TÜRSAB Pamukkale Bölge Müdürü açıkladı! Pamukkale’ye girişlerde öğrenciler daha avantajlı

TÜRSAB Pamukkale Bölge Başkanı Turhan Köseoğlu Egeyön Tv’nin konuğu oldu. Öğrencilerin Denizli’ye gelmesiyle turizminde hareketlendiğinden bahseden Köseoğlu turizm sektöründe ciddi anlamda eğitimli ve kalifiye elemana ihtiyaç olduğunun da altını çizdi.

TÜRSAB Pamukkale Bölge Müdürü açıkladı! Pamukkale’ye girişlerde öğrenciler daha avantajlı

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Pamukkale Bölge Başkanı Turhan Köseoğlu Egeyön TV mikrofonlarına konuştu. Köseoğlu Turizm sektörünün yaşamış olduğu sıkıntılarda bahsederken, öğrencilere Denizli’yi tanıtmak için hayata geçirmek istedikleri projeleri anlattı.

Kendinden bahseden Turhan Köseoğlu “Ben 30 yıldır turizmcilik yapıyorum. Ulaşımdan başladık, turizm, seyahat acentesi departmanımızda çalıştık. Yıllar boyunca özellikle turizm konusunda yoğunlaştık. Hem iç turizm, hem dış turizm ile ilgili de çalışmalarımız var. Şuanda 2014 yılında Denizli bölgesinde kurduğumuz TURSAB Pamukkale Bölge Başkanlığını yürütüyorum. Bölgemiz Denizli ile beraber Burdur, Isparta illerini de kapsıyor. 120 civarında seyahat acentesi bizim bölgemize bağlı. Denizli bu konuda merkez. Daha önce Kuşadası’na bağlıydık. Tabi 2014 yılında ilimizde bölge ofisimizi kurarak şehrimizi turizm anlamında da hakettiği yere taşımak için çalışmalara başladık. Tabi bu doğrultuda da çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

“Pandemiden seyahat ve turizm sektörü çok etkilendi”

Pandeminin sektörü nasıl etkilediğinden bahseden Turhan Köseoğlu “Daha önce bizim birtakım projelerimiz başlamıştı, araya pandemi girince faaliyetlerimiz sekteye uğradı. Doğal olarak bizim sektörde çalışan seyahat acenteleri de çoğu ofislerini açamadılar, evden çalışmalarını yürüttüler. Ulaşım ve turizm sektörü ciddi anlamda sektörden yara aldı. Bu toparlaması zaman alacak. Özellikle kış aylarında tekrar yükselme trendine girince bu durum bizim önümüzü görmemizi engelliyor. Biz özellikle Denizli Merkez ve Pamukkale ile beraber Denizli’nin İlçelerini’de turizm faaliyetlerine katmak istiyoruz. Bu doğrultuda pandemi öncesi çalışmalara başlamıştık. Öncelikle Tavas İlçemiz, sonrasında Buldan İlçemiz ve Çal İlçemize ziyaretlerimiz oldu. Belediye başkanlarımız da bu konuda hevesli ve uzun vadeli beklentiler içinde olduğunu gördük. Bu durum bizi çok memnun etti. Bütün İlçelerimizde bu konuda bir heves var, ciddi çalışmalar var. Biz şehrimizde eğitim gören üniversite öğrencileri, orta öğretim ve lise öğrencilerin şehrimiz tanıması gerektiğine inanıyoruz. Şehrimizi ne kadar tanırlarsa gittikleri yerlerde şehrimizi o kadar iyi anlatırlar. Tarihi değerlerimiz, kültürel değerlerimiz, doğal güzelliklerimiz. Bu anlamda Denizli gerçekten çok şanslı bir il. Lokasyon olarak, ulaşım bakımından da çok güzel bir yerde konumlanmış, turizm yolu üzerinde de diyebileceğimiz bir yerde. Kavşak konumu görüyor Denizli bir yerde. Bu anlamda biz Pamukkale Üniversitesi öğrencileri ile birlikte önce tarihi değerlerimiz, tarihi kentlerimizi, Pamukkale, Laodikeia, Tripolis ve bunlarla beraber 19 antik kentimiz var. Bu gerçekten arkeolojik anlamada da ciddi bir kazanım. Şuanda da 18 yaş altı öğrencilere ve 65 yaş üstü vatandaşlara Pamukkale ve ören yerleri ücretsiz, öğretmenlerimize ücretsiz. Sivil halkımız için müze kartı öneriyoruz. Müze kart hem fiyat olarak uygun, hem de bir yıl boyunca bütün ören yerlerini ziyaret edebiliyorsunuz. Bu konuda da bizim turizm müdürlüğümüzle beraber ciddi tanıtımlarımız olacak. Üniversite ile birlikte biz, ‘turizm nasıl geliştirilebilir? İlimizin tanıtımı daha etkin bir şekilde nasıl yapılabilir?’, Turizm Fakültesi öğretim üyelerimiz, oradaki öğrencilerimizi le birlikte bu konuda çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Pandeminin etkili kalktıktan sonra hızlı olarak faaliyetlerimize tekrar yön vereceğiz” şeklinde konuştu.

Düzenlenecek seyahatlere öğrencilerin nasıl katılabileceğini anlatan Turhan Köseoğlu “Denizli ili genelinde şuanda faal olan 30’un üzerinde seyahat acentemiz var. Biz bu etkinlikleri yaptığımızda bölgemize bağlı seyahat acentelerimizi de bilgilendireceğiz. Dolayısıyla tek bir merkez değil pek çok yerde, değişik bölgelerde olan seyahat acentelerimiz kanalıyla, üniversite öğrencilerimiz ve diğer orta öğretim öğrencilerimiz bizimle doğrudan iletişim sağlayabilecekler. O konuda tabi ki belediyelerin de yardımını mutlaka almamız lazım. Yerelde Pamukkale Belediyemiz, Merkezefendi Belediyemiz, Büyükşehir Belediyemizin bu konunun içinde olması gerekiyor mutlaka. Biz elbirliğiyle, kurumlarla işbirliği içinde bu konuda etkin bir çalışma yapalım istiyoruz” dedi.

“Sektörde kalifiye eleman ihtiyacımız var”

Sektörde eğitimli eleman ihtiyacının olduğundan bahseden Başkan Köseoğlu “Bizim turizm sektörü öğrenciler anlamında hakettiği yeri ve değeri bulmuyor benim gözlemlediğim kadarıyla. Ben birkaç sene önce Turizm Fakültesinde bir konferansa katılmıştım. Öğrencilere ‘Kaçınız isteyerek bu bölümü kazandınız?’ diye sorduğumda çok sınırlı sayıda el kalktığını gördüm ve sektörümüz adına üzüldüm. Demek ki biz sektörümüz tam yeterince anlatamamışız, gençlerimizi de bu sektöre karşı gerekli ilgili uyandıramamışız. Kendimizde de aramak lazım tabi kusuru. Turizm sektörü eğitim anlamında ciddi eleman ihtiyacı var. Eğitilmiş, kalifiye eleman ihtiyacı sektörün gerçekten bu anlamda sıkıntı yaşadığı bir durum. Özellikle pandemi sürecince çoğu yetişmiş personel başka sektörlerde iş buldular. Bu durum sektörde ciddi personel sıkıntısı yarattı, özellikle konaklama bölümlerinde ciddi iş gücü kaybı oldu. Onunla ilgili biz geleceğimize yatırım yaparak, özellikle üniversite sınavına girecek olan gençlerimizi, turizmin ne kadar önemli olduğunu ve bu sektörde iyi eğitilmiş, donanımlı kişilerin gerçekten hem iyi gelir sağlayabileceklerini hem de mesleki anlamada ciddi tatmin sağlayabileceklerini anlatmamız lazım. Bu konuda tabi bize de görevler düşüyor” şeklinde konuştu.

Yayınlama: 05.10.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.