Prof. Dr. Budak “Ney ile giriftin sesi bizim ruh köklerimizde var”

Prof. Dr. Budak “Ney ile giriftin sesi bizim ruh köklerimizde var”

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı tarafından “Unutulan Çalgımız Girift Yeniden Nefes Alıyor” isimli etkinlik düzenlendi. Etkinliğe,  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kutsal Turhan ve Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdür Vekili Hakan Cevher, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programda,   Neyzen Doç. Dr. Süleyman Erguner, girift  çalgısını katılımcılara tanıtarak sanatını icra etti.

Prof. Dr. Necdet Budak; “Üniversitemiz Devlet Türk Musikisi Konservatuarı, unutulmaya yüz tutmuş kültürel ve sanatsal değerlerimizi yaşatmaya ve tanıtmaya önem veriyor. Bu değerlerimizden biri de Girift çalgısı. Ney ile Giriftin sesi bizim ruh köklerimizde var. Unutulmaya yüz tutmuş Grift çalgısı üzerine çalışmalar yapan Neyzen Doç. Dr. Erguner’a teşekkür ediyorum” dedi.

Giriftin, ney ile karıştırıldığını söyleyen Doç. Dr. Erguner, “1929’da, Giriftzen Asım Bey’in vefatından sonra bu saz unutulmuş ve icradan çıkmış. Herkesin sazı kendine göre kutsaldır. Bir Piyanist, piyanosuna aşık, bir diğeri kendi enstrümanına aşık, enstrümanınıza aşık olmazsanız olmaz zaten” diye konuştu.

Konuşma sırasında ara ara girift üfleyerek kulakların pasını silen Doç. Dr. Erguner, ‘Uzun İnce Bir Yoldayım” ve “Evvel Giden Ahbaba Selam Olsun” gibi eserleri seslendirdi.   İcra edilen eserlere davetliler de eşlik etti.

Etkinlik sonunda Rektör Prof. Dr. Budak, Doç. Dr. Erguner’e “Teşekkür Belgesi” verirken; Doç. Dr. Erguner de Prof. Dr. Budak’a albümünü hediye etti.

Türk musikisinde tahta perdeliler sınıfından eski bir nefesli çalgı olan girift, görünüş olarak neye benzemekle beraber çoğunlukla daha küçük ve ses alanı daha dar bir enstrüman. Çalınmasının zorluğu nedeniyle icracı sayısı sınırlı olan girift çalgısı unutulmaya yüz tutmuş olsa da Doç. Dr. Süleyman Erguner, yaptığı çalışmalarla girifti tanıtmaya ve yaşatmaya devam ediyor.

Yayınlama: 23.11.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.