Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TÜBİTAK’tan Ege Üniversitesine Övgü! Prof. Dr. Yozgatlıgil, “Ege Üniversitesinin son 3 yıldaki performansı göz kamaştırıcı”

Ege Üniversitesinde “Proje Performans Değerlendirme Toplantısı”nda bir sunum yapan Prof. Dr. Yozgatlıgil, “Ege Üniversitesi, 2020 yılında destek alan üniversiteler içerisinde Ege Bölgesinde açık ara birinci konumda. Yakın zamanda Ege Üniversitesini Araştırma Üniversiteleri arasında görmeyi umuyoruz. Son 10 yıla bakıldığında, Rektör Hocamızın liderliğinde önemli bir artış görüyoruz. . Ege Üniversitesinin gerek TÜBİTAK gerekse YÖKAK nezdinde son 3 senedeki performansı gerçekten göz kamaştırıcı. Kabul edilen projelerinin yarıya yakını son 3 yıl içerisinde yapılmış” dedi.

Ege Üniversitesinde “Proje Performans

Rektör Budak ise “TÜBİTAK’ın Üniversite Yetkinlik Analizine göre Üniversitemiz, başta Sağlık olmak üzere Ziraat, Gıda, Kimya, Biyomühendislik ve Enerji gibi pek çok dalda yetkinliğini ve kalitesini tescilledi. Oluşturduğumuz güçlü bilimsel üretim iklimi sayesinde Türkiye’deki 207 üniversite arasından TÜBİTAK’a en fazla proje yapan üniversite olduk. Ayrıca güçlenen araştırma alt yapımız ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan araştırma, buluş ve patentlere imza atıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Proje Performans Değerlendirme Toplantısı, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in katılımıyla gerçekleşti. Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde yapılan toplantıya EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, senato üyeleri ve araştırma gruplarından akademisyenler katıldı.        

Toplantıda konuşan TÜBİTTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, “Beni, TÜBİTAK’ın İzmir’deki temsilcisi olarak görebilirsiniz. Ege Üniversitesinin gerek TÜBİTAK gerekse YÖKAK nezdinde son 3 senedeki performansı gerçekten göz kamaştırıcı. Bazen bir kişi veya bir grup vatan sevdalısı gönüllü kişi bir kurumun yapısını olumlu anlamda değiştirebiliyor. Ege Üniversitesinde Sayın Rektörümüzün motive edici özelliği, son 3 yılda yakalanan başarının en önemli kaynaklarından biri. Hocamızı ve ekibini başarılarından dolayı naçizane tebrik ediyorum” dedi.

SON 10 YILDA KABUL EDİLEN PROJELERİN YARISI SON 3 YIL İÇERİSİNDE YAPILDI

Ege Üniversitesi özelinde TÜBİTAK verilerini değerlendiren Prof. Dr. Yozgatlıgil, “Ege Üniversitesi, 2020 yılında destek alan üniversiteler içerisinde Ege Bölgesinde açık ara birinci konumda. Araştırma üniversitelerindeki bütçeye göre destek sıralamasında da dördüncü sırada yer alıyor. Umarım yakın zamanda Ege Üniversitesini de Araştırma Üniversiteleri arasında görürüz. Son 10 yıla baktığımızda ise 2020 yılında pandemiye bağlı bir düşüş olmasına karşın proje başvurusu sayısında Rektör Hocamızın liderliğinde önemli bir artış görüyoruz. Başvuru sayısı ne kadar artarsa kabul edilen proje sayısı da aynı oranda artış gösteriyor. Son 10 yılda kabul edilen projelerinin yarıya yakını son 3 yıl içerisinde yapılmış. Ege Üniversitesinin 1001 projelerine olan ilgisi de son 5 yılın verilerinde çok net şekilde görülüyor. TEYDEB projelerinde de Ege Bölgesinde en çok destek alan üniversite açık farkla Ege.  Sanayi işbirliği programlarında Ege Üniversitesi ciddi bir potansiyele sahip.  Ege Üniversitesi liderliğinde aşı projelerimiz çok başarılı bir şekilde devam ediyor. Faz-1 aşamasına geçecek dördüncü aşımız, Ege Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı olacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Yozgatlıgil, sunumda proje başvuruları, değerlendirme süreçleri ve proje hazırlama sürecinde dikkat edilmesi gereken konularla ilgili katılımcılar bilgilendirdi.

YOĞUN PROJE ÜRETME SEFERBERLİĞİ

Güçlü bir araştırma alt yapısına, köklü bir akademik geleneğe, nitelikli bir kadroya ve potansiyeli yüksek öğrencilere sahip bir üniversite olduklarını söyleyen Prof. Dr. Necdet Budak, “Temel hareket noktamız, eğitim-öğretimdeki geleneksel rollerimizin ötesine geçmek, üniversitemizi hak ettiği Araştırma Üniversitesi konumuna ulaştırmak oldu.  Ülkemizin öncelikli alanlarında yürütülen disiplinlerarası araştırmaların artırılmasını sağlamak ve araştırma alt yapısı anlamında sahip olduğumuz dinamikleri harekete geçirmek, üniversitemizde üretilen proje ve yeniliklere zenginlik kazandırmak için yoğun bir seferberlik başlattık. Araştırma stratejimizin en önemli dayanak noktaları: Disiplinlerarası araştırma ortamının güçlendirilmesi, Ar-Ge çalışmalarının teşvik edilmesi,  ulusal ve uluslararası paydaşlarla daha güçlü iş birliklerinin inşası ve bilimsel araştırma çıktılarının topluma yönelik yüksek katma değerli ürün ve hizmete dönüştürülmesi gibi stratejik hedeflerden oluşuyor. Bu nedenle TÜBİTAK proje sayımızın artırılmasına, projelerimizin TÜBİTAK tarafından desteklenmesine, Üniversitemizin TÜBİTAK’ın programlarında yer almasına çok kıymet veriyoruz” dedi.

EN FAZLA TÜBİTAK PROJESİ YAPAN ÜNİVERSİTE

Son yıllarda TÜBİTAK nezdinde çok kıymetli başarılara imza attıklarını belirten Rektör Budak,  “TÜBİTAK’ın Üniversite Yetkinlik Analizine göre Üniversitemiz, başta Sağlık olmak üzere Ziraat, Gıda, Kimya, Biyomühendislik ve Enerji gibi pek çok dalda yetkinliğini ve kalitesini tescilledi. Oluşturduğumuz güçlü bilimsel üretim iklimi sayesinde Türkiye’deki 207 üniversite arasından TÜBİTAK’a en fazla proje yapan üniversite olduk. Ayrıca güçlenen araştırma alt yapımız ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan araştırma, buluş ve patentlere imza atıyoruz.  Ege Üniversitesinin genç araştırmacı alt yapısını güçlendirmek amacıyla Türkiye’de bir ilk olan Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezini  (AROM) kurduk. Öğrencilerimiz STAR bursiyeri başta olmak üzere lisans ve lisansüstü burs ve araştırma projelerinde bizleri gururlandıracak önemli başarılara imza attılar.  Yürüttüğümüz çalışmalar bunlarla da sınırlı değil,  araştırma stratejilerinin geliştirilmesinde ve izlenmesinde önemli katkıları olan EBİLTEM-TTO’nun desteği ile TÜBİTAK’ın amiral gemisi olan 1001 fonları başta olmak üzere ARDEB tarafından desteklenen pek çok projede,  akademisyenlerimiz nitelik ve nicelik olarak önemli çalışmalara imza attı. TÜBİTAK’ın sürdürdüğü çıktı-etki odaklı yenilikçi süreç yönetimini oldukça önemsiyoruz. Ege Üniversitesinin bilimsel ve kültürel birikiminin; Cumhurbaşkanımızın, Bilim ve Teknoloji Bakanımızın, YÖK Başkanımızın, TÜBİTAK’ın destekleri ile milletimize ve ülkemize önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum” dedi.  

Konuşmaların ardından EÜ Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi  (EBİLTEM) Müdürü Prof. Dr. Şenay Şanlıer,  “Ege Üniversitesi 2018-2020 TÜBİTAK ve Kamu Destekli Proje Dağılımı” sunumu yaptı.

GÜÇLÜ BİR ARAŞTIRMA EKOSİSTEMİ OLUŞTURULDU

Ege Üniversitesinde 2018-2020 dönemi TÜBİTAK programlarına başvuru ve kabul sayılarının genel dağılımını değerlendiren Prof. Dr. Şanlıer, “2018 yılında 324 başvuru yapan projenin 67’si kabul alırken 2019 yılında 458 başvurunun 68’i kabul aldı. 2020 yılında ise 393 başvurunun 48’i kabul aldı. 2020 yılında bu rakamın düşüş yaşanmasının sebebi bazı projelerin pandemi nedeniyle sözleşmelerinin ötelenmesidir. Rektör hocamızın göreve geldiği günden beri kendisinin de birebir teşvikleri ve işin başında olması ile araştırma ekosistemimizi güçlendirmek adına çok büyük çalışmalara imza atıldı.  Özellikle bu çalışmalarda yapılan destekler ile başvuru sayılarında büyük bir artış oldu. Öğrencilerimiz ve araştırmacılarımız proje yazma noktasında cesaretlendiler” dedi.

Verilen proje yazma eğitimleri ile TÜBİTAK programlarına çok fazla başvuru yapıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Şanlıer, “2020 yılında TÜBİTAK 1001,1002, 1005, 3501 ve UİDB toplam 393 başvurunun 48’i kabul aldı.  Özellikle 2020 yılında önemle üzerinde durmamız gereken bir veride  uluslararası ikili işbirlikleri ve uluslararası proje başvuru sayılarındaki rakamlar. 2020 yılında TÜBİTAK UİDB (Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı) Programına 60 başvurunun 11’ i kabul aldı.  Bu veriler gösteriyor ki araştırmacılarımızın ilgisi uluslararası işbirliklerine yöneliyor” diye konuştu.