Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

PASVAK Daha Çok Kişiye Ulaşmak için Büyüyor

Bu haberin fotoğrafı yok

Denizli’nin Yardım Hareketi Büyüyor

PASVAK Daha Çok Kişiye Ulaşmak için Büyüyor

 

Denizli’nin iyiliksever insanlarının kurduğu PASVAK büyüyor. “Komşusu açken, tok yatan bizden değildir” hadis-i şerifini yol haritası olarak alan PASVAK 1200 kişiye günde iki öğün sıcak yemek dağıtıyor. PASVAK günde 30 kişiye yemek dağıtma ile başladığı bu yolu günde 5000 kişiye kadar çıkartabilmek için yeni yerini inşa ediyor.

 

YÜREKLERE SICACIK BİR KAP

Pamukkale Sağlık Eğitim Vakfı (PASVAK), Denizli’nin iyiliksever insanları ile birlikte büyüyor. Aşevi olarak hizmet veren PASVAK Denizli’de yardıma muhtaç insanlara günde 2 öğün olmak üzere her gün sıcak yemek dağıtıyor. Bir aş otobüsü fikriyle başlayan ve bugün 1200 kişiye yemek dağıtan PASVAK, sadece yardımlaşmayı göz önüne alıyor ve kurum olarak kendisini “siyasi, ticari ve ideolojik münazaranın yapılamayacağı” yer olarak tanımlıyor. Sadece yardım etme temasına sahip bir aşevi olarak da daha fazla Denizlili insandan yardım bekliyor.

Hizmetlerini Bağbaşı Yeni Yol üzerinde veren PASVAK günde 1200 kişiye ulaşan yardımların sayısının artması için tüm Denizli’den destek bekliyor. Fiziki koşullarını da iyileştirmeye giden PASVAK yönetimi 15 yıllık tecrübeleri ile daha iyi koşullarda hizmet verebilmek adına Merkezefendi ilçesinde yeni bir hizmet binası kuruyor.

15 yıllık tecrübeleri ile daha iyi hizmet sunmak için büyüyeceklerini anlaran PASVAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Topuz, “1200 kişilik bir kapasiteye ulaştık. Tabi bu sayıda biraz zorlanıyoruz. Birincisi mevcut mekanımızın kapasitesi bunu biraz zorluyor. Denizli büyük bir şehir ve biz Bağbaşı’ndayız. Yani Denizli’nin bir yakasındayız ama bunun bir de Hallaçlara Üçlere uzanan diğer yakasına bir şekilde uzak kalıyoruz. O nedenle ikinci bir aşevinin yapılması hem kapasite arttırmak bakımından hem de o civarda yapılırsa yerinde iş yapılması gibi bir kolaylık oluşacağı için ikinci bir aşevine soyunduk.

Tabi burada ikinci aşevi denilince konsept de çok değişiyor. Buradaki 15 yıllık hizmet süresi bize diyor ki böyle bir mekanda olmaz. Bu altyapı, bu genişlik, bu kapasiteyle, bu düzende olmaz diyor. Yani bize bir şey dayatıyor. Biz oradan yola çıkarak bu 15 yıllık tecrübeyi o yeni mekana aktaracağız, taşıyacağız. Çok daha hijyenik, çok daha ferah, çok daha geniş, çok daha usüllere uygun imalatlar yapabileceğimiz ve sunabileceğimiz bir ortam olacak. 9 dönüm yerimiz var orada. Bahçemiz olacak buradan çok daha geniş. Burada 1500 metreye yakın olan bahçemiz orada 3000 metreye yakın olacak” diyerek PASVAK’ın yeni atılımını anlattı.

 

“PASVAK, DENİZLİ HALKININ VEREN ELİ DURUMUNDA”

PASVAK’ın bir hayalle çıktığını dile getiren yönetim kurulu başkan yardımcısı Kerim Çıralı

ise  “Biz 2004 yılında kurulduğumuzda böyle imkanlarımız yoktu. Biz hayallerle yola çıktık. 2014 yılına kadar devletimizden yardım aldık. Bugün PASVAK, Denizli halkının veren eli durumunda. Bize gelen bağışları, bizler de gerçek ihtiyaç sahiplerine paylaştırmak ve doğru hizmet yapabilmek adına, bir fiil çalıştık ve çalışıyoruz. Biz vakıf olarak hiçbir yere bağlı değiliz. Bizim vakfımızda siyaset, ticaret ve ideoloji yapılamaz kuralını koyduk. Bu çizgimizi de bugüne kadar koruduk. Bundan sonrada koruyacağız. Zaten halkımız bunun bilinci ile bize destek veriyor” diyerek PASVAK’ın ideoloji ve siyasetten uzak olduğunu anlattı.

Yeni bina ile kendilerine yeni hedefler koyduklarını belirten Çıralı, “Yeni hedefler koyduk. Dedik ki Pasvak neden 3 bin kişiye ulaşmasın? Bunun için çalışmalarını gerçekleştirdik. Yeni binamızda modernleşmiş ve günümüzün koşullarına göre bir çalışma gerçekleştirdik. Bugün yapacağımız yeni binada 12 bin metrekarelik kapalı alanda sosyal tesis imkanları verebileceğimiz alana sahip olacağız. Bunu başardığımızda Türkiye’de bir ilk olan vakfımız Denizli’de daha da büyümüş olacak. Bu büyüme ile Denizli halkının tüm ihtiyaçlarına cevap vermiş olacağız.

Hedeflediğimiz 3 bin kişinin içinde yaşlılarımız, maddi durumu kötü olan, sağlık durumları kötü olan insanlarımıza diyet yemekleri verebilmek var. 5 kişilik bir aileden 2 kişi diyet alıyorsa, 2 kişiye diyet yemek gönderirken, kalan 3 kişiye de normal yemek verebilmek amaçlarımız arasında. Bunları başarabilmemiz içinde ek binaya ihtiyacımız vardı. Ek binamızın da startını verdik. Allah’ın izniyle de bunu yönetim kurulumuz, Denizli halkının katkılarıyla bunu başaracağımıza inanıyoruz” dedi.

 

“DAHA ÇOK İNSANA ULAŞMAK İÇİN BÜYÜMEMİZ GEREKİYOR”

PASVAK Yönetim Kurulu Üyelerinden Nafiz Öz, “Mevcut aşevimizin küçük olması üretimimizin az olmasına sebep oluyor. O yüzden de daha çok insana hizmet veremiyoruz. Daha çok insana ulaşmak için büyümemiz gerekiyor. Daha fazla sosyal amaçlarda kullanabileceğimiz; düğün yemekleri yapılabilecek, daha büyük salonları olan güzel bir proje hazırlandı. Bu projenin altyapısı ve amaçları çok geniş. En kısa zamanda bu projenin temelini atacağız. Temel atma töreninde tüm Denizli halkını tekrar davet edeceğiz. Böyle güzel şeylerin olmaya devam edeceğine inanıyoruz” diyerek binanın daha fazla insana sosyal ortam yaratma ihtiyacını karşılayacağını dile getirdi.

Özellikle Avrupa’da yaşayan Denizlililerden destek aldıklarını ve bunun artmasını beklediklerini dile getiren PASVAK Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Öztürk, “Bugün ki çalışmalarımız aşevi halinde yürümektedir. Evlere 365 gün yemek taşımaktayız. Yemek kaplarının dolusunu evlere bırakıp, boşunu geri almaktayız. Evlerin tespiti ise, kurumumuz tarafından teker teker incelenip, dosyalanıp kurum haline getirmekte. Bizim bugün ki koşullarda 2 öğün 1200 kişiye yemek taşımaktayız. Tabi bu 1200 kişiyle bitmiyor, yerimiz dar olduğu için bunun üzerine de çıkamıyoruz. Bugün yeni bir binaya hazırlandık, altyapısı tamamlandı, çalışmalarımız devam ediyor. Bilakis Avrupa’da bizi bulup inceleyen Denizlili arkadaşlarım, hayırseverlerin ilgisini çekmek için istiyorum. Bize yardımlarını esirgemesinler”dedi.

Yeni yerlerini en kısa zamanda bitirmek istediklerini dile getiren Öztürk, “Bu yerimiz bittikten sonra fukaraların düğünleri oluyor, onlara yardımcı olacağız. Kişilerin üzerinden bağışlarla yürüyen aşevimizde 2-3 düğün salonumuz olacak. Bunların gelirleriyle bir nebzede olsa kişilerin omuzlarından almaya çalışacağız.

Şehrimiz baya kalabalık olduğu ve geniş bir yere yayıldığı için arabalara ihtiyacımız var. Uzak yerlere gitmek için minibüslere ihtiyacımız var. Mutfağımızın genişlemesi gerekiyor, 400 metrekare mutfakla en azından süre içinde 5000 kişiye hizmet verme olanağımız olacak. Onun için yerimizi büyütüyoruz.

PASVAK Tüm İlçelere Gidecek

İkinci bir aşama düşüncemiz de yalnız Denizli’yi iki ilçe halinde değil, bir çok ilçemiz var. Bu ilçelere de binalar yaparak, o ilçelere de yemek kazanlarını kaynatarak oradaki fukaralara da ayrıca yetişme düşüncesindeyiz. Bugün en önemli konumuz, hazırlık yaptığımız binamızı yapmaktır. Hayırlarınızı ve yardımlarınızı bekliyoruz” dedi.

Önder İzmirlioğlu’nun yakın arkadaşı ve PASVAK Yönetim Kurulu Üyesi Nafiz Öz, “Denizli’ye mal olmuş olan aş evimiz yıllardır Denizli’deki muhtaçlara, ihtiyaç duyanlara hizmet veriyor. Arkamda gördüğünüz otobüs bu aşevinin kuruluşunda önderlik eden Önder İzmirlioğlu’nun vakfımıza bağışladığı ve onun çaktığı kıvılcımla bu hallere gelen vakfın görüntüsüdür. Bu otobüs gelecek nesillere örnek olmalıdır, unutulmamalıdır. Hepimiz faniyiz, bir gün bu dünyadan göçüp gideceğiz ama yaptığımız hizmetler unutulmayacak” şeklinde dostunu bıraktığı eseri ve çaktığı kıvılcımı anlattı.