Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Romatizma İle İlgili Bilmemiz Gerekenler

Günümüz insanlarının en çok şikayet ettiği konuların başında “Romatizma” gelmektedir. İnternet çağının ve para kazanmak için evden çıkmanıza gerek kalmadığı bir dönemde; bu tür ağrıların insanlar arasında daha sıkça görülmesi normal karşılanmalıdır. Peki romatizma nedir, ona bir bakalım…

Günümüz insanlarının en çok

Romatizma Nedir?

Doktorların deyimiyle Romatizma diye bir hastalık çeşidi yoktur. Burada doktorların söylediği: “100’den fazla rahatsızlık, romatizmal hastalıklar arasında gösterilir.” Romatizma belirtilerini nasıl anlarız? Bu hastalık; eklemlerde, eklem çevresindeki bağ dokularında ve kaslarda gözlemleniyor. Ayrıca bir bölgede bir ağrı başladığında, bu ağrı süreklilik gösteriyor; kolay kolay da ağrı geçmiyor, kalıcı bir hal alıyor.

Romatizmal hastalıklar ilerler mi?

Bunların % 90’ı müzmin (süreklidir) seyirli olarak görülür. Bu durum zamanla, eklemlerde sakatlıkla sonuçlanan bir duruma dönebiliyor. Hasta kişi işi varsa işinden oluyor; bir süre sonra da ya emekli oluyor ya da malulen ayrılıyorlar; bu sakatlık geçiren kişiler, işverenler tarafından işten çıkartılıyor. Bu durumda toplumda işgücünde azalmalara sebep oluyor. Giden kişi kalifiye bir işçiyse, yeri kolay kolay dolmuyor; bu da işgücünde azalmalara neden oluyor.

İşinden olan kişinin çevreyle bağlantısı da kopuyor ve sonrasında ekonomik sorunlar peşi sıra geliyor. Çevresiyle, komşularıyla ilişkileri de bazen kopma noktasına gelebiliyor. Ağrı yapmasının dışında kişiyi bir süre sonra yatağa bağımlı hale getirebiliyor.

Anneden çocuklara geçen bir hastalık mı? Genetik mi?

Buna tamamen hayır diyemiyor, doktorlar. Anne, baba veya kardeşlerde romatizmal hastalık görülmüşse; yine sonraki kişi için bir risk oluşturabiliyor. Bu kişilerin topluma göre 5 kat daha risk oranı daha yüksektir.

Soğuk ve yağmurlu havada şikayet oranı daha da artıyor mu?

Bu, dediğimiz bilimsel olarak açıklanamamıştır. Dolayısıyla bunu söyleyebilmemiz mümkün değildir. Ama bazı hastalar “Yağmur yağacak galiba, dizlerim ağrıyor” şeklinde serzenişte bulunabiliyorlar. Evet yağmurlu günlerde romatizmal hastalıkların daha fazla hissedildiği doğrudur ve ağrıların bu durumlarda daha belirgin hissedildiği olur. Yaz aylarının gelmesiyle, birçok romatizmal hastanın bu dönem için söylediği tek şey vardır: “Bu sıcaklar eklemlerime iyi geldi!” şeklinde oluyor.