Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tütün ihracatında hedefe ulaşıldı

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden tütünde yüzler gülüyor. 2018 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefi koyan Tütün sektörü, 1 milyar 11 milyon 883 bin dolarlık ihracata imza attı.

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, 2017 yılında 945 milyon dolar ihracat rakamına ulaştıklarını, 2018 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini, bu hedefe ulaşmaktan dolayı sektörde faaliyet gösteren firmaların başarılı bir yılı geride bıraktığını kaydetti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde, Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin 2018 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurul sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Umur, “Tütün ihracatımızın 383 milyon dolarlık kısmı yaprak tütün ihracatı olurken, tütün mamulleri ihracatımız 628 milyon dolar oldu” şeklinde konuştu.

Üretici de enflasyon oranında artış aldı

Tütün üretiminin Ege Bölgesi’nde 44 milyon kilogram seviyesinde olduğu bilgisini veren Umur sözlerini şöyle sürdürdü; “2017 yılında üreticinin eline ortalama kilogram başına 17 TL geçerken, 2018 yılında 20-21 TL geçti. Üretici enflasyon kadar artış aldı, hem ihracatçı, hem de üreticinin memnun olduğu bir yılı geride bıraktık.”

Basma tütününde rekabetçi olduk

2019 yılında Ege Bölgesi’nde mevsimsel etkiler olmadığı takdirde 44 ila 48 milyon kilogram tütün rekoltesi beklediklerini anlatan Umur, “Adıyaman’da İzmir tipi tütün üretimi son 10 yılda 6 milyon kg seviyesine ulaştı. Karadeniz’de üretilen Basma tipi tütün geçen yıl 4 milyon kg. olurken, Samsun tipi tütün üretimi 7.5 milyon kg oldu. Basma tipi tütün Yunanistan’da da üretiliyor ancak orada fiyatlarda bir artış oldu. Türkiye olarak biraz daha avantajlı konuma geldik. O nedenle bu sene Basma tipi tütün üretiminde artış olabilir. Toplamda 70 milyon kg tütün rekoltemiz olur” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile önümüzdeki günlerde Tütün sektörünün gündemindeki konuları görüşeceklerini dile getiren Umur, Türkiye’deki sigara fabrikalarında kullanılan ithal tütünlerin bir kısmının Türkiye’de yetiştirilebilmesi ve dünya genelinde üretilen Amerikan tipi sigaralarda yüzde 12 civarında kullanılan Oryantal tipi tütünlerdeki Türk tütün oranının arttırılabilmesi için yapılabileceklerini Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşeceklerini sözlerine ekledi.

Yaprak tütünde ABD, Tütün mamullerinde İran lider

Türkiye, 2018 yılında en fazla yaprak tütün ihracatını 158 milyon 800 bin dolarlık tutarla Amerika Birleşik Devletleri’ne yaparken, ikinci sırada 85 milyon 662 bin dolarla Belçika yer aldı. Endonezya ise; 29 milyon 664 bin dolarlık Türk tütünü tercih etti.

Tütün mamulleri ihracatında İran 94 milyon 79 bin dolarlık tutarla birinci sırada yer alırken, Irak 89 milyon 668 bin dolarlık Türk tütün mamulleri ithal etti. Listenin üçüncü sırasına ise; 80 milyon 410 bin dolarlık tütün mamulleri ile Bahreyn adını yazdırdı.