Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Soçi Anlaşması gerçekleşti.. Savunma Bakanlığı Barış Pınarı Harekatı’nın sona erdiğini açıkladı!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 9 Ekim’de Suriye’nin kuzeyinde ve Fırat Nehri’nin doğusunda başlatılan Barış Pınarı Harekâtı’na verilen 120 saatlik aranın ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin “PKK/YPG’nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığını” bildirdiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mevcut harekât alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmamıştır” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB),

MSB’nin açıklamasında, Soçi’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında varılan mutabakat kapsamında Salı gününden itibaren Rusya ile müşterek çalışmalara başlanacağı belirtildi.

Açıklamada, “Türkiye, sınırlarının güneyinde bir terör koridorunun oluşmasına asla müsaade etmeyecek ve terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Böylece Bölgede bir barış koridoru oluşturmak suretiyle yerlerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve güvenli bir şekilde evlerine ve topraklarına dönmesi sağlanacaktır” ifadeleri de yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya’nın Soçi kentinde yaklaşık 6 buçuk saat süren görüşmesinden, Suriye-Türkiye sınırının Suriye tarafı için ortak mutabakat metni çıktı.

Washington-Ankara anlaşması “muhafaza edilecek”

Putin’le Erdoğan, ABD ile Türkiye’nin 17 Ekim’de üzerinde uzlaştığı mutabakata göre Tel Abyad ile Rasulayn arasında, 120 kilometrelik alanda, 32 kilometre derinliğinde oluşturulacak olan güvenli bölgenin uygulanmasına devam kararı aldı.

Bu durum mutabakat metnine “Tel Abyad ve Rasulayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.” ifadeleriyle yansıdı.

Bu bölgeden YPG’lilerin çekilmesi için verilen süre bugün Salı akşamı 22:00’de doluyor. Gazetecilere bilgi veren bir ABD’li yetkili, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobani’nin ABD Başkan Yardımcıs Mike Pence’e bir mektup yazarak tüm YPG’lilerin bu bölgeden çekildiğini haber verdi.

Adana Anlaşması uygulanacak

Mutabakat metnine yansıyan bir ifade de, 1998’de Suriye ile Türkiye arasında imzalanan Adana Anlaşması’nın uygulanacak olması ve bunun için Rusya’nın “kolaylaştırıcı rol oynaması”:

“Her iki taraf Adana Anlaşması’nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması’nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.”

Adana Anlaşması, “Suriye yönetiminin PKK ve uzantılarının kendi topraklarını kullanarak Türkiye’ye tehdit oluşturmasını önlemeyi” amaçlıyor ancak 2011’den bu yana fiilen uygulanamıyor. Putin’in Ocak ayında bu protokolü gündeme getirmesinin amacının Türkiye ile Suriye arasında diyaloğun başlatılması olduğu belirtiliyor.

Aynı mutabakat, tarafların bu taahhütlerin yerine getirilmesini sağlamak ve gözlemek için bazı mekanizmalar kurmasını da sağlıyor. Suriye ve Türkiye’nin üst düzey güvenlik yetkilileri arasında doğrudan telefon hattı kurulması, diplomatik temsilciliklerde güvenlik işleri için özel temsilcilerin atanması bunlardan sadece birkaçını oluşturuyor.