Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Poşet Kanunu, Plastik Poşet Kullanımını Yüzde 50 Azalttı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu, satış noktalarından ücretsiz olarak verilen poşetlerin fiyatlandırılmasıyla ilgili kanun, ülkede büyük ilgi uyandırdı. Çeşitli illerden Sıfır Atık Projesi’ne katkıda bulunmak isteyen vatandaşlar ise plastik poşet kullanmak yerine, tığ ve şişlerle file örerek projeye destek verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın

POŞETİ ÜCRETSİZ VEREN İŞLETMEYE PARA CEZASI

Satışında barkod kullanılması zorunlu hale getirilen plastik poşetlerin tanesi ise 25 kuruş. Şarküteri, unlu mamüller ve manav reyonunda 15 mikronun altındaki incelikte ‘hışır’ denilen plastik poşetlerin ücretsiz kullanımı devam edecek. Stoklarında barkodsuz plastik poşet olan satış noktalarının mağdur olmamaları adına barkodsuz plastik poşetlerin kullanımı, 31 Mart 2019’a kadar sürecek. Diğer plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen işletmelere ise depo alanı hariç, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası kesilecek.

PAZARLARDA ÜCRETSİZ OLACAK

Satış noktalarında ücretlendirilen plastik poşetler, pazarlarda ücretsiz olarak verilmeye devam edecek. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre marketlerde ekmek, sebze, meyve, zeytin ve hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan poşetler de fiyatlandırma kapsamı dışında bırakıldı.

İŞLETMELERİN POŞET SATIŞINDAN KARI YOK

Her poşetin satışından alınan ücretin 15 kuruşu “Geri Kazanım Katılım Payı olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü’ne yatırılacak ve kalan 10 kuruş, plastik poşetlerin maliyeti ve KDV bedelini kapsayacak. İşletmelerin ise plastik poşet satışından karı olmayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın poşet kanunu ile ilgili yaptığı açıklamaya göre ise uygulamanın 4. gününde plastik poşet kullanımının yaklaşık olarak yüzde 50 oranında azaldığı belirtildi.