Yoga Nedir?

Yoga ile tanışalı çok uzun yıllar olmadı. Bende yıllar öncesinde, yoganın bağdaş kurarak oturma pozisyonunda yapılan bir meditasyon olduğunu düşünüyordum. Ta ki Büyük Yoga Üstadı Akif Manaf’la tanışana kadar.

Yoga Nedir?

Merhaba;

Eşimin çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle büyük arayış içine girmesi ve tıbbın artık yeterli gelmemesinden sonra yoga ile tanıştık. Eşim önce Festival Budur tarafından düzenlenen festivallere sonra da İstanbul merkezdeki çalışmalara katıldı. Bu rahatsızlıkların hepsi bir bir sona erdi. Gerçekten de büyük sağlık sistemiydi. Şimdi eşim ve bende Yoga eğitmeni olarak çalışmalarımıza devam ediyor, bu sağlık ve spor sistemini tüm insanlığa aktarıyoruz. Bu ilk yazımda sizlere Yoga’nın ne olduğu konusunda bilgi vermek istiyorum. Bu yazıda“Orijinal Yoga Sistemi nedir?” sorusunun yanıtını bulacaksınız.

 Orijinal Yoga Sistemi Maha-Yoga olarak adlandırılır.  Maha kelimesi Sanskritçe“büyük” veya “en yüksek” demektir. Böylece Yoga edebiyatında Orijinal Yoga Sistemi büyük veya üstün Yoga anlamına gelir. Yoga orijinal şekilde uygulandığında insan organizmasının tüm yönleri olumlu şekilde etkilenir ve gelişir. Yoga kelimesi ‘‘birleştirmek, bütünleştirmek’’ anlamına gelmektedir.İnsanı evrendeki canlı ve cansız varlıklarla birleştirmek, beden, zihin ve ruhun mükemmel uyumuyla bütünleştirmektir. Yoga uygulayan insan vücudunu,duygularını ve zihnini tamamen kontrol edebilir.

             OrijinalYoga Sistemi sekiz bölümden ibarettir. Her bölümde yüz binlerce teknikbulunmaktadır. Orijinal Yoga Sistemi kontrol işlemine dayanmaktadır. OrijinalYoga Sistemi’nde verilen teknikler sayesinde kontrol enerjisi gelişmekte vekontrol işleminin gerçekleşmesi için gereken kontrol gücü artmaktadır. Çokgüzel bir sözü de burada paylaşmak istiyorum. ‘‘Kontrolsüz güç, güç değildir’’

             Orijinal Yoga Sistemi’ndeki sekiz bölüm şöyle;

  1. Yama – (Evrensel eylem kontrolü)
  2. Niyama – (Kişisel eylem kontrolü)
  3. Asana – (Vücut kontrolü)
  4. Pranayama – (Enerji kontrolü)
  5. Pratyahara – (Duyu kontrolü)
  6. Dhrana – (Zihin kontrolü)
  7. Dhyana – (Ego kontrolü)
  8. Samadhi – (Bilinç kontrolü)
ASANA

                        Bu sekiz basmaktan her biri hastalıktan sağlığa, daralmadan genişlemeye, unutkanlıktan hatırlamaya, cehaletten aydınlanmaya, kölelikten özgürlüğe, kederden mutluluğa, ve sonludan sonsuzluğa doğru ilerlemek için bir araçtır. Bundan sonraki yazılarımda bu sekiz basamağı tek tek inceleyerek bilginize sunacağım.

Size birazda yoganın faydalarından söz etmek istiyorum.

Bir çok insan günlük hayatın etkileşim ve streslerinden fobi ve nevrozlardan acı çekmektedir. Yoga bütün bu problemlerin üstesinden gelmek için evrensel metot sunmaktadır.

Yoga sayesinde birey maddi dünyadaki mutlu yaşamını sürdürerek, maddi enerji köleliğinden kurtulabilir. Bedensel ve zihinsel terapi, yoga sisteminin en önemli başarılarından biridir. Bu terapi evrensel uyum ve bütünleşme prensipleri üzerinde kurulduğu için bu kadar güçlü ve etkilidir.

Astım, diyabet, tansiyon dengesizliği, kireçlenme, sindirim düzensizliği, diğer kronik ve yapısal hastalıkların tedavisinde, yoga başarıya ulaşmıştır. HIV ve kanser tedavisinde yoga çalışmalarının etkisi araştırılmaktadır ve umut verici olumlu sonuçlar izlenmiştir.

Tıp ve bilim adamlarına göre yoga terapisi bedenin tüm diğer sistemlerini ve organlarını direkt olarak etkileyen sinir ve endokrin sisteminde denge sağladığı için başarılıdır. Bununla birlikte gittikçe stresi artan toplumda bir çok insan için Yoga,  sağlık ve huzuru korumak için önemli bir araçtır.

Nefes teknikleri gerginliği atmaya ve canlanmaya, vücut çalışmaları ise bütün günü masa başında oturmaktan kaynaklanan fiziksel yorgunluk ve rahatsızlığı gidermeye yardım etmektedir. Gevşeme teknikleri zamanı daha etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.

Yoga strese iyi geliyor. Çünkü yoga, dinlenmenin ve gevşemenin öteki adı. Yoga, dinlendiriyor ve aynı zamanda size ruhunuzu hissettiriyor. Vücudunuzu forma soktuğu kadar zihinsel yorgunluğunuzu da alıyor. 7000 kişi üzerinde yapılan bir araştırma gösteriyor ki, yoga yapanlar yapmayanlara göre, gündelik hayatlarında çok daha az stres yaşıyor. Yoga yapanlar, özellikle karın ve baş ağrısı çekmiyor.

Yoga kan basıncını düzenliyor. Yoga yapan kişilerde kalp krizi riski azalıyor. Yoga yapanlar dolaşım hastalıklarına da yapmayanlara göre daha az yakalanıyor. Çünkü yoga sırasında vücut, kendine yararlı salgılar üretiyor. Aynı salgılara jimnastik ya da step yapanlarda da rastlanıyor. Ancak bu salgının devamlılığı jimnastik ve step yapanlarda aktivite sonrası görülmüyor. Yoga yapanlarda salgı yoga çalışması bittikten sonra da yararlılığını sürdürüyor.

Yoga bağışıklık sistemine çok faydalı ve Yoga yapmak bedenin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağışıklık sistemini düzenleyen interleukin maddesinin Yoga yapanlarda çok görüldüğü gözlemleniyor. Böylelikle nezleden, gribe, hepatit B ve C’lerden diğer mikrobik hastalıklara kadar vücudun direncini arttırıyor. Uzmanlara göre bunun nedeni, Yoga çalışmasının bedeni rahatlatmasıdır. Bu rahatlık sonucu, vücudun hastalıklara karşı direnci artar. Dolayısıyla anlaşılıyor ki, bağışıklık sisteminin gün boyu içilen vitaminlerle korunduğu kadar gün boyu ve hatta hayat boyu yapılan Yoga çalışmalarıyla da çok ilgisi var.

Yoga davranışınıza yansıyor. Düzenli yoga uygulayan kişilerin yüzde yüzü depresyona girmiyor. Depresyon onların kapısını çalmıyor.

Yoga evliliğe de iyi geliyor. Yoga uygulayan çiftlerin daha az boşandıkları ve evlilik hayatlarından daha büyük zevk aldıkları öne sürülüyor.

Yoga tekniklerini düzenli olarak değişmez kararlılıkla uygulayın, kesinlikle başarıya ulaşacaksınız.

Asana olarak adlandırılan duruşlar omurgayı çeşitli biçimde çalıştırarak esnetir, yumuşatır ve sağlıklı hale getirir. Merkezi sinir sistemi oksijenli kanla beslenir ve güçlenir. Vücut çalışmaları eklemleri esnetir, kasları güçlendirir ve uzatır, iç organları uyarır ve canlandırır. Bloke olmuş enerjiyi serbest bırakır, beden enerjik ve canlı olur. Tüm beden, organlar ve kaslar besleyici maddelerle, oksijenli kan ve biyoenerjiyle yıkanır. Her bir hücre arınır, yenilenir ve canlanır. Solunum, sinir, kardiyovasküler, dolaşım, sindirim ve boşaltım sistemleri daha sağlıklı olur ve verimli çalışır. Beyin fonksiyonları düzene girer, zihin keskinleşir, stres atılır ve yorgunluk giderilir.

Yoga duruşları kan ve lenf dolaşımını geliştirmekte ve daha sağlıklı hale getirmektedir. Baş aşağı duruşlar beyne ve akciğerlere daha fazla kan girmesini sağlar. Netice de bu organlar oksijenli kanla yıkanarak canlanır ve arınır, beyin hücrelerine birikmiş toksinler atılır ve beyin fonksiyonları gelişir. Ruh hali ve yaşama bakış açısı olumlu bir şekilde değişir.

Bükülme hareketlerini içeren duruşlar bedene doğal bir masaj yaparak kasları ve iç organları canlandırır. Öne doğru eğilme hareketlerini içeren duruşlar karın bölgesindeki iç organlara baskı uygular, hareketlendirir ve arındırır. Sindirim ve boşaltım sistemleri uyarılır ve daha verimli çalışmaya başlar. Vücudun arka kasları ve eklemleri esneklik kazanır. Böbrekler ve böbreküstü bezleri rahatlar, yorgunluk atılır, üriner sistemi daha verimli çalışarak enerji tazelenir. Zihin dinginleşir ve farkındalık artar. İnsan kendi içine yönlenince, duygular yatışarak heyecan ve endişe azalır.

Arkaya doğru eğilme hareketlerini içeren duruşlar akciğerleri genişletir, kalbi güçlendirir, akciğerlere alınan hava miktarını artırır ve dolaşımı hızlandırır. Omurga, vücudun ön kasları ve eklemleri esner. Böbreklere ve böbreküstü bezlerine baskı uygulanır, bu organlar uyarılır ve sağlık kazanır. İnsan dışa yönelir, zindeleşip neşelenir, üzüntü ve keder gibi içte saklanan duygular serbest bırakılır. Yoga felsefesine göre ‘‘Esnek omurga genç beden’’ demektir.

Bozuk bedensel duruş, kuyruksokumunun işlevsel bozukluğuna sebep olmakta ve kronik sırt ağrılarıyla sonuçlanmaktadır. Yoga duruşları aracılığıyla gelişen doğru ve dengeli bir bedensel duruş, fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal dengeyi de sağlar. Baş, boyun, sırt ve bel ağrıları ve bu yüzden çekilen konsantrasyon ve düşünme güçlüğü, sinirlilik, gerginlik ve öfke yatıştırılır.

Yoga teknikleri sayesinde astım, artrit, kalp rahatsızlığı, obezite, osteoporpz, madde bağımlılığı, depresyon, migren, sinüs sorunları gibi kronik rahatsızlıklar hafiflemekte ve zaman içinde geçmektedir.

Asanalar (duruşlar) bedeni ve zihni temizlemektedir; tedavi edici ve hastalığı önleyici etkilere sahiptirler. Onlar bedenin kas, sindirim, dolaşım, endokrin, sinir ve diğer sistemlerinin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Asanalar sağlık, güzellik, güç, dayanıklılık, hafiflik, aydınlık, sinirsel dinginlik ve mutluluk vermektedir.

*Kaynak: Büyük Yoga Üstadı Akif Manaf, Yoga Nedir Ne Değildir? Kitabı, 6. baskı.

Sevgilerimle…

Ayrıca Orijinal Yoga Sistemi ücretsiz tanıtım çalışması için:

Yoga Academy Denizli – 0505 445 2337 – 0 505 629 0526

Yazan: Zeki GÜVEN – Yoga Antrenörü

Yayınlama: 02.01.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.