Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sigaraya yeni bir zam daha mı geliyor?

Ağustos ayı itibariyle sigaraya yeni zam gelmişti. 1-3 TL’lik zammın ardından 12 TL’ye satılan bir sigara 15 TL’ye yükselirken, 16 TL’ye satılan bir sigara da 17 TL olmuştu. 15 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, sigaradan alınan maktu vergi tutarı arttırıldı.

Ağustos ayı itibariyle sigaraya

15 Ağustos perşembe günü itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanan 1424 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan bilgilere göre bir paket içinde yer alan her sigaradan alınan asgari maktu vergi tutarı 0.2895 TL’den 0.3899 TL’ye çıktı.

DEVLET ZAM YAPTI, TÜKETİCİYE ZAMMI FİRMALAR KARAR VERECEK?

Böylece paket başına alınan asgari maktu vergi tutarının 7.8 liraya yükseldiği anlamına geliyor. Sigaranın vergi oranı yüzde 67, maktu vergi tutarı ise 0.4539 TL olarak açıkladı.

Yapılan zamların paketlere yansıyıp yansımayacağı firmaların alacağı kararla belli olacak.

ASGARİ MAKTU VERGİ NEDİR?

Yükümlülerden, genellikle eşit miktarlarda alınan vergilere verilen isimdir. Asgari maktu vergi tutarı, sigaranın düşük fiyatla satılmasını engellemeye yönelik bir unsurdur. Sigarının perakende satış fiyatı ile vergi oranı çarpılır, bulunan rakam asgari maktu vergiden büyükse çarpım sonucu bulunan nispi vergi; düşük ise asgari maktu vergi tutarı esas alınır.

SİGARA FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Asgari maktu vergi, ucuz sigaralardan belli bir tutarın altında vergi alınmasını önlemeyi amaçlıyor. Yeni düzenlemeyle bir paket sigaradan alınan en az vergi 5.80 TL’den 7.80 TL’ye çıktı. Daha önce 8.60 TL’nin altındaki sigaralar asgari bir vergiyi öderken, artık 11.60 TL’nin altındaki paketler için aynı vergi ödenecek. Başka bir ifadeyle, yeni vergi düzenlemesiyle birlikte 11.60 TL’nin altında fiyatla sigara satılamayacak. Düzenlemeden önce piyasadaki en ucuz sigara 8.50 TL’ydi.