Uzundereliler’in İsyanı, CHP’li Vekillerin Girişimi Sonuç Verdi

Uzundereliler’in İsyanı, CHP’li Vekillerin Girişimi Sonuç Verdi
Yayınlama: 07.02.2018
A+
A-

Uzundere’deki Jeotermal kuyuların açılması durduruldu.

İzmir’in Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi sakinlerinin ÇED raporu alınmaksızın bölgede açılmaya başlanan Jeotermal Enerji Santralleri (JES) için başlattıkları eylem sonuç verdi. Uzundere Mahallesi sakinlerinin bir süredir devam ettirdiği eyleme Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel ve Özcan Purçu destek verdi. Mahalle sakinleri ile bir araya gelen Sertel ve Purçu, Bakanlık ve Valilik nezdinde girişimde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile telefonda görüşen CHP’li vekiller, Bakan ve Vali’nin verdiği sevindirici haberi köylülerle paylaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bu projede ÇED raporu gereklidir. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğüne bu konuda talimat vereceğim. ÇED raporu olmadan bu iş olmaz” dedi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız da Uzundere Mahallesi sakinlerinin açtığı dava sonuçlanana kadar Jeotermal Kuyusu için başlatılan sondaj çalışmalarının durdurulacağını bilgisini verdi.

Kuyuların açıldığı bölgede bir süredir devam ettirilen nöbete destek vermek amacıyla Uzundere halkıyla bir araya gelen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ve Özcan Purçu, vatandaşlardan bilgi aldıktan sonra Bakan Mehmet Özhaseki ve İzmir Valisi ile görüştü. Sondaj çalışmalarının durdurulacağı ve ÇED raporu sürecinin başlatılacağı müjdesini Uzundere halkıyla paylaşan Sertel ve Purçu, Bakan Özhaseki ve Vali Ayyıldız’a da teşekkürlerini ilettiler.

Sertel: Takipçisiyiz

Burada bir konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirterek, “Buradaki köylülerimizin sağlıkla yaşayabilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu işin peşini bırakmayacağız. Uzundere halkının yanında olacağız. Sayın Bakanımıza ve Valimize duyarlılıkları için ayrıca teşekkür ediyorum. Kendi menfaatimiz için değil halkımızın sağlıklı yaşayabilmesi için bunun mücadelesini hep birlikte vereceğiz” diye konuştu.

Purçu: Köylülerin yanındayız

Daha sonra söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da, “Uzundere köylüleri bu jeotermali istemiyor. Haklı olarak köylerini, zeytinliklerini, doğalarını korumak istiyor. Bu kuyuların açılıp açılmayacağıyla ilgili yasal boyutlarını da araştırıyoruz. Anlaşılan o ki şirket, yasal prosedürleri tamamlamadan kuyu çalışmalarına başlamış. Bu süreci takip edeceğiz. Köylüler bu jeotermali istemiyorsa biz de istemiyoruz. Köylülerimizin yanındayız. Sondaj çalışmaları şimdilik durduruldu ancak bu durum tamamen köylülerimizin lehine sonuçlanıncaya kadar takip edeceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

19 Haziran 2017 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ilan panosunda yayınlanan karara göre Jeotermal Elektrik Santrali için kazılması düşünülen toplam 14 kuyu var. İlk aşamada köyün evlerine 50-60 metre mesafede, okula ve zeytinlik alanlara da çok yakın olan iki kuyu açılması ön görülmüş. Bu kuyular dışında köyün içinde evlerin üzerine denk gelen üç kuyu daha planlanıyor. Altı kuyu ise zeytinlik alanların ortasına denk geliyor.

Köylüler Uzundere Kentsel Koruma Derneği kanalıyla bu karara 21 Haziran’da itiraz etmelerine rağmen bu itirazlarına bir cevap alamadılar. Ancak bir ay sonra, 10.07.2017’de İzmir Valiliği ÇED Raporunun (Çevre Etki Değerlendirme Raporu) gereği yoktur diyerek açıklama yaptı. Bunun üzerine Uzundereliler İzmir 1. İdare Mahkemesinde 12.08.2017 tarihinde dava açtı. Uzundere köylüleri bu parsel için ÇED sürecinin işletilmediğini ve hileli bir işlem yaptıklarını belirterek şirket araçlarını alana sokmadı ve orada nöbet tutarak çalışma yapılmasına izin vermiyordu. İzmir Valiliğin bugünkü açıklaması ile Uzundere’deki sondaj çalışmaları mahkeme sonuçlanana kadar durduruldu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.