Uzman Psikolog Elif Özdeniz, Yeni 1 Gün programına konuk oldu!

Pamukkale Tv’de Fatma Yiğit’in sunduğu Yeni 1 gün programının bu sabahki konuğu Uzman Psikolog Elif Özdeniz oldu. Özdeniz’in katıldığı programda Çocuk ve Ergenler kaygı problemi konuşuldu.

Uzman Psikolog Elif Özdeniz, Yeni 1 Gün programına konuk oldu!
Yayınlama: 17.02.2020
A+
A-

Pamukkale Tv ekranlarında yayınlanan Yeni 1 Gün programına Egeyön Haber köşe yazarı Uzman Psikolog Elif Özdeniz konuk oldu. Özdeniz, Çocuklarda ve Ergenlerde Korku ve kaygı problemi hakkında bilgiler verdi ve tedavi yöntemlerini seyircilere aktardı.

‘Kaygı ve korkuyu birbirinden ayırmak lazım’

Fatma Yiğit’in Çocuklar ve Ergenlerde kaygının nasıl ortaya çıktığı sorusuna yanıt veren Özdeniz, ‘Kaygının bir tanımını yapacak olursak henüz oluşmamış ve oluşmayacak bir şeyden çekinmektir. Gerçek bir neden yokken ya da bir neden olsa dahi bir kaçınma durumudur. Kaygı ne zaman problem olur diye düşünecek olursak, normal ve yaygın endişe türü çocukların ve ergenlerin yapmak istediklerini bir şekilde engelledikleri durumda bir uzman tarafından yardım almaları sağlamak olacaktır. Ama genel olarak kaygı ve korku kavramları karıştırılmaktadır. Kaygı ve Korku kavramlarını birbirinden ayrımını yaparak başlasak daha iyi olur.’ dedi.

Kaygı ve Korku arasındaki farklar

Kaygı ve Korku kavramları arasındaki farklılığa açıklık getiren Uzman Psikolog Elif Özdeniz, ‘Korku yaşamımızın olağan ve devam eden sürecinde hep var olan bir şeydir. Aslında korku evrim sürecimizde hepimizin yaşadığı genel bir duygudur. Çocuklarda ise ilk başta korkular 9 aylıkken ortaya çıkar daha sonraki süreçte örümcek korkusu olur, karanlıktan korkar, insanlarla konuşmaktan korkar. Yaş büyüdükçe korkunun türü ve derecesi değişir. Korkuda somut bir gerçeklik vardır. Karanlıktan korkmak gibi. Ancak kaygıda somut bir gerçeklik yoktur. Karanlıktan bir şey çıkmasından endişeleniriz. Bu açıdan kaygı daha soyut bir kavramdır. Ergenlik çağında ise dış dünya tarafından beğenilmek isterler, acaba öğretmenim benim hakkımda ne düşünüyor, arkadaşlarım benim hakkımda ne düşünüyor gibi çeşitli kaygılar yaşarlar. Ergenlik döneminde kaygı zirveye ulaşır diyebiliriz.’ ifadelerini kullandı.

Kaygı ve korku neden ortaya çıkar?

Kaygı ve korkunun zirve yaptığı dönemi ve oluşma sebepleri hakkında da konuşan Özdeniz, ‘Kaygı, çocukluk döneminde başlar, Ergenlik döneminde zirveye ulaşır. Ancak bunu kontrollü ve sağlıklı bir biçimde yaşarsa bu korkular yetişkinlikte daha az görülür. Bunun tabi genetik boyutu da var. Anne babadan, yakın akrabalardan geçtiği içinde kaygı duyarız.’ dedi.

Pamukkale TV’de Elif Özdeniz’in katıldığı Yeni 1 Gün programının tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.