Ormanın İçinden Tarihi Figür Çıktı

Ormanın İçinden Tarihi Figür Çıktı
Yayınlama: 03.09.2018
A+
A-

İzmir’in Kemalpaşa ilçesini, Torbalı’ya bağlayan Karabel Geçidi’nin kuzey girişinde, karayolunun sol yanında yükselen ormanlık alanda ağaçların arasında tarihi figür bulundu.Büyük bir kaya üzerine kazılarak yapılan yaklaşık 2.5 metreye 1.5 metre boyutlarındaki kabartma bulundu. 

Tarihi eserin sol elinde bir mızrak sağ elinde bir yay tutan bir erkek figürün başı ile mızrağı arasındaki alanda 3 satırlık oldukça aşınmış ve güçlükle görülebilen Luvice bir yazıt bulunuyor.  Kabartmanın  yaklaşık 33 asır önce Hititler’e ait olduğu tarihçi Herodot tarafından da eserlerinde belirtilmekte.

”Tarihi eserler gelecek kuşaklara taşınması gereken eşsiz emanetler”

İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan , beraberinde Müdür Yardımcısı Fatih Öztürk ve Karabel Orman İşletme Şefi  Emrah Kaplan  bölgede incelemelerde bulundular. İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan  Karabel Ormanları içinde 33 asır öncesine ait böyle eşsiz bir esere ev sahipliği yaptıkları dile getirdi. Bundan mutluluk duyduklarını belirtti. İşletme Müdürü Şahan;  “Nasıl  ormanların nesilden nesile taşınması gereken bir hazineyse ,  tarihi eserlerinde aynı şekilde gelecek kuşaklara taşınması gereken eşsiz emanetler  olduğunu söyledi.

”Tarihi eserlerimize de zarar verici yıpratıcı davranışlarda bulunuyorlar”

İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan : “Ancak maalesef tüm uyarılara yazılı ve görsel basında yapılan  haberlere rağmen bazı duyarsız vatandaşların ormanlarımıza çöp, moloz dökmesi ihmal ve dikkatsizlik sonucu ormanlarımızı yakması gibi bu güzel tarihi eserlerimize de zarar verici yıpratıcı davranışlarda bulunuyorlar. Bu yüzden her şeyin başı eğitimdir ağaç yaşken eğilir” dedi

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.