‘Proje kimlikli bir Mimarlar Odası’nın kentteki mimari kimliği güçlendireceğini düşünüyoruz’

TTMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi 29-30 Ocak tarihlerinde 15. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Genel Kurulda başkan adaylığını açıklayan Mimar ve Öğretim üyesi Osman Yücel Aysun ile seçim öncesi, neden aday olduğunu, geleceğe dair projelerini ve mesleki sorunlarla ilgili kendisi ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarının çözüm vizyonunu Egeyön Haber’e anlattı.

‘Proje kimlikli bir Mimarlar Odası’nın kentteki mimari kimliği güçlendireceğini düşünüyoruz’

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi 29-30 tarihlerinde 15. olağan Genel kurulunu ve yönetim kurulunu seçmek için sandığa gidecek. Yeni dönem için 4 isim başkanlık için adaylığını açıklamıştı. Adaylardan Mimar ve Öğretim görevlisi Osman Yücel Aysun Egeyön Haber ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Mimar Aysun, neden aday olduğunu, geleceğe dair projelerini ve mesleki sorunlarla ilgili kendisi ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarının çözüm vizyonunu Egeyön Haber’e anlattı.

Osman Yücel Aysun kimdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Yaklaşık 34 yıldır serbest mimar olarak çalışıyorum. Bunun yanında da bir süredir Pamukkale Üniversitesi’nde de öğretim görevliliği görevini sürdürüyorum.

Neden Mimarlar Odası Denizli Şubesi’ne başkanlık için aday oldunuz?

Mimarlar Odası’nın 15.dönemindeyiz. Biz tabi her 2 senede bir mimarlık mesleğine yeniden başlıyormuş gibi başlıyoruz. Bu yıl da tekrar bu heyecanı yaşayacağız. Aslında biz proje kimlikli bir odadan yanayız. Bu güne kadar bunun mücadelesini verdik hep. Mimarlar Odası’nın proje kimlikli bir oda olmasını savunduk. Bu senede bunu genç arkadaşlarımızla gerçekleştireceğimiz düşünüyoruz. Çünkü proje kimlikli bir odanın Mimarlar Odası’nın mimari kimliğini güçlendireceğini düşünüyoruz.

Mimarlık kimliği güçlü bir odanın Denizli’ye katacağı çok şey var. Çünkü Mimarlar bir kentte öncü kimliklerdir. Bir kentin sosyal yaşantısını belirleyen öncü kimliklerdir. İşte güçlü bir Mimarlar Odası’nın başarılı proje geliştirmede daha da önemli bir kimliğe bürünecektir. Kentin sosyal yaşantısını çok büyük çapta etkileyeceğini düşünüyoruz. Ki öyle olmuştur. Kentin kalitesini arttıracağını hep savunmuştur. Bu da bir kent için çok önemlidir. Çok iyi çalışan bir Mimarlar Odası Denizli’ye çok şey katacaktır.

Yeni dönem için adaysınız. Peki Mimarlar Odası için projeleriniz neler?

Biz odada öncelikle değişimden yanayız. Yani bu anlayışın tamamiyle yıllardır süregelen anlayışın değişemesinden yanayız. Artık değişim süreci bu. Bu kente katması gereken değişim daha hızlı olmasından yanayız Bu değişimde öncelikle odada dijital değişim diyoruz buna. e-Mimar adı altında bir proje ile bir portal kurmak istiyoruz. Bu proje ile üyelerin çok arttığı bir dönemde, ki sayılar çok arttı. Artık 700’ü aşana 715’lere ulaşan bir üye sayısı var odada. Eskiden 100-150 kişiydi odada ve birbirimiz ile bir araya gelmek kolay oluyordu. Sayı arttıkça Mimarlar arasındaki ilişkiler de azaldı. Şimdi internetin bize sağladığı imkanlarla biz de mimarların e-mimar portalı ile bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Bu portalın içinde üyelik ilişkileri, işlemleri, iletişimleri hızla sağlanacak. e-eğitim dediğimiz, bir proje var. Oda da bu yöntem ile mimarlara dijital bağlantısı sağlayıp gece ve gündüz bu dijital eğitimleri vermek mümkün. Pandemi de bize bu konuda çok şey öğretti. Herkes istediği zaman bu sistem ile eğitim alabilir. Bunun arkasından e-kütüphane dediğimiz bir sistem hayat geçmeli. Biz eskiden her ay 4-5 tane kitap satın almak zorunda kalıyorduk. Odanın e-kütüphane sistemini bir an önce oluşturup, yeni mezunların daha hızlı gelişmesi ve şehre hızla bu değişimi sağlamak için yola çıkmasını sağlamayı düşünüyoruz.

Bir diğer projemiz de proje takip sistemi. Projelerin meslektaşlarımız tarafından yapıldığı anda birbirleri ile bağlantılarını kurmak için düşündüğümüz bir şey. Müşterileri ile mekanlarını hazırlayacağı insanlarla e-mimar portal üzerinden daha iletişim kurabileceği bir altyapı düşünüyoruz. Oda parsel numaralarını bile söylemelerine gerek kalmayacaktır. Bir diğer düşündüğümüz şey de Proje kontrol sistemi. Hangi proje kim tarafından yapılıyor, bunu görebileceği bir sistem. Kendi aralarında bu sorunun cevabını da böyle bir sistemle çözmek istiyoruz.

Baskı sektörünün bittiğini hepimiz görüyoruz. Bununla ilgili de belediyelerdeki proje kontrol sisteminin de e-mimar portalından hızla hemen sağlanıp, ellerinde ozalit kopyalarla kimsenin gitmesi gerektiğini düşünmüyoruz. Yeni mezunların stajyerlerle ilgili ofislere ulaşım ve iletişimi konusundaki sorunları da biliyoruz. Bunu da bu portalla çözmek istiyoruz. Tabi sosyal etkinlikler ve üyelerin birbirleri ile olan sosyal ilişkilerde bunların arkasından devam eder gelir diye düşünüyoruz. Hızla e-mimar portalının oluşturulmasından yanayız. Bu çalışmalar odanın olmazsa olmazı bizce. Bu hızlı gelişimin Denizli’ye yansıması daha hızlı olacaktır.

Arkasından tabi tarihi yapıların tespiti ve restorasyonu. Denizli’nin eskiye dair fotoğraflarını genç arkadaşlar görmeyebilirler ama biz o dönemleri yaşadık. Ancak tarihi eski fotoğraflardan geçmişteki hallerini hepimiz görüyoruz ve de üzülüyoruz. Ama hiç olmazsa bundan sonra kalan tek tük tarihi yapıları korumak için yine öncü davranışı olmalı diye düşünüyorum Mimarlar Odası’nın. Bir sivil toplum örgütü olarak daha belirleyici tavrının olması gerektiğini düşünüyorum.

Bir de bizim sektörümüzde şantiye şefliği meselesi var. Bu işi yapanların çok komik paralara bu işi yaptığını düşünüyorum. Maddi kısmı da var bu işin. Esas bu işin sorumluluklarının farkında olarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Serbest çalışan arkadaşlarımızın çizdikleri projelerin telif haklarının korunmasından yanayım. Ücretli çalışan Mimar arkadaşlarım aynı zamanda haklarının da korunmasından yanayım. Kamusal alandaki arkadaşlarımın da öyle. Bu konudaki hukuki destekleri odanın vermesi ve sahip çıkmasından yanayım.

Bu tüm bunları tespit ettikten sonra yönetim kurulması sonrası adımlar hızla atılabilir. Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Altyapısı hazır.

Gençler üzerine daha çok proje yaptığını görüyoruz. Genç Mimarların, Mimarlar Odası ile olan ilişkilerini yetersiz mi görüyorsunuz?

Öğrencilerle Mimarlar Odası’nın daha iyi ilişkilerinin olması gerekiyor. Mesleğe geçiş daha hızlı olur diye düşünüyorum. Öğrenci arkadaşlarımızın çoğunun odanın yerini dahi bilmediğini düşünüyorum. Şimdi odanın binası oldukça uygun artık. Oradaki kafeterya kısmının genç ve öğrenci arkadaşlarımızın ya da üst yaşlardaki arkadaşlarımızın tanışma fırsatlarının olacağını düşünüyorum. Bundan aslında basit şeyler. Öğrencilerimizin proje göstermek için en az 50 lira harcamak zorunda kalıyorum dediğini duydum. Bununla ilgili altyapıyı da oda binasında imkan sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu sayede öğrencinin de parası cebinde kalır diye düşünüyorum.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi üyelerine seçim öncesi ne söylemek istersiniz?

Anlatmış olduğum konuların bütün yansımalarını, kenti yansımalarını, kendi gelişimlerine kendi eğitimlerine onun dışında kendi yaşantılarına etkilerini algılamamız gerekiyor. Bence herkes adım atmalı. Bunu en iyi anlayacak olanlar da Mimarlık mesleğine sahip arkadaşlardır. Çok iyi anlayacaklarına eminim. Diğer eski ilişkilerin artık bir anlamı kalmadığını düşünüyorum.

Yayınlama: 21.01.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.