TOBB Yönetim Kurulları Toplantısı İZTO’da Gerçekleşti

TOBB Yönetim Kurulları Toplantısı İZTO’da Gerçekleşti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı’nın seçimlerden sonraki ilk toplantısıİzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Güncel ekonomik konuların yanı sıra İzmir ve Ege Bölgesi’nde hayata geçirilecek önemli projeler ve gelişim aşamaları ele alındığı toplantıya İzto Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ebso Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep’in yanısıra üyeler katıldı.

Oda başkanlarının konusmasında son dönemde ekonomide ve döviz kurlarında yaşanan gelişmeler ön plana çıkarken, yaşanan sıkıntıların hep birlikte aşılacağından emin olduklarını ve güç birliği içerisinde olacaklarını ifade ettiler.

ÖZGENER:” EKONOMİK BASKILARA KARŞI EN BÜYÜK KALKAN, BİRLİK VE BERABERLİK ŞİARI OLACAKTIR”

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener konusmasında “İstanbul’a kar yağmazsa Türkiye’ye kış gelmiş sayılmaz” sözünü hatırlatarak; ” Biz İzmir için bunun tam tersine inanıyor; herhangi bir ilçemize gelen bir bahar esintisinin tüm Körfez’i saracağını biliyoruz. Bu bahar bazen yatırım, bazen de başarılı bir girişim olabilir.  Gerek İzmir’de gerek bölgemizde, sadece belirli merkezleri önceliğe alan, projeleri sadece bu alanlarda sınırlı tutan yaklaşımların tamamen yok olmaya başladığını, özellikle ilçelerimizde karşılığını aldığımız somut projelerle daha yakından görüyoruz.” dedi.

İzmir’in buradaki en büyük şansının bütün projelerin “senin, benim” ayrımı yapılmadan sahiplenilmesi olduğunu ifade eden Mahmut Özgener, :” Biz İzmir Ticaret Odası olarak kentte taş üstüne taş koyacak, katma değerli ihracatı ve üretimi artıracak, kent markalaşmasına katkı koyacak, yeni nesillere daha ferah bir gelecek bırakmayı amaçlayan her projeye açık çek veriyor, desteklediğimizi bildiriyoruz. Oda olarak ter döktüğümüz her projeye, İzmir iş dünyasının tümünün paydaş olduğunun da huzuru içindeyiz. Öte yandan kente yapılan altyapı projelerinden merkezi Hükümet yatırımlarına kadar her detayı 100 bini aşkın gözle takip ediyoruz. Umuyorum, bu birlikte iş yapma kültürü artarak devam eder. Türkiye’nin 2023 hedefleri ve dışarıdan gerçekleşen ekonomik baskılara karşı en büyük kalkan, bu birlik ve beraberlik şiarı olacaktır.

Türkiye ekonomisi için bir dönüm noktası olan, Yeni Ekonomik Program hepimize öngörülerimizi şekillendirmek, kendi planlarımızı gözden geçirmek için bir fırsat sundu. Şimdi bizlere düşen, İzmir için bu plandan en faydalı ve somut çıktıları birlikte üretebilme kabiliyetini gösterebilmek. Hepimize bu konuda büyük görevler düşüyor.” şeklinde konuştu.

YORGANCILAR:” ÜRETİM YOKSA KALKINMAK HAYALDİR”

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Dünya’daki ekonomik gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi “Küreselleşme doktrinini reddediyoruz diyen ve ticaret savaşlarını başlatan biz dahil birçok ülkeye keyfi ambargolar koyan bir ABD, Toparlanıyor mu derken, özellikle de İtalya ve Portekiz kaynaklı borçlar sebebiyle yeniden riski öne çıkan bir AB, Banka bilançolarının zayıf kalitesi ve iç borç fazlalığı ile büyümesi yavaşlayan küreselleşmeyi ısrarla savunan bir Çin, Brexit kararı ile girdiği çıkmazın içinden en az zararla çıkmaya çalışan İngiltere var. Bugün bizim siyasi ve ticari partnerlerimiz arasında öncelikli yerde duran ekonomilerin durumu böyle.”

“Döviz geliriniz yoksa dövizle borçlanmayın, diye uyarmıştım.” diyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Peki bu durumun suçlusu kim? Bildiğiniz gibi 2009 yılından itibaren döviz geliri olmayan firmaların da dövizle borçlanmalarına yasal olarak izin verildi. ve sonuçta döviz geliri olmayanların borcu, varlıklarının önce iki katı, sonra üç katına çıktı ve bunu döndürme şansları kalmadı. Üyelerimize benim de ısrarla ‘döviz geliriniz yoksa dövizle borçlanmayın’ diye uyarmamın sebebi adım adım görünen bu tehlikeydi. ve bugün reel sektörün net döviz borcu 216 milyar Dolara çıktı. Devletin verdiği imkan, ne yazık ki yanlış kullanılmış ve firmalarımızın kendi hatalarından bugünkü noktaya gelinmiştir.” dedi.

Ender Yorgancılar son olarak  şunları söyledi:

“Bizim hedefimiz büyümek, yol belli üretim yoksa kalkınmak hayaldir, istihdam hayaldir. Üretim yoksa kişi başına gelir oluşturmak hayaldir. Rakamlar bunu söylüyor. Bakıldığında üretim rakamları arttığı zaman büyüme artmış, düştüğü zaman büyüme azalmıştır. Yenilebilir enerji kaynaklarını artırmamız, nükleer santrallerin de ülkemiz de yapılması gerekiyor. Türkiye’nin etrafında nükleer santraller var. Eğer rekabet etmek istiyorsak, enerji konusu çözülmesi gereken en önemli konulardan biridir.  Bireyselden, kamuya kadar stratejik adımlar atmamız, kaynakları doğru ve etkin kullanmamız gereken önemli bir süreçteyiz. Türkiye’nin potansiyeli, ekonomisinin gücü, Türk özel sektörünün dinamik yapısı etkin stratejilerle bu fırtınadan çıkışı sağlayacaktır.Çok fazla hasar görmeden, birlik ve beraberlik içerisinde atlatabilmek dileğinde bulunuyorum.”

KESTELLİ: ” ÜRETİMİMİZİN NİTELİĞİ ARTMALI “

İTB Başkanı Işınsu Kestelli ise devreye sokulan Yeni Ekonomi Programı ile yüksek ateşin düşüşe geçtiğini, piyasaların yeniden istikrar ortamına doğru yol aldığını ifade ederek, “Kurban Bayramı öncesinde 7 lira seviyesini gören Amerikan Doları, Ekim başı itibariyle düşüş eğilimini sürdürerek 6 lira sınırının altını test etti. Bu noktadan sonra yapmamız gereken, geçmişteki hatalarımızdan ders çıkararak geleceğimizi planlamak olmalıdır. Ekonomik alanda yaşadığımız bu süreci ‘bir musibet bin nasihatten iyidir’ sözü çerçevesinde ele almalıyız. Yeni ekonomi programında üretim ekonomisine çokça vurgu yapılarak ‘yerli ve milli ekonomi’ tanımı ön plana çıkartılıyor. Kesinlikle çok doğru bir tespit. Ülke olarak artık sahip olduğumuz değerlerle büyümek, üretmek zorundayız. Üretimimizin niteliğini artırmalı, kilogram başına ihracat değerimizi yükseltmeliyiz” şeklinde konuştu.

CELEP: ” ORTAK AKILLA ÇÖZMELİYİZ “

“Ne yapmalıyız, ortak akılla bunu çözmeliyiz”
Ege İhracatçıları Birliği Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, 1970’li yıllarda Türkiye ekonomisinde yüzde 30 paya sahip olan tarımın bugün yüzde 6seviyelerine geldiği belirterek, ithalat ihracat dengesinin irdelenmesi gerektiğini söyledi. Sorunlardan çok çözüme odaklanılması gerektiğine işaret eden Celep, “Biz bugün bankaların kredi problemleri veya biz buraya nasıl geldik sorunlarından ziyade buradan sonra ‘ne yapmalıyız ‘, ortak akılla bunu çözmeliyiz. Benim önerim tarımda kendi içimizdeki kaynaklar oluşturacak algıya sahibiz. İnançla devam edersek mesafe kat edebiliriz” dedi.

ÖZTÜRK : ” ÜLKEMİZİ TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ “

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, deniz turizminde 2018 yılında oldukça iyi rakamlara eriştiklerinin altını çizerek, 2019-2021 yılları için öngörülerinin de iyi olduğunu söyledi. Kurvaziyer turizminde de öngörülerini paylaşan Öztürk, “Dikili, Çeşme, Kuşadası’nın bu anlamda büyük katkı sağlıyor. Kruvaziyer gemilerin 2021 itibariyle de gelmesi için üzerimize düşen bütün görevleri yerine getireceğiz ve hem bölgemizi hem ülkemizi tanıtmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yayınlama: 04.10.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.