Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
derviscandeda

Sağlıklı Besleyici Mükemmel Tantuni ve Yağ Asitlerinin Şifresi

[dropcap]Ö[/dropcap]ncelikle geçen haftaki yazımızı beğenerek, bizi ilgiyle takip eden okurlarımıza çok çok teşekkür ediyorum. Buradan yazdığımız yazılarımızı youtube üzerinden de “Samimi Mutfak” kanalımızdan izleyebileceğinizi hatırlatarak konumuza geçelim. 

Öğr. Gör. Yusuf YİĞİT
Öğr. Gör. Yusuf YİĞİT

Bu hafta yine ilçemiz için bir ilke imza atmanın gururunu yaşadık. 7 Nisan 2018 Cumartesi günü Dünya Masa Tenisi etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanına masaları kurarak, Engelim Olmayın Derneği’nin de katılımı ile o pırıl pırıl çocukların gözlerindeki mutluluğu izleyerek dostluk maçları düzenledik.

Her ne kadar bu planlamada ilk adımı şahsım atmış olsa da tüm Datça ilgi ve alakası ile bize destek oldu. Öyleki toplamda 218 imza toplayarak yine bir rekora vesile olduk. Halkın gücünün ne olduğunu ve halk için birlik olmanın ne kadar güçlü bir etkisinin olduğunu hep beraber gördük. Bu kapsamda sayın kaymakamımız Vehbi Bakır hem kendisi hem çocukları ile, sayın belediye başkanımız Gürsel Uçar kendisi ve ekip arkadaşları ile, sayın hakim ve savcımız bizzat teşrifleri ile bize ortak amaç için birlik olmanın gücünü gösterdiler ve Datça halkını çok mutlu ettiler. Kendilerine bu vesile ile bir kez daha çok teşekkür ediyorum.

Sevgili okurlarımız, bu hafta hem sporcular için hem de diyet yapanlar için sağlıklı tantuni yapımı üzerinde duracağız, ancak tantuni üzerinde birçok tartışma halen devam etmesine karşın, en önemli ateşli tartışmaların tantuni yapımında tercih edilen “yağ türü” üzerinde gerçekleştiğini görmekteyiz.

Peki insanların çoğu zaman yanlış bildiği yada yanlış yorumladığı, yemeklerde sağlıklı yağ konusu nasıl ele alınmalı. Öncelikle yemekler için kullanılan yağ asitlerinin temelde üç gruba ayrıldığını bilmemiz gerekir. Bunlar Doymuş Yağlar(Tereyağ, İç Yağ, Kuyruk Yağı vb.), Tekli Doymuş Yağlar(Zeytin Yağ, Fındık Yağ vb.) ve Çoklu Doymuş Yağlar( Ayçiçek Yağ, Mısırözü Yağ, Pamuk Yağ vb) şeklinde sınıflandırılmaktadır. Burada sağlıklı bir yemek yapabilmek için yağların yanma noktasının Doymuşluk oranına göre etkilendiğini bilmenizi isterim.

Örneğin Tereyağı yüksek ısılarda çabucak yanarken, Pamuk Yağı çok çok daha uzun sürede yanacaktır. Peki bir yağ türünün geç yanması onu sağlıklı yapar mı? Kesinlikle hayır.  Şöyle örnek verelim, eğer bir burger yapan yere gidip onlarca kez kızartma yapıldığını ama yağların hiç değiştirilmediğini gördüyseniz, işte o yağın yapısında Çoklu Doymamış Yağ Asidi miktarı fazladır denilebilir.

Zeytin Yağı bu sebeple nispeten daha çabuk kırılır ve daha çabuk yanar. Bu noktada yağların hangi yemekte nasıl kullanılacağı, yaptığınız yemeğin lezzetini, sağlık için etkisini, dumanlanma ve yanma noktasını ve hatta aşırı pişmesi sonucu yağda meydana gelen “akrolein” maddesi ile kanser hücrelerini tetiklemesini etkileyecektir. Bu sebeple doğru yağ kullanımı sağlık için çok çok önemli bir konudur.  İşte tam da bu noktada bazı youtube kanallarında tantuni yapımında pamuk yağının olmazsa olmaz bir özellik olduğu vurgulanmaktadır. Bu düşüncenin akademik bir alt yapısı yoktur.

Çünkü pamuk yağı kullanımının herhangi bir fast food kültüründen çok da büyük farkı yoktur. Fast food kültürü ise özellikle kötü huylu dediğimiz kolestorel artışına sebep olur. Kolestorel artışı da birçok sağlık sorununu beraberinde getirerek damarları sertleştirir. Kolesterolu doğal yolla azaltabilmek için 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyunu yarım bardak su ile karıştırıp içebilir yada 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 adet kuru soğan, 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 tutam kuru nane ve 5 su bardağı sıcak su ile 20 dakikada haşlayıp blendırdan geçirerek bu çorbayı tüketebilirsiniz.

Bu kapsamda zeytinyağı veya tereyağı ile pamuk yağı kıyas edilirse, hem vücuttaki kullanımının, hem de damar tıkanıklığı etkisi ve kilo almadaki olumsuz yanı ile dikkat edilmesi gereken bir yağ olduğuna dikkat çekmek isterim. Tabiki bu kıyaslama şu an için tantuni üzerindeki yorumlara örnek olması ve tüm ezberleri bozması için size verildi.

“Tantuni” ile ilgili birçok farklı görüş olsa da; bu dürüm çeşidinin Arap medeniyeti kökenli olduğu, zaten kelime kökünden anlaşılmaktadır. Bir başka rivayete göre dürümü yaparken özel tavasından çıkan “tan, tun, tin,” şeklindeki seslerden adını aldığı belirtilmektedir. Ancak işin özüne inersek; tantuni eskiden parça etlerin yada biraz haşlanmış pişirilmiş sakatat ciğer yada et kalıntılarının ince ince doğranarak pamuk yağında yeniden pişirilmesi ile elde edilmekteydi ve yumuşak et olarak anlam kazanmaktaydı. Ayrıca içerisine kimyon ve kırmızı toz biber atılarak, maydanoz ve sumakla karıştırılmış soğan ve ince kıyılmış domatesle lezzetli bir hal almaktaydı. Bu tartışmalar süre dursun,  biz gelelim ezber bozan sağlıklı tantuni yapımına.

[box type=”shadow” ]

Evde Tavuk Tantuni İçin Malzemeler

-2 adet tavukgöğsü,- 4 yemek kaşığı zeytinyağı, -2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, -1 yemek kaşığı tereyağı, -2 tatlı kaşığı toz biber, -1 tatlı kaşığı kimyon, -1 tatlı kaşığı sumak -1 orta boy soğan, -1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı tuz, ½ çay bardağı ılık su

[/box] 

[box type=”success” ]Öncelikle tavuk göğüslerini julyen doğrayıp sonrada daha küçük tavla zarı boyutuna getirelim.  Soğan ve maydanozu doğrayıp sumakla karıştıralım. Sonra geniş ve kızgın bir tavaya 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı koyarak hemen hızlı bir şekilde tavukları kavuralım.

Kısa surede suyunu kaybetmeden dışı beyazlaşır beyazlaşmaz bu tavayı kenara alalım. Bir başka tavaya geri kalan 1 kaşık ayçiçeği yağını, 3 kaşık zeytinyağını ve 1 kaşık tereyağını koyalım, biraz bekleyelim ki ısınsın. Bu yağ karışımına kenarda bekleyen etlerimizi atalım. Cızır cızır bir ses duymamız lazım. Tavada şöyle bir çevirelim geri kalan 1 kaşık zeytinyağını da koyup, 1 dakika daha çevirelim bu esnada, kimyon ve kırmızıbiberimizi koyalım hafif turuncumsu bir et elde ettik tuzumuzu atalım ve bu karışıma çok az ılık su verelim. Üzerine ince lavaşımızı bastırıp yağına bulanan lavaşı kenara alalım. İçerisine dürüm yapar gibi etleri yayalım. Sumaklı soğan maydanoz karışımını ekleyelim ve dürümü saralım. İşte size muhteşem lezzette ev yapımızı tavuk tantuni hazır. Afiyet olsun.

[/box]

Sevgili okurlarım; bu gün de, “Samimi Mutfak” köşemizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu hafta çoğumuz için önemli bir sorun olan yağ asitlerinin temel yapısına göz attık ve hem diyet yapanlar hem de et sevenler için lezzetli ve sağlıklı bir tantuni yapımını anlattık. Unutmayalım ki yağlar kolesterol ile kolesterol sağlık ile doğrudan ilgilidir. Yağ asitleri uzunca bir konu olduğu için bu konuyu uygun bir zamanda detaylıca ele alalım.  Sizler de youtube “Samimi Mutfak” kanalımıza abone olarak yukarıda anlattığımız tarifi direk izleyerek ve görerek uygulayabilir, bizlere bu günkü tarifimiz hakkında, fikir ve görüşlerinizi sorabilirsiniz.  Hepinize sağlıklı, huzurlu, sevgi ve saygı dolu bir yaşam diliyorum. Bir başka yazımızda doğru beslenme teknikleri ve doğru tariflerle yeniden görüşmek üzere hoş kalın, hoşça kalın, kanalıma abone olmayı ve takip etmeyi unutmayın.

Öğr. Gör. Yusuf YİĞİT

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER