Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Orhangazi – Gedelek Köyü (Turşucu Köy)

Bursa- Orhangazi ilçesine bağlı yeşillikler içinde şirin bir köy. İlçenin güneybatısında, Gemlik-Orhangazi yolunun 1 km batısındadır. İlçeye 6 km uzaklıktadır.

Bursa- Orhangazi ilçesine bağlı

Köy göç aldığı için nüfusu şu anda 1800 kişidir. Köyün en önemli gelirleri zeytincilik ve turşuculuktur. Özellikle turşuculuk, köyün başlıca gelir kaynağıdır. Türkiye’nin en önemli turşu üretim merkezlerinden biridir. Gedelek Köyünde yılda 50 bin tonun üzerinde onlarca çeşit turşu yapılıyor.

Köy yakınında Pınarbaşı adıyla bol suyu bulunan bir pınar ve mesire yeri vardır. Bu pınardan akan kireçli su ile yapılan turşular; sert ve lezzetli olması yönüyle farklıdır. Gedelek ününü bu suyla yapılan turşusuna borçludur.

Göç Alan Köy…
Köyde ilk turşu yapımı; Gemlik’te Konserve fabrikası bulunan Rıfat Minare’nin suyu bol olan Gedelek’e gelerek, buranın halkına tarlalarda ekilmek üzere salatalık, biber ve şalgam tohumu vermesiyle başlamıştır.

Gedelek’liler diktikleri bu sebzeleri konserve fabrikasına götürürler. Bu esnada burada yapılan turşu yapımına dikkat ederler. Gördüklerini uygulayarak, turşu yapmayı öğrenirler. Değişik sebzelerle turşu denemesi yaparak çeşitleri çoğaltırlar. Buna pınarbaşı suyunun sertleştirici özelliğindeki suyu ile birleştirince iştah açıcı nefis turşular meydana getirirler.

Bu tohumları alarak turşu üretimine başlıyan köylü halktan olan Zeki bey, Raşit Trak ve diğerleri köyde turşu imalatını başlatmışlardır.
Yıllardır inatla ve istikrarla yürüttükleri turşu üretimindeki kalite çalışmalarını uç noktalara taşımış bir köydür Gedelek…

Ülke içinde ve dışında Gedelek deyince turşu, turşu deyince Gedelek akla gelir.

Tabi ki bu kolay elde edilir bir başarı değildir. Gedelek azimli ve istikrarlı çalışmanın ödülünü almış ve bunu hak etmiştir.

Son yıllarda köyden kente göçün yaşandığı, işsizliğin ciddi boyutlara ulaştığı bir dönemde Gedelek köyündeki gelişmeler kıskandıracak boyuttadır.

Denizli için örnek olmaz mı siz ne dersiniz?

Doç.Dr. Devrim Alkaya
Ins.Yük.Müh.& Kamu Yöneticisi