Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yurt ve apart işletmecilerini zor günler bekliyor

Önümüzdeki Ağustos ayının başından itibaren, öğrenci barındıran işletmeleri tatsız sürprizler bekliyor olabilir. Zira, yurt, pansiyon, apart ve stüdyo tipi konutları öğrenci barındırmak için kullanan işletmelerin, bakanlar kurulunda görüşüldükten sonra 2017 yılı ortalarında Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe giren yönetmelikle getirilen şartları karşılaması için tanınan süre, bu tarihte doluyor.

Önümüzdeki Ağustos ayının başından
Yönetmelik, kullanılacak binanın niteliklerinden, görevlendirilecek personelin kalifikasyonuna kadar bir çok konuda yerine getirilmesi gereken ağır koşulları hükme bağlıyor. Daha önce ruhsatlarını belediyelerden alan işletmeler, yönetmeliğin yayınlanmasından itibaren yeterliliklerini Milli Eğitim Bakanlığı’na onaylatmak zorunda. Konu, Denizli’de öğrenci barınması alanında hizmet veren 700’ü aşkın işletmeyi yakından ilgilendiriyor. Yazarımız Ahmet Deda’nın geçtiğimiz günlerde köşesinde yayınlanan yazısında konuya dikkat çekilmişti. Deda, öğrenci barınma yerleri için yapılan ruhsat başvurularının sadece 36 tanesinin yeterli bulunduğunu yazdı. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Pamukkale ve Merkezefendi belediyelerine, şartları yerine getirmeyen işletmelerin kapatılması için ay sonuna kadar süre tanıdığı da aynı yazı içinde yer aldı.
Öğrenci barınmasında kullanılması düşünülen binalardan ruhsat başvurusunda bulunabilmek için istenecek koşullar şöyle: 
İnşaat ruhsatı veya yapı kullanma izni aranmadan binanın yangına karşı güvenlik önlemlerinin alındığına dair düzenlenen rapor ile binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin çevre ve şehircilik il müdürlükleri, yapının proje müellifleri ya da yetkili serbest proje büroları veya üniversitelerin ilgili bölümlerince düzenlenen teknik rapor ve teknik raporu düzenleyen serbest inşaat mühendisinin geçerliliği devam eden serbest inşaat mühendisliği belgesi ile iş yeri tescil belgesi istenecek. İşletmecilere, binayı koşullara uygun hale getirmek için 1/8/2019 tarihine kadar süre veriliyor.
Bina için daha önce yetkili idareden otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama tesisi ruhsatı alındığı halde, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı veya öğrenci stüdyo daireleri gibi kullanılan yerlere, depreme karşı dayanıklılık ve yangına karşı güvenlik önlemlerinin alındığına dair düzenlenen raporları, özel öğrenci barınma hizmetleri kurumu açacaklar için yönetmelikte belirtilen başvuru formu ile birlikte 1/9/2019 tarihine kadar il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine teslim etmek zorunda. Başvuruların, yönetmelikte belirtilen şartları karşılamadığı tespit edilenler, 1/10/2019 tarihinden itibaren kapatılacak.
Düzenleme “Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği” adı altında Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldıktan sonra  2017 yılı ortasında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti.
Daha önce belediyelerden aldıkları ruhsatla açılan kurumlar, bundan böyle Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsat almak zorunda. Barınma hizmeti veren yerler, gerçek ve tüzel kişilerin yanı sıra üniversiteler ve kamu tüzel kişilikleri tarafından da işletilebilecek. Ruhsat aldıktan altı ay sonra hala öğrenci kaydı yaptırmamış olanların izinleri iptal edilecek.
Barınma hizmeti vermek üzere başvuruda bulunabilmek için en az lisans mezunu olma şartı aranıyor. Aynı şart, kurumlarda müdür veya müdür yardımcısı sıfatıyla görev almanın da şartları arasında sayılıyor. Kurum müdürlerinin ayrıca, mevzuat bilgisi, kurum yönetimi, işletme, kurumun fiziki ve hizmet şartlarının iyileştirilmesi ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi konularında Milli Eğitim Bakanlığı’nca düzenlenecek eğitimlerde başarılı olması gerekiyor. Şartları karşılayan adaylara, barınma hizmetleri yönetici sertifikası verilecek. Kurumların kurucu temsilcisi, müdür, müdür yardımcısı yanında, görevlendirilecek diğer personelin, devlet memuru olmak için aranan sabıka kaydı şartlarıyla beraber, terör örgütlerine veya milli güvenliğe karşı faaliyette bulunan yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, irtibatı veya iltisakı olmamak zorunda.
Halihazırda müdür pozisyonundaki yöneticilerine görevlerine devam edebilmesi için, kendilerine tanınan süre içinde yönetmelikle getirilen yönetici sertifikası edinmiş olmaları gerekiyor. Bakanlığa bağlı olarak faaliyette bulunan özel öğrenci yurtlarının umuma açık yerlerle ilgili şartlar hariç, binalarını yönetmelikte sayılan şartlara uygun hale getirmeleri için 1 Ağustos 2019 tarihine kadar süre tanındı.
Yönetmelik, ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencilerine yönelik sadece öğrenci yurdu, ortaöğrenim öğrencilerine ise yurt ve pansiyonlarda barınma hizmeti sunulabilmesine imkan tanıyor. Yükseköğrenim öğrencileri için ise barınma yerleri yurt, pansiyon, stüdyo daire ve apart şeklinde çeşitlendirilmiş. Ortaokul, imam-hatip ortaokulu ve ortaöğrenim öğrencilerine yönelik hizmet verecek kurumlar, müstakil binalarda, yükseköğrenim öğrencilerine hizmet verecek kurumlar ise bağımsız girişi bulunan bir binada ve etrafı ihata duvarıyla çevrili ortak bir taşınmazın üzerinde bulunan ve tamamı kuruma ait birden fazla binada açılabilecek.
Yetkili idareden otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama tesisi ruhsatı aldığı halde öğrenci barındırma hizmeti veren yerlerden, sertifika için milli eğitim müdürlüklerine başvurmayanlar, valilikçe kapatılacak.
Yönetmelik, öğrenci barındırmak üzere başvuran yerlerin kapasiteleri hakkında da kriterler getiriyor. Buna göre yurtlar en az 40, pansiyonlar en az 30, apartlar ile stüdyo daireleri ise en az 10 öğrenci kontenjanı bildirmek zorunda. Ortaokul, imam-hatip ortaokulu veya ortaöğrenim kurumları öğrencilerine yönelik hizmet veren kurumlarda yatakhaneler en az 3, en fazla 6, yükseköğrenim öğrencilerine hizmet veren yurt ve pansiyon ve apartlarda ise en az 1 veya 3, en fazla da 6 öğrencinin barınabileceği şekilde düzenlenecek.
Yönetmelik, yurt ve pansiyonların alkollü içki satışı yapılan yerlere en az 100 metre mesafede bulunmasını da şart koşarken, apart ve stüdyo daireler için aynı binada bulunmamayı yeterli sayıyor.
Barınma hizmeti verecek kurum binaları her yıl öğretim yılı başlamadan önce yangın, elektrik tesisatı, ısınma sistemi, su ve gaz tesisatı güvenliği hususlarında ilgili kurum ve kuruluşlara kontrol ettirilecek. Binaların iç ve dış duvarları ile tavan döşemelerinde ahşap ve yanma özelliği yüksek malzemeden yapılmış giydirmeler kullanılamayacak. Binalarda denetimler sırasında tespit edilecek eksikliklerin öğrencilerin can güvenliğini tehlikeye düşürmesi durumunda, kurumun faaliyetleri valilikçe geçici olarak durdurulabilecek.
Yönetmelik, kurumlarda çalışacak personel için de düzenlemeler getiriyor. Buna göre kız öğrencilerin barındığı kurumlarda kadın, erkek öğrencilerin barındığı kurumlarda ise erkek yönetici ve personel görevlendirilmek zorunda. Ortaokul ve imam hatip ortaokulu öğrencilerine yönelik hizmet veren kurumlarda en az bir, ortaöğretim öğrencilerine yönelik hizmet veren kurumlarda ise isteğe bağlı olarak rehber öğretmenin görev yapması şartı gğetirildi. Kontenjanı 150  ve üzeri olan kurumlarda hemşire veya emşire yardımcısı ya da acil tıp teknisyeni veya teknikeri görevlendirilmek zorunda.