Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uzm. Psk. Elif Özdeniz yazdı: Çocuğunuz depremle sarsılmasın

Deprem, bugünlerde gündemimizde sıkça

Deprem, bugünlerde gündemimizde sıkça dile getirilen veya tanık olduğumuz doğal afettir. Deprem konusu her yaştan herkesin zihninde yer alıp duygusal olarak üzmekte ve  travma etkisine neden olmaktadır.

11 yaş öncesi çocuklar gelişimsel olarak soyut dönemde yer almalarına bağlı olarak yaşadıkları durumları anlamlandırmakta problem yaşayabilirler. Deprem soyut bir kavramdır, ,11 yaş öncesinde bu kavram oluşmamaktadır. Belirsizlikten kaynaklı olarak korku ve kaygı durumları yaşarlar.  Öncelik olarak ebeveynlerin kendi duygu durumlarını düzenlemeleri çok önemlidir. Çocukların yanında iken korkutucu ve yaşlarına uygun olmayan detaylar vermekten kaçınılması tavsiye edilmektedir. Çocuğun olası sorularına net ve somut yanıtlar vermek önemlidir. Doğal afet olan depremi anlatırken, çocuğun yaşına uygun yeryüzü hareketlerini dile getirmek ve bu süreci somut örneklerle anlatmak faydalı olacaktır. Gerçekçi, basit, net ve somut tanımlamalar ile ifade etmek önemlidir. Okul öncesi dönemdeki çocuklara depremi somut hale getirmek için lego, bloklar ve tahtalar ile anlatım desteklenebilir.

Çocuklar aynı soruları tekrar tekrar sorabilirler. Bu durum aslında çocuğun travmatik sayılan bilgiyi algıladığını, duygu durumunu düzenlemek istediğini ve kendisini sakinleştirecek bir kanala ihtiyaç hissettiğinin mesajını verir. Bu mesajları net ve geçiştirme yapmadan anlatmak önemlidir. Bu süreçte çocukların medya kullanımı engellenmeden izlenimi sağlanmalıdır. Ancak, yaşının algılayabildiğinden fazla site ve kanal kontrollerinin yapılması gereklidir. İzlenilen televizyon programlarının diline, içeriğine ve görüntülerine dikkat edilmelidir.

Çocuğun kaygılı bir yapıya sahip olması söz konusu ise; bu düzenlemeler esnasında güçlük yaşayıp gündelik yaşamını etkilemeye başlar ve gerileme belirtileri başlar. Bu belirtiler ise alt ıslatma, parmak emme, gece rüyaları ve irkilme tepkileri vb. gibi belirtiler olabilir. Bu durumla ile karşılaşıldığında bir uzmandan destek alınması önerilmektedir.