Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vekil Sancar, Ekonomi Gündemini Değerlendirdi

Denizli’de ekonomik darboğaza düşen

Denizli’de ekonomik darboğaza düşen işletme ve şirket sahiplerin yaşadıkları sıkıntı her geçen gün artıyor. CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar yaşanan bu ekonomik sıkıntıları Egeyön Haber’e değerlendirdi.

Kurdaki dalgalanmalar, piyasada yaşanan sıkıntılar işletme ve şirket sahiplerini zorluyor. Geçtiğimiz günlerde Çimenoğlu Otel’in sahibinin intiharı bugün Başarılar Tekstil’in konkordato istemesi yaşanan sıkıntının medyaya yansımış hali.

CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar özellikle Çimenoğlu Otel sahibi Kadri Çimenoğlu’nun hayatına son vermesinin çok acı olduğunu belirtti. Sancar,”Vefat eden Kadri abimiz, bizim çok sevdiğimiz, parti binamızda komşumuzdu. Allah’ım bizlere böyle acılar bir daha yaşatmasın”dedi.

”KONTROL EDİLEMEYEN KUR, FAİZ LOBİSİ VAR”

Ekonomik nedenlerden dolayı iş adamlarının yaşadığı sıkıntıları hükümetin ekonomik tedbirlerine ve programlarına bağlayan Sancar, ”Bana göre alınan tedbirler bir ekonomi programı değil. Baktığınızda kontrol edilemeyen kur, faiz lobisi var. Denizlimiz de Türkiye’nin ekonomi ve ihracatta lokomotif illerinden birisi olduğu için en büyük acıyı çekenlerden bir yer. En azından ihracatçımız kur üzerinden ihracat yaptıkları için bu durumdan çok fazla etkilenmese de girdileri de döviz olduğu için onlar da sıkıntı yaşıyorlar.” diyerek ekonominin içinde bulunduğu duruma eleştiri getirdi.

”VATANDAŞIN CEBİNDEKİ ASGARİ ÜCRET ERİDİ”

Ekonomik sıkıntıların fiyatlardaki artışla doğru orantılı olduğunu belirten Sancar, ”Baktığınızda 2016 yılında 3 lira olan dolar, bugün 6.5 lira. Bunu insanlara anlatamazsınız. Önceden ekonomide kullanılan bazı ürünlerin zam görmesi vatandaşa yansımaz diyorduk. Şu anda ise dar gelirli vatandaşın cebindeki asgari ücret eridi. Zamların ardından 1600 lira maaş alan vatandaşımız aslında 800 liralık bir alım gücüne sahiptir.” dedi.

”EKONOMİK KRİZ YOK DİYEREK KRİZ OLMADIĞINI İDDİA EDEMEZSİNİZ”

Hükümetin acilen önlem alması gerektiğini dile getiren Sancar, ”Bir ayda bir program değiştirerek bu iş çözülmez. Sayın Cumhurbaşkanı’nın seçimler öncesinde verdiği sözü tutması gerek. Faiz lobilerini, dolar lobilerini yeri altına göndereceğiz demişti, malesef bugün hepsi yerin üzerinde. Ekonomik kriz yok diyerek kriz olmadığını iddia edemezsiniz.” diyerek hükümeti göreve çağırdı.

”EKONOMİDE OLAĞANÜSTÜ HAL YAŞANIYOR”

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ekonomi programına değerlendiren Sancar,”Bu programla geçmişte söylenenlerle gerçeklerin birini tutmadığını,tek haneli rakamları indirdik dedikleri enflasyonun gerçek oranının çift haneli olduğun gördüler. Kendilerini sürekli açıklama yapma zorunda görmelerinin sebebi ise ülkedeki yangını görmeleri. Artık verdikleri sözleri tutmaları gerekiyor. Şu anda ekonomide olağanüstü hal yaşanıyor. İşçinin, asgari ücretlinin, emeklinin bu olağanüstü halden kaynaklı puanının yükseltilmesi gerekiyor. Yoksa bu krizle başa çıkamazlar.” dedi.

”ADLİYEDE TİCARET MAHKEMELERİNİN ÖNÜNDE KONKORDATO İÇİN MÜRAACAT EDEN BİR SÜRÜ FİRMA VAR”

‘Denizli’de iş adamlarının zor günler bekliyor mu?’ sorusunu yanıtlayan Teoman Sancar,”Her zaman söylüyorum. Devlet kendi müteahhit ile vatandaşına rekabet etmeyi bırakmalı. Devlet elini inşaattan çekmeli. İnşaatı yapacak kişiler sivil müteahhitlerdir. TOKİ değildir. TOKİ iş yapacaksa yarından itibaren Denizli’de konaklama yurtları yapmalıdır. Dar gelirli vatandaşlara 0 faizle ev yapmalıdır. Rezidans, AVM yapmamalıdır. Bizde siyasetin dışında Denizli’de iş adamıyız ve duyuyoruz. Adliyede ticaret mahkemelerinin önünde konkordato için müracat eden bir sürü firma var. Allah yardımcıları olsun. İşleri kolay değil. Bir de şu yönden bakmak lazım onlar konkordato istiyorlar peki alacaklı olan firmalar ne yapacak? Yani bu tüm piyasayı etkileyen bir süreç. Acilen daha radikal,daha gerçekçi, daha ayakları yere basan ve toplumu,piyasayı inandırıcı önlemler alınması gerekmektedir”dedi.