Sigara Bağımlılığı

Sigara Bağımlılığı

Siz istedikten sonra yapamayacağınız hiç bir şey yok! Yeter ki isteyin; bunu neden istediğinizi bilin ve sürekli kendinize hatırlatın. 

Sigara bağımlılığı konumuz bugün. Aslında sigara bağımlılığının psikolojik kısmı beni ilgilendiren kısmı. Ki bence en önemli ve en büyük kısmı!

Sigaranın fiziksel bağımlılığı dediğimiz yani nikotin bağımlılığı kısmı, inanın 3 gün zorlar sizi. Sizi asıl zorlayan taraf ise bu bağımlılığın psikolojik kısmı olur. Aslında böyle deyip de illa zor olacak hissi uyandırmak istemiyorum. İsteyen için çok kolay ve çok basit bir şey. Ben zorlananlar için söylüyorum. Psikolojik bağımlılık çözülmedikçe, nikotin vücudunuzdan çıksa dahi, sigarayı bir süre sonra geri elinize almak isteyeceksiniz. İstediğiniz nikotin değildir çünkü, içinizdeki bir boşluğu doldurmaktır. Oradaki sigara dediğimiz şey sadece bir semboldür. Bir boşluk var sizde ve bu boşluğu tamamlamak için başvurdunuz sigaraya. Peki bu boşluğu, sigara dışında nasıl tamamlarsınız? Seanslarımıza bu boşluğu oluşturan duyguyu keşfederek ve bu duyguyla yüzleştirerek devam ediyoruz. Bu şekilde kişileri geçici değil, kalıcı bir çözüme ulaştırmaya çalışıyoruz.

Biliyor musunuz? Sigaraya başlama nedeniniz burada çok önemli. Çünkü neden başladığınızı bulabilirsek, son verişe de aynı nedenleri çözerek ulaşabiliyoruz! ‘Sigara, niye sizin elinizde?’ Bunu sorgulamaya başladığınız andan itibaren aslında, işin zor kısmını aşmış oluyorsunuz. Gerisi inanın çok kolay. İlk içtiğiniz anı düşünün. O an, yaşınız kaçtı, neredeydiniz, kimlerleydiniz ve ne hissettiniz? Bunları düşünün lütfen.’Hatırlamıyorum ve bilmiyorum’ cevapları, sizin, kendinize karşı savunmanızı gösteriyor bunu da unutmayın.

Sahi nedir bu sigara, kimdir; sizin için ne ifade ediyor, sordunuz mu hiç kendinize? Yani bu ‘neden başladınız’ sorusudur aslında. Sizi bu sigaraya başlamanıza hangi duygunuz itti? Kişi demiyorum bakın; duyguyu öğrenmek istiyorum. ‘Sevilmeme mi, değersizlik mi yoksa yetersizlik mi?’ En temeline iniyoruz yani. Seanslarda bunu aşamalı şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden ilk başladığınız anın detaylarını sizden öğreniyoruz. 

Bireylerin, oral dönem dediğimiz (0 – 1.5 yaş arası) bebeğin her şeyi ağzıyla keşfettiği, emdiği döneme takılı kalmış olması da ileride sigara bağımlılığı gibi davranışları tetikleyebilir. Bu yüzden bu döneme ait bilgi almamız da ilerleyişimiz için önemli olacaktır. 

Gerisi mi? Alışkanlık kısmı, ki o da çok kısa bir sürenizi alır, tıpkı basit bir alışkanlığınızı sonlandırmanız gibi. En kolay ve en eğlenceli kısmıdır bu. Çünkü hayatınıza tertemiz bir sayfa açmak, hayatınıza bir yenilik getirmek sizi iyi hissettirecektir. Bunların olması için de kötü bir alışkanlığa son vermek, sizin için keyifli bir hale gelecektir.

Kötü bir alışkanlığınıza son verip, onu değiştirirken sigarayı bırakacağım demeyin! Bırakmak da ne demek? Bırakmak kelimesini bırakın önce. Bırakmak kötü bir his uyandırır içimizde, acı verir, veda gerektirir. Bunu sigaraya yükleyip de, sigarayı önemli hale getirmeyin. Acılı ve zor bir veda haline dönüştürüp, bunu bile bile yaşatmayın kendinize.

Kişiden kişiye değişmekle birlikte, sigarayı azaltarak ya da sigara markası değiştirerek de kendinizi kandırmayın bence! Bu, kendinizi oyalama hali olmakla kalır. Tek adımda, hem de sigara içtiğiniz anda ve neden içtiğinizi sorgulayarak kendi isteğinizle yapabilirsiniz bunu! ‘Sigara içme keyfi, el tiryakiliği, dudak tiryakiliği, iradesizlik’ gibi sözleri de bir kenara atmalısınız önce çünkü bunlar kendinizi kandırmanın güzel yollarıdır genelde. Dediğim gibi ilk içtiğiniz anı düşünün. Keyfi nerede bunun, tadı nerede peki ve tiryakilik nerede? Bir de en çok duyduğum ‘Ben istersem bırakırım, ama bırakmak istemiyorum’ cümlesini de hatırlatayım, bu cümle de hala o boşluğun sizinle olduğunu gösterir bize…

Maddi ve manevi olarak sizi zorlayan o sigara neden hala hayatınızda? Bu alışkanlığa son vermek zor değil, imkansız hiç değil. Yeter ki bilin, inanın, keşfedin, fark edin, isteyin ve harekete geçin! Yarın değil bugün, birazdan değil şu an!

Herkese sağlıklı günler dilerim…

İLAY YENİÇERİ

Yayınlama: 26.12.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.