Vekil Öztürk’ten çok konuşulacak tavsiye:”Hac organizasyonu iptal edelim”

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün TBMM Genel Kurulu’nda çarpıcı bir tavsiyede bulundu Öztürk,”Diyanet işleri başkanları bugünden radikal bir karar alması gerekiyor. Gelin bu sene kurada çıkan hacıların haklarını seneye baki kalmak kaydıyla hac organizasyonunu iptal edelim. Diyanet İşleri Başkanlığını bu bütçeyi ve 2020 bütçesinde kar amacı güdmeyen kuruluşlara ayırdığı 39 milyon 300 bin TL’lik bütçeyi Sağlık Bakanlığı’na aktarsa, bu rakam sağlık dolayısıyla yapılan harcamalara kullanılsa sosyal sorumluluk ve sosyal devlet anlayışıyla her kesimin takdirini kazanır.”dedi.

Vekil Öztürk’ten çok konuşulacak tavsiye:”Hac organizasyonu iptal edelim”

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, 196 sıra sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde(TBMM) yaptığı konuşma dikkat çekti.

‘TEPKİ ALABİLİRİM”

Yasin Öztürk meclisteki hac vazifesi hakkındaki konuşmasınaKüçük bir tavsiyem var. Belki yıllardır hac için birikim yapmış, planını yapmış beklediği kuradan bu yıl kutsal topraklara gitmek için hak kazanmış vatandaşlarımızdan tepki alabilirim. Ancak hayati bir durum var. Korona virüs denilen bu illet ilacı, aşısı bulunsa da sadece ülkemizin değil dünyanın başına dert olacak. ”diyerek başladı.

ÖNLEMLERİ HATIRLATTI

Korona Virüs nedeniyle alınan tedbirleri hatırlatan Öztürk,”Bu sene hac takvimi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 22 Haziran-25 Temmuz 2020 çıkış, 6 Ağustos-2 Eylül 2020 çıkış olarak hazırlanmıştı. 2020 hac ön kayıtları 11 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında yapılmış kura çekimleri sonrasında kesin kayıt süreci tamamlanarak 83 bin 430 vatandaşımız kutsal topraklara gitmeye hak kazanmıştır. Korona Virüs salgını nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı umre ziyaretlerini 27 Şubat’ta askıya almıştır. Aynı zamanda Suudi Arabistan’ta askıya almıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı 15 mart 2020 tarihinde hac görevi sırasında görev yapacak sağlık personeli mülakatını ileri bir tarihe ertelemiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Genel Müdürlüğü 20 Mart tarihinde hac ödemelerinin 2. ve3. taksit ödemelerini 2. bir duyuruya kadar ertelemişti. 20 Mart tarihinde Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararı gereğince Suudi Arabistan’a olan uçuşları karşılıklı olarak durdurmuştur.”ifadelerini kullandı.

BAKARA SURESİ’NDE AYETİ HATIRLATTI

Öztürk konuşmasının devamında,”Son umre kafilesinden dönen vatandaşlarımız hala karantina altında. Geçtiğimiz yıl hac görevini yapan 77 bin vatandaşımızın 40 bini 60 yaş üstü vatandaşlarımızdan oluşmakta. Ne yazı ki bu virüsün en çok etkilediği yaş grubu 60 yaş üstü. Hacca gidebilmek için maddi gücü olan ve bu ibadeti yerine getirebilecek sağlıklı kişiler için Cenab-ı Allah’ın kısmet etmesi halinde tabiki farz. Allah Bakara Suresi 196. ayeti kelimesinde şöyle buyurur;”Haccı da umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer engellenmiş olursanız artık size kolay gelen kurbanı gönderin.” buradaki engelden maksat ağırlıklı görüşe göre hac yapma imkanını ortadan kaldıran veya tehlikeye düşüren hastalık, yol emniyetinin olmayışı, düşman tehlikesi gibi olumsuzluklardır. Nitekim ayetin devamında ‘güvenlikte olduğunuzda’ ifadesi de bunu desteklemektedir.”dedi.

”HAC ORGANİZASYONUNU İPTAL EDELİM”

Öztürk,”Umre dönüşü artan Korona Virüs vakalarında artış dikkate alınınca da Diyanet işleri başkanları bugünden radikal bir karar alması gerekiyor. Gelin bu sene kurada çıkan hacıların haklarını seneye baki kalmak kaydıyla hac organizasyonunu iptal edelim. Diyanet İşleri Başkanlığımız hacılar için din görevlisi ve sağlık görevlisi olmak üzere görevlendirme yapıyor. Kendilerinin harciaları dışında yol, otel ve yemek masrafları bütçede büyük bir yer tutuyor. Diyanet İşleri Başkanlığını bu bütçeyi ve 2020 bütçesinde kar amacı güdmeyen kuruluşlara ayırdığı 39 milyon 300 bin TL’lik bütçeyi Sağlık Bakanlığı’na aktarsa, bu rakam sağlık dolayısıyla yapılan harcamalara kullanılsa sosyal sorumluluk ve sosyal devlet anlayışıyla her kesimin takdirini kazanır.”dedi.

HABER:ORAL CAN TATAR



Yayınlama: 25.03.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.