Pamukkale Belediyesi’nden Bir İlk Daha Seyir Tepesi

Pamukkale Belediyesi’nden Bir İlk Daha Seyir Tepesi
Yayınlama: 27.07.2018
A+
A-

Türkiye’deki 27 ilden daha fazla nüfusa sahip Pamukkale’nin 4 yıl önce kurulan belediyesi, ülkeye örnek projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Türkiye’nin en büyük tematik kent ormanı parkı olan Seyir Tepesi’ni hayata geçirmeye başladıklarını ifade ederek, “Geleceğe eserler bırakmak için çalışmalarımız aralıksız sürüyor” dedi.

 

 

Pamukkale Belediyesi, kurulduğu 2014 yılından bu yana 68 mahallede çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’ye örnek projelere imza atan Pamukkale Belediyesi, bir kez daha adını önemli bir projeyle duyurmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin en büyük tematik kent ormanı parkı olma özelliği taşıyan proje tüm kente hizmet verecek. Kınıklı mahallesi sınırları içinde yer alan 40 dekarlık alanda oluşturulacak olan Seyir Tepesi, kentin cazibe merkezi olacak. Pamukkale Üniversitesi’nin hemen üzerindeki alanda hayat bulacak olan dev proje ile Pamukkale farkını bir kez daha ortaya koyacak.

İÇİNDE YOK YOK

Seyir Tepesi Kent Ormanı; şehir merkezinin her noktasından görünebilen özel konumu ve tepenin eşsiz manzarası ile değerli bir alan niteliği taşıyor. Çeşitli peyzaj özellikleri ve açık hava rekreasyonu potansiyeline sahip Seyir Tepesi Kent Ormanı, toprak özellikleri, bitki örtüsü, ana kaya özellikleri bakımından rekreasyona uygun olan orman rejimine tabi. Seyir Tepesi Kent Ormanı geniş manzara açılımları sağlayan seyir noktaları, kent gürültüsü ve kirliliğinden uzak temiz havası ile insanların dinlenmesine ve rekreasyonel etkinlikler yapmasına olanak sağlayacak peyzaj mekânsal değerleri bakımından uygun olan ormanlık bir alan. Proje içeriği itibariyle, doğa ve manzara güzelliği, halkın dinlenme ve eğlenmesine yönelik farklı aktiviteleri bünyesinde bulunduran Seyir Tepesi Kent Ormanı Projesi, 7 etaptan oluşacak. Şelale Bahçesi, Kır Lokantası, El Sanatları Satış Noktası, Gençlik Vadisi, Horoz Köy, Sonsuz Bahçe ve Renkli Orman (Kültür Evi) bölümlerinden oluşacak olan Türkiye’nin en büyük tematik kent ormanı parkı Seyir Tepesi, tamamlandığında Denizlilerin ve yerli yabancı turistlerin uğrak yeri olacak.

 

 

Şelale Bahçesi

Seyir Tepesi Kent Ormanı’nda yer alan şelale bahçesinde yer yer şev alanları var. Bu alanlarda tasarlanmış şelaleler, ormanın rekreasyonel değerlerini ve ekolojisini bozmadan Kuzeybatı girişinde kır lokantası eşlik eder. 25 metrelik kot farkından dolayı kademelerle yapılan şelale içerisinde küçük bir yeşil ada var. Ahşap kalelerin tamamlayıcılığıyla, estetik bir hal almıştır. Ayrıca bu kademeleri derya deniz, çocuk oyun alanı ve engelsiz çocuk oyun alanları takip etmektedir. Kır lokantasının bahçesinde bulunan örtü lemanlarıyla, gölgelik, toplanmaya el verişli olarak tasarlandı. Şelalenin üst tarafında dinlenip bir şeyler içebileceğiniz, aynı zamanda Denizli manzarasını izleyebileceğiniz kır kahvesi bizi karşılar.

Gençlik Vadisi

Pamukkale Üniversitesi’nin hemen yanı başında gerçekleştirilecek proje, gençlere ve sosyal spor aktiviteleri için önemli olanaklar sağlayacak. “Peki gençler için neler var” diye sorarsanız, Gençlik Vadisi’nde aradığınız cevabı bulabilirsiniz. Yaklaşık 40 dönümlük bir alanı kaplayan Gençlik Vadisi’nde kaykay parkuru, dağ kızağı, kütük ve kaya tırmanış alanları, macera parkuru, okçuluk atış alanları, paintball, ahşap seyir terası, izcilik ve kamp alanları, sinema seyir anfisi, çim anfi, 5 duraklı ziklen hattı bulunmakta. Burası tamda gençlerin yoğun olarak ilgisini çekecek bir alan olarak düşünülmüş.

Açık Hava Müzesi

Seyir Tepesi Kent Ormanı’nın kuzeydoğu girişinde bir açık hava müzesi oluşturulmuş. Bu mekanda Denizli yöresine ait dokumacılık türleri ve yöredeki sanatçıların yaptığı el emeği ürünleri görüp, satın alacağınız yerlerde düşünülmüş. İki duraktan oluşturulmuş teleski ve teleferik hattının ilk durağı da burada yer alıyor.

 

Horoz Köyü

Doğayla iç içe bir gezinti alanı. Ayrıca meşhur Denizli Horozu’nun tanıtıldığı, ziyaretçilerin bu konuda bilgi edinebilecekleri bir yer. Yer yer farklı etkinliklere de ev sahipliği yapacak bu alan, yaklaşık 13 dönüm büyüklüğünde bir köy. Peki Horoz Köyü’nde tasarlanan alanları merak ediyor musunuz? Öyleyse gezintimize devam edelim. Işıklı horoz heykeli, öyle bir konumlandırılmış ki, şehir merkezinin her tarafından görülebilecek. Hatta yakın zamanda kent simgesi haline gelecek. Bir de haftanın her gününde farklı bir renkle aydınlanacak ve takvim algısını oluşturacak. Eğer horoz temalı gezinizi ölümsüzleştirmek isterseniz seyirlik hatırası alanında mutlaka fotoğraf çektirmelisiniz. Biraz soluklanmak, sevdiklerinizle baş başa vakit geçirmek isterseniz horoz meydanında yer alan lokanta ve kır kahvesi sizi bekliyor.

 

Saat Meydan’ında horoz temalı çalar saat sizleri karşılıyor. Burası ünlü horoz türlerinin yetiştirildiği ve tanıtıldığı hor

 

oz kümesleri ve beslenme alanları. Bu alanda ziyaretçilerin horozları yakından görüp beslemelerine imkan veren, ön bahçeler yer alıyor. Seyir Tepesi Kent Ormanı’nda ziyaretçilerini bekleyen horoz temalı alanlar arasında çeşitli türlere ait civcivlerin çocuklarla buluşmasına olanak sağlayan civciv besleme bahçeleri, ayrıca insanları çeşitli horoz türleri ile buluşturan horoz gezi bahçeleri, horozların tarihteki yerlerini ve verilerin sergilendiği açık hava horoz müzesi yer alıyor. Horoz kuaförüne mutlaka uğramalısınız. Burada çektirdiğiniz fotoğraflarda size eşlik edecek horozlar bulacaksınız. Seyir Tepesi Kent Ormanı’nda horoz temalı alanlara ev sahipliği yapan horozların sağlıkları da düşünülmüş. Horoz Hastanesi ile hastalanan horozlar tedavi edilmekte. Horoz ürünleri satış birimlerine uğramayı unutmayın. Buradan horoz şekerleri, horoz düdüğü, horoz parası, horoz resmi gibi Denizli ve horoz köye özel tasarlanmış ürünleri satın alabilirsiniz.

Horoz Festivali

 

Horoz olur da güzelliği ve ötüşü için festivaller düzenlenmez mi? Burası da yılın belli dönemlerinde horozların çeşitli yeteneklerinin sergilendiği yarışmalara ev sahipliği yapacak horoz festival alanı. Ayrıca bu alan festivaller dışında ziyaretçilerin dinlenme ve seyir amaçlı kullanımlarına uygun olarak tasarlanmış. Parkın bir diğer horoz temalı yeri ise çocuk oyun alanları. Buradaki tüm oyun aletleri horoz şeklinde tasarlanmış. Amaç, hayvan sevgisini çocuklara aşılamak. En önemlisi de ormanın doğal yapısına uyum sağlaması açısından masif ahşap oyun grupları kullanılmış. Seyir Tepesi Kent Ormanı’nda bulunan bungalow konaklama alanı 5 birimden oluşmakta ve toplamda 15 aileye konaklama alanı sağlamakta. Alanda çocuklar için oyun mekanları ve manzara seyir terasları yer alıyor. Bu proje de orman genelini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılarak ve rekreasyonel yararlanmanın en yüksek düzeye çıkarılması planlanıyor. Ayrıca tesisler kullanım ve talep yoğunluğuna göre belirlenmiş ve mekansal çözümlemeler, standartlara uygun olarak tasarlanmış.

 

Sonsuz Bahçe

Işıklı yoldan geçip Şehitlik Anıtı’na ulaşacağınız, özel bir bahçe. Bu alan ulaşmak için tırmanacağınız basamaklarda, size geçmişten günümüze kadar şehitliğin betimlendiği sembol olaylar ve kişiler eşlik edecek. Yoğun duygular yaşayacağınız bir zirve yolculuğu… Yolculuğun sonunda şehitliğin simgesi olan sonsuzluk işareti sizi bekliyor olacak. Sonsuzluk işareti iki bahçeyi birbirinden ayırıyor: Barış ve Huzur Bahçesi. Tarih sahneleri, bu bahçelerde yeniden canlanacak. Işıklı mesajların karşıladığı bahçelerde vatan uğruna ölenleri bir kez daha saygı ve minnetle hatırlayacaksınız. Şehitlik Ormanı, hatıralarında kalacak.

 

Renkli Orman

Çiçek cenneti Renkli Orman’ giden yolda size arkatlar arasından sarkan çeşitli çiçekler eşlik edecek. Bu alanda yörenin bitki ve çiçek çeşitleri ile başbaşa kalacaksınız. Bir parça sessizlik mi istiyorsunuz ya da bir parça huzur? O zaman Sessiz Bahçe’deki tek kişilik pergulelerde, manzaranın ve sessizliğin tadını çıkarabilirsiniz. Ağaçların gövdesine sarılan renkli kumaşlar ve çeşitli boyamalar görünce şaşırmayın. Çünkü Burası Renkli Orman. Ayrıca güneş battığında ağaçlarda bulunan aydınlatmalarla ayrı bir renk şölenine şahit olacaksınız. Gençlik Vadisi’nden başlayarak, mevcut orman alanında gezinti, seyir ve spor imkanı sağlayan 700 metre uzunluğundaki bisiklet yolu, 2000 metre uzunluğunda yürüyüş ve dağ yürüyüşü yolu sizi bekliyor. Ayrıca bu yollar üzerinde farklı noktalara konumlandırılmış, gözlem kuleleri ile dinlenme ve seyir olanağı bulabileceksiniz.

 

“KALICI ESERLER BIRAKIYORUZ”

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, 4 yaşında olan bir belediye olarak Türkiye’ye örnek eserleri hayata geçirmekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti. “Türkiye’nin en büyük tematik kent ormanı parkı Seyir Tepesi için çalışmalar başladı” diyen Başkanı Gürlesin, “Pamukkale Belediyesi olarak önemli projelere imza atıyoruz. İnsanlarımızın hayatlarına farklılık kazandırmak için neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Seyir Tepesi, büyüklüğü ile Türkiye’de en büyük olma özelliğini taşıyor. İçinde gençlerimizin ve vatandaşlarımızın ihtiyaç duyabileceği tüm sosyal alanlar bulunan Seyir Tepesi tamamlandığında halkımızın uğrak noktalarının başında yer alacak. Biz geleceğe eserler bırakmak için önemli adımlar atmaya devam ediyoruz” dedi. Seyir Tepesi’nde şelale bahçesi, izcilik kamp alanları, zepline kulesi, dağ kızağı, Horoz Meydanı, Horoz Köyü, festival alanı, gezi bahçeleri, horoz müzesi, çalar sat meydanı, çocuk oyun alanları, renkli orman, sessiz bahçe, bisiklet ve yürüyüş yolları ile doğa sporları ile ilgili bir çok alan bulunacak. Proje kapsamında kır lokantası ve dinlenme alanları da yer alacak. Projenin 2019 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.