Türk Kirazı Çin pazarında yerini aldı!

Ege Yaş sebze ihracatçıları Başkanı Hayrettin Uçak, ‘Türkiye Çin arasındaki mevzuat pürüzlerinin çözümünde Tarım Bakanlığı’nın girişimleri Kiraz ihracatının artmasına sağladığını’ söyledi.

Türk Kirazı Çin pazarında yerini aldı!
Yayınlama: 08.07.2019
A+
A-

Türk kirazı, Çin pazarında üreticinin yüzünü güldürücek diyen Ege Yaş Sebze Meyva İhracatçılar Birliği Başkanı Hayretttin Uçak, ‘Çin pazarı bizim için çok önemli.Kirazla birlikte yeni ürünlerle pazarda payımızı arttıracağız’ dedi.

Türkiye’nin hedefi Çin pazarına hakim olmak

Dünyada kiraz en çok Çin Halk Cumhuriyeti’nde tüketiliyor. Türkiye’nin yeni hedefi dünyanın bir numaralı alıcısı olan Çin pazarına da hakim olmak.

Çin’e kiraz ihracatının önündeki en büyük engel kirazların 16 gün soğuk hava deposunda bekletilmesi şartıydı. İki ülke, raf ömrünü azaltan bu uygulamayı kaldırdı. Böylece Türk kirazına Çin yolu açılmış oldu.

Kiraz üretiminde Türkiye zirvede

Türkiye kiraz üretiminde dünya lideri. Marmara, Ege ve Akdeniz kiraz yetiştiriciliği için en elverişli bölgeler.

Kiraz tam bir ılıman iklim meyvesi. Aşırı sıcaklar meyvenin kalitesini düşürüyor. Don olayları ise üretim miktarını olumsuz etkiliyor. Bu yüzden ağaçların çiçek açtığı ilkbahar döneminde hava şartları büyük önem taşıyor.

Kuzey yarım kürede yılın ilk kirazı Türkiye’de toplanıyor. Ege Bölgesi’nde başlayan hasat Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri’nde devam ediyor. Türkiye’de yetişen kirazlar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.