Türkiye’nin Domuz Eti Karnesi

Türkiye, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla domuz eti ithal etmeye başladı. Dünya’daki et üretiminin %38’i domuzdan karşılanmaktadır. Türkiye’de domuz eti tüketimi konusunda ne durumda?

Türkiye’nin Domuz Eti Karnesi
Yayınlama: 10.07.2019
A+
A-

Resmi Gazete’de 11 Nisan 2018 tarihinde yayımlanan kararla Bosna-Hersek menşeli tarım ürünleri için sıfır gümrük ile tarife kontenjanı açtı ve kararla birlikte domuz eti de ithal edilecek.

Türkiye’de domuz eti satışı ile ilgili herhangi bir yasak yok. Tarım Bakanlığı’nın domuz eti satışında tek şartı var. O da, içerisinde domuz karışımı olan veya domuz eti olan tüm ürünler üzerine görülür biçimde bilgilendirici ibarelerin yer alması gerek. Ürünü içinde ne kadar domuz olduğu da açıklanmak zorunda.
Bununla beraber Türkiye’de domuz eti tüketimi ile ilgili herhangi bir veriye rastlanmamakta.

TÜRKİYE’DE DOMUZ ÜRETİMİ MUALLAKTA

Türkiye’de domuz eti üretimi yapılmamakta ancak bununla birlikte GİMDES Derneği’nin 2008 yılında yapmış olduğu araştırmaya göre, Ege Bölgesi’nde Denizli, İzmir (Menemen/ Kesik Köyü), Afyonkarahisar (Emirdağ) ve Kütahya’da domuz çiftliği olduğu saptanmış. Tüketilen domuzlar, evcil domuzlar olmakta. Kimi kaynaklarda ise,  Türkiye’de domuz eti üretimi yapılmamakta.

Aynı zamanda Türkiye’de yaban domuzu avcılığı yaygın olarak yapılmakta. Her sene MAK’ın belirlediği tarihlere göre, av sezonu tarihleri belirleniyor. Bu sene sürek için, 20 Şubat, bek için 31 Mart tarihlerinde av sezonu sona erdi. Avlanan domuzların tüketilmesi ise, bireysel bir tercih. Tercih eden yaban domuzlarının etleri yenilebilmekte.

YABAN DOMUZLARI İLE İLGİLİ KISA BİLGİ

Yaban Domuzları, Türkiye’nin neredeyse her yerinde görülebilir. Çok iyi tat ve koku alan yaban domuzları, hem otobur hem de etobur olma özelliğine sahiptirler. 300 kiloya kadar çıkabilirler. 20’li sürüler halinde gezerler. Bir kerede 12 yavruya kadar doğurabilir. Sıcağı çok sevmezler, gündüz uyur, gece gezerler. En büyük düşmanı insandır. Tek büyük faydası yiyecek bulmak için toprağı kazarak havalanmasını sağlamaktır.

DOMUZ ETİ SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Domuz eti, uygun tekniklerle pişirildiği takdirde sağlığa yan etkisi olmamakla beraber uygun şartlarda pişirilmediğinde sağlıkla ilgili riskler taşımakta.

İşte O Riskler:

Hepatit E

Genellikle kirli sularla yayılır, ancak, pişmemiş veya az pişmiş hayvansal ürünlerin yenilmesiyle de (domuz, yaban domuzu geyik gibi enfekte hayvanların ürünleriyle, çiğ veya az pişmiş deniz ürünleriyle) bulaşabilir.

Taenia solium adı verilen domuz tenyası ve Trichinella spiralis isimli yuvarlak solucan türleri

Bu canlılar, insana bulaştıkları zaman, sindirim sistemi içerisinde parazitik olarak yaşayarak insanı sömürebilmekte, sonunda da ciddi hastalıklara neden olabilmektedirler.

Bu bakteriler arasında Listeria monocytogenes, E. coli, Salmonella, Staphylococcus aureus gibi türler

Tüm bunlardan fiziksel olarak korunmanın temel yolu, eti en az tavsiye edilen sıcaklığa kadar, mümkünse daha da ötesine çıkararak pişirmek ve bu sıcaklıkta en az 3 dakika bekletmektir.

Yersinia enterocolitica isimli bir bakteri

Bu bakteri, insanlarda nadiren de olsa gastroenterit hastalığına neden olmaktadır. Ancak bu bakterinin özel bir tarafı bulunmamaktadır. Tıpkı diğer bakteriler gibi, ısı yoluyla öldürülebilmektedir ve genel pişirme tavsiyelerine uyulduğu müddetçe ek bir risk faktörü oluşturmamaktadır.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.