Öğrencilere Reçete, Öğretmenlere Şifa Karışımı

Öğrencilere Reçete, Öğretmenlere Şifa Karışımı
Yayınlama: 09.04.2018
A+
A-

“Samimi Mutfak”

[dropcap]Ö[/dropcap]ncelikle geçen haftaki yazımızı beğenerek, bizi ilgiyle takip eden okurlarımıza çok çok teşekkür ediyorum. Hemen hemen üç haftadır, youtube üzerinde, sizlere canlı yayın yapabilmek, aşçılık ve beslenme üzerine bilgiler verebilmek adına açtığımız “Samimi Mutfak” kanalımızın faaliyetleri ile uğraşıyoruz.

Öğr. Gör. Yusuf YİĞİT

Özellikle Samimi Mutfak köşe yazılarımıza ve yotube kanalımıza gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı son derece minnettarız. Umarım ilerleyen zamanlarda hem paylaştığımız tariflerle hem de mutfak, aşçılık ve beslenme alanındaki bilgilerle, dolu dolu sizlere çok büyük faydası olacak paylaşımlarla faaliyetlerimiz devam edecek.

Sevgili okurlarımız, öncelikle yaklaşan sınav dönemleri sebebiyle başta üniversitedeki öğrencilerim olmak üzere tüm gençlerimizin bol vitaminli ve bol proteinli besinlere ihtiyacı olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu kapsamda her beslenme yaklaşımında olduğu gibi, protein tüketiminde de dikkat edilmesi gereken konular ve ince püf noktaları vardır.

Özellikle protein bazlı beslenmede, önemli olan aldığınız proteinin miktarı değil, bu proteinin kapasitesi, vücutta sentezlenme türü ve etki mekanizmasıdır. Örneğin sürekli tek yönlü beslenen ve sadece et tüketen insanlarda protein bazlı bazı sorunlar ve böbrek sorunları ortaya çıkarken, protein yetersizliğinde de çok farklı sağlık sorunları karşımıza çıkar. Vücudumuzun tam olarak işlevlerini yerine getirebilmesi, dengeli ve sağlıklı beslenme ile mümkündür. Vitamin yetersizliği, özellikle B grubu vitaminlerinin eksikliği, sinir sistemi sorunlarına, hatta anlama ve dikkat eksikliğine yol açarken, protein eksikliği vücut ve cilt sağlığının korunması, hücre yenilenmesi ve dokuların onarımında problem yaşanmasıyla sonuçlanır.

İşte tamda bu sebeplerle gençlerin protein tüketimi önem kazanmaktadır. Ancak bir başka yazımızda ele alacağımız protein tozları ve aşırı protein alımı konusunun son derece zararlı olduğunu belirtmek isterim.  Peki doğru protein miktarı ne kadar olmalıdır? Bunun için basit bir hesaplama yöntemi vardır.

Genelleme yapmak gerekirse, yetişkin ve egzersiz yapmayan bir kişinin vücut kilosunun kilo başına 0,8 gr. kadar proteine ihtiyacı vardır. Örneğin 70 kilo olan bir kişinin günlük olarak ortalama (70*0,8=56) 56 gr protein alması gerekir.

[box type=”success” ]Yine de hatırlatmak isterim ki, bu değer yetişkin ve egzersiz yapmayanlar için geçerlidir. Protein tozları, kullanım alanları, vücut için faydası yada zararları hakkında ilerleyen günlerde detaylı bir bilgilendirme yapacağımı şimdiden duyurmak isterim.[/box]

Ayrıca proteinlerin sağlık için daha faydalı olması karbonhidratlarla dengeli tüketimine bağlıdır. İşte bu noktada ekmek ve tahıl gurubu ile etlerin beraber tüketilmesi vücut sağlığı için faydalı olacaktır. Bu günkü tarifimiz bu yaklaşımın bir sonucu olarak ortaya çıktı. Öğrenci kardeşlerimizin az malzeme ile lezzetli ve besleyici bir yemek yapmalarını önemseyerek sizlerle az malzemeli bol lezzetli köfte reçetesini paylaşıyorum.

[box type=”shadow” ]Bol Ekmekli Öğrenci Köftesi İçin Malzemeler:

-300 gr kavram yağlı kaburga kıyması

-2 su bardağı çekilmiş ekmek içi

-1 orta boy soğan, -1 tatlı kaşığı toz biber, -1,5 tutam tuz

-1/4 çay bardağı sızma zeytinyağı

-1/4 demet maydanoz, -2 tatlı kaşığı kimyon, -1 tatlı kaşığı biber salçası

-1 diş sarımsak, -1 tatlı kaşığı kabartma tozu,- 2/3 çay bardağı maden suyu

[/box]

  • Öncelikle soğanı çok ince doğrayarak suyunu süzüp atın. Soğanın suyu lezzetini bozacaktır. Sonra maydanozu ve sarımsağı soğanla kıyın, bu karışıma tuz, , kimyon, toz biber ve biber salçasını katarak güzelce karıştırın.
  • Baharatlı soğan karışımını rondodan geçirdiğiniz ekmeklerin üzerine dökün ve sırayla önce zeytinyağını, sonra kabarma tozunu, sonra maden suyunu ilave ederek ekmekleri, soğan baharat karışımı ile yoğurun. Yoğurma sonunda karışım hacmini kaybeder ve hemen hemen etle aynı miktara düşer. Bu ekmek soğan ve baharat karışımını en az 10 dakika etle yoğurun ve yarım saat üzerini kapatarak buzdolabında dinlendirin.
  • Dinlenen köfte harcınızdan 23-25 adet civarında köfte çıkacaktır. Güzelce şekil verip çok çok az yağda orta ısıdaki tavada içini çeke çeke pişirin. Tavanız çok sıcak olmasın. Çok çabuk yanar. Bu tarif bol ekmekli ve kaliteli kıymadan oluştuğu için içerisindeki zeytinyağı ve kavram yağı ile son derece besleyici bir yemek olacaktır. Tercihen üzerine tereyağı eritip dökebilirsiniz ya da ekmek arası köfte yaparak afiyetle tüketebilirsiniz.

[box type=”warning” ]Ancak unutmayın, günlük aşırı miktarda maden suyu yada soda tüketimi tansiyon hastaları için kesinlikle önerilmez, hatta tıp alanında çalışan uzmanlar günlük 2,5 gr’dan fazla tuz alımlarını kalp hastalarına kesinlikle önermemektedir.[/box]

Peki öğrencilerin reçetesi bu ise, öğretmenlerin şifası nedir?

Sevgili okurlarımız kıymetli öğretmen meslektaşlarım ve sesini yormak zorunda olan ses sanatkârları; çoğu zaman farenjit, yada ses kısıklığı yaşanan ciddi bir problem olarak karşımıza çıkıyor.

Faranjite neden olan durumların en başında akut üst solunum yolları iltihabı gelir. Bu durum iltihabın yutakta toplanmasına ve faranjitin ortaya çıkmasına da neden olur. İşte bu sorunun çözümü de başlangıç aşamasında doğada ve “Samimi Mutfak’da” mevcut.

1,5 tutam adaçayını 1 bardak suyun içine atın ve 6-7 dakika kaynatın. Bu muhteşem şifa karışımı hem boğazınızda meydana gelen iltihaplanmalarda, boğaz gıcıklanması ve enfeksiyonlarında, hem de faranjit sorunlarında ve ses tellerindeki sertleşme problemlerinde son derece rahatlatıcı olacaktır.  Özellikle ılıdıktan sonra akşam yatmadan önce 3-4 defa, sabah ise dişler fırçalandıktan sonra ağzınızı gargara yapmanız çok faydalı olmaktadır.

Ayrıca bu karışım çocuklar ve gençler için de önleyici bir etki yapacaktır. Ek olarak, Fesleğen, Acı biber, Sarımsak, Zencefil, Defne, Limon, Kekik ve Meyan kökü gibi bitkilerden elde edeceğiniz çaylar da boğaz sorunlarınızda etkilidir. Fakat farklı sağlık sorunu yaşayanların mutlaka doktorlarına danışmadan kullanmaması önemlidir.

Sevgili okurlarım; bu gün de, “Samimi Mutfak” köşemizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu hafta çoğumuz için önemli bir sorun olan faranjit konusunu ve öğrenciler için az et kullanarak bol ve sağlıklı köfte yapmanın yolunu paylaştık. Yotube “Samimi Mutfak” kanalımıza abone olarak yukarıda anlattığımız tarifi direk izlemeniz ve uygulamanız mümkündür.

Ayrıca bu günkü tarifimiz hakkında fikir ve görüşlerinizi bizimle paylaşmanız ve yorum yapmanız daha güzel tarifler için bize katkı sağlayacaktır. Hepinize sağlıklı, huzurlu, sevgi ve saygı dolu bir yaşam dilerken, bir başka yazımızda doğru beslenme teknikleri ve doğru tariflerle yeniden görüşmek üzere hoş kalın, hoşça kalın diyorum.

Öğr. Gör. Yusuf YİĞİT

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.