır, beslenir ve yaşam gücü kazanır.
Doğru ve düzenli olarak yapılan nefes teknikleri çok çeşitli iyileştirici etkilere sahiptir. Yorgunluk atılır, bedendeki enerji akımları güçlenir, yaşam enerjisi dengelenir, organlar yenilenir, duygular yatışır ve zihin dinginliğe kavuşur.

Hızlı ve yüzeysel nefes endişe ve korkuları tetiklemektedir. Solunum teknikleri sayesinde nefes derinleşmekte ve yavaşlamakta, sinir sistemi gevşemekte ve duygular yatışmaktadır. Kalp atışları düzene girmekte ve kardiyovasküler sistemin çalışma ritmi sağlıklı bir ritme göre ayarlanmaktadır. Pranayama teknikleri anıları, düşünceleri, duygusal dürtüleri ve istekleri kontrol etmeye, bilinç gücünü arttırmaya ve geliştirmeye yardım etmektedir. Nefes doğasının farkına vararak ve nefes alış verişlerini ayarlayarak tüm organizma kontrol edilmektedir. Enerji ile bilinç arasındaki bağlantı aslında solunum vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Solunum beden ile zihin arasında bir köprüdür.

Bu yazıyla birlikte nefesin önemini anlatmaya çalıştım. Ama okumanın dışında bu teknikleri uygulamanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bulunduğumuz kentte Orijinal Yoga Sistemine dayalı nefes teklikleri mevcut. Bu çalışmalara sizleri davet ediyorum.

Sevgilerimle…

Ayrıca Orijinal Yoga Sistemi ücretsiz tanıtım çalışması için:

Yoga Academy Denizli – 0505 445 2337 – 0 505 629 0526

Yazan: Zeki GÜVEN – Yoga Antrenörü

*Kaynak: Büyük Yoga Üstadı Akif Manaf, ‘’Yoga: Pranayama- Nefes Sanatı’’ kitabı