Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tarihi Kemeraltı Çarşı’sı UNESCO Listesi’ne alınacak mı?

31 Mart Yerel Seçimleri’nde Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın UNESCO tescil listesine alınması tartışması yaşanmış o döenmde adaylardan hem Soyer, hem de Zeybekci bunun sözünü vermişti. Tarihi Kemeraltı Çarşısı ile ile UNESCO’ya tescil başvurusu konusunda adım atıldı.

31 Mart Yerel Seçimleri'nde

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın UNESCO’nun tescil listesine aldırılması ile ilgili gelişme yaşanıyor. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Murat Karaçanta, tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın UNESCO Kültürel Miras Tescil Listesinde yer alması için başvuruların devam ettiğini ifade ederek, “Başvuru sürecinde olan 79 adet eser var, içlerinden birisi de Tarihi Kemeraltı Çarşısı. Önümüzdeki hafta içerisinde müracaatlarımızı yaparak Kemeraltımızı UNESCO tescil listesine aldıracağız” diyerek müjdeyi verdi.

AGORA KAZI ALANI YENİLEME ALANI İLAN EDİLDİ

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün; kamu-kurum, özel kuruluş, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerle iş birliği yaparak gerçekleştirdiği projede, tarihi Kemeraltı Çarşısı ve çevresinde bulunan gıda işletmelerinin denetimini yapmak, gastronomik değerleri sağlamak, memnuniyet kriterini arttırmak amacıyla verilecek Selluka Belgesi ve plaketinin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Konferans Salonunda yapılan toplantıda konuşan İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Murat Karaçanta, Konak ilçemizde bulunan Agora kazı alanı ve Tarihi Kemeraltı Çarşısının içinde bulunduğu 270 hektar büyüklüğündeki alanın Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak belirlendiğini belirtti.

TARİHİ KEMERALTI ÇARŞISI İÇİN MÜJDELİ HABER

İzmir Kültür ve Turizm il müdürü Karaçanta, Kemeraltı ile ilgili önemli bir ayrıntıyı da aktardı. Kemeraltı’nın UNESCO Kültürel Miras Tescil Listesine girmesi için başvuruların devam ettiğini kaydederek, “Proje alanında koruma ve canlandırma politikalarının aynı anda hayata geçirilmesi için 17 kamu kurum ve kuruluşu, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler bir araya geldi. Kemeraltı Çarşısı ve çevresindeki sorunlar tespit edilip çözüm odaklı bir çalıştay düzenlendi. Bu sorunların gastronomi noktasında ise çalışmalar sonucu belirlenen kriterler doğrultusunda gıda işletmelerinin kalitesinin artmasının önünü açacağı ve farkındalık oluşturduğu düşünülerek kriterlere uygun yeme içme tesislerinin belirlenip valilik onayı ile Selluka Belgesi verilmesi uygun görüldü. Belgenin logosu içinde ise İzmir’in simgesi olan selluka çiçeği olması kararı verildi. Marka olmak için gerekli kurumlara başvurduk, tescil işlemleri devam ediyor; ayrıca Kemeraltı bölgesinin UNESCO Kültürel Miras Tescil Listesinde yer alması için başvurularımız sürüyor. Başvuru sürecinde olan 79 adet eser var, içlerinden birisi de tarihi Kemeraltı Çarşısı. Önümüzdeki hafta içerisinde müracaatlarımızı yaparak Kemeraltımızı UNESCO tescil listesine aldıracağız” ifadelerini kullandı.