Zehra Başkaya Çavdar Yazdı: İşte 2021

Zehra Başkaya Çavdar Yazdı: İşte 2021
Yayınlama: 04.01.2021
A+
A-

Beklenen günler geldi. İşte 2021’deyiz.

2020’yi suçladık,  başımıza gelen olaylarla ilgili ve dedik ki, “Hadi git artık, bıktık senden.” O da gitti.

2021 yılının ilk haftasındayız. 2020 yılının son haftasıyla aralarında bir fark görebiliyor musunuz?

2020 yılında mıydı bütün suç?

Covid19 virüsünü o mu yarattı? Bombaları, silahları o mu kullandı? Doğal feleketler onun yüzenden mi oldu?

Hayır!

Öyleyse neden oldu?

İnsan yüzünden oldu sevgili arkadaşlar. Benim, senin, onun yüzünden oldu.

Evet, o labratuvarda çalışan ben değildim, hatta yakınında bile değildim.  Ama benim gibi başka bir insandı oradaki de.

Elime hiç silah almadım, hiç bomba görmedim. Hiç bir insana zarar vermeyi düşünmedim. Ama o bombalarla evleri parçalayanlar da benim gibi bir insandı.

Ağaçları kucakladım hep, saksılarda çiçek yetiştirdim. Ozon tabakasına zarar veren deodorantlar kullanmadım. Ağır kimyasal içeren deterjanlar sokmadım evime. Boşa akan muslukları, boşa yanan lambaları kapattım hemen. Hiç kürküm olmadı veya deri montum. Penceremin önüne yem koydum, kapımın önüne su. Yani ben doğaya zarar verecek bir şey yapmadım, onu korumak için elimden gelen her şeyi yaptım. Ama yine de seller, fırtınalar, depremler, yangınlar oldu. Ağaçlar yandı, hayvanlar, çiçekler, toprak yandı. Yeryüzü yandı.

Doğanın dengesi bozuldu. Zarar gören ozon tabakası zorlanıyor, yerküreyi korumakta. Yok olan ağaçlar seli, çığı engelleyemiyor. Arılar bal yapmakta zorlanıyor çiçekler kimyasal ilaç dolu. Şehirler kibrit çöpünden yapılıyor sanki, her depremde yıkılıyor.

Bunları ben yapmadım. Ama benim gibi bir başka insan yaptı.

Bunları 2020 yılı yapmadı. Senin, benim gibi bir insan yaptı.

Öyleyse 2020’nin ne suçu var. Hedefi şaşırıp yanlış yerde armayalım çözümü. 2020 sadece bir yıl, geçen binlerce yıldan bir farklı yok ya da gelecek olanlardan. O yılları yaşayanlar, o yıllara anlam verenler insanlar. Yani sen ve ben.

Eğer bir suçlu arıyorsak aynaya bakalım. Siyasileri suçlamadan önce aynaya bakalım, onlara o yetkiyi kim verdi?

Yılların suçu yok, suçlu olan insan ırkı!

E, o zaman çözüm çok daha basit.

Madem ki ben yaptım, düzeltmek de bana düşer, düzeltebilirim.

Başka suçlu arayıp, yıllara küfretmek yerine; önce aynaya bakalım. Sorunumuzu net olarak, bütün çıplaklığıyla fark edelim. Hiç kimseyi suçlamadan yapalım bunu. Sonra gözlerimize bakıp, düzeltmek için BEN ne yapabilirim diye soralım kendimize. Ve bize ait olan dünyamızda, yapabileceklerimizle işe koyulalım.

Bizi hasta eden virüsleri yok edemiyor muyuz? Öyleyse bize ulaşmasına ve bizden de başkalarına bulaşmasına engel olalım.

Ağaçlara daha dikkatli bakalım, onlar öylece duran taştan heykeller değil. Canlı varlıklar ve yeryüzü için işlevleri çok büyük. Yeni ağaç dikemiyorsak bile olana iyi davranalım.

Kedilere tekme atmayalım, köpeklere araba ile çarpıp kaçmayalım. Havai fişeklerle kuşları öldürmeyelim.

Kendimize düşmanca davranmayalım. Her sabah yüzümüzü yıkarken aynada duran o yüze dikkatli bakalım ve “Bugün senin için ne yapabilirim?” diye soralım. Gülümseyelim ona. Sonra da çevremizdeki diğer insanlara.

“0” hazırlıktır. Sayma sayıları “1” ile başlar. Hadi öyleyse, 2021 ile biz de başlayalım. Artık zarar veren değil, koruyan olalım.  Artık komşusuna  bile şüpheyle yaklaşan değil, sefkat gösteren, sevecen insan olalım.

Tekrar soruyorum: 2021 yılının ilk haftasındayız, 2020 yılının son haftasıyla aralarında bir fark görüyor musunuz?

Evet, ben görüyorum. Kalbim daha çok umut dolu, artık dizginleri elime alıyorum. Felaket haberleri ile gönlümü karartanlara, magazin haberleri ile zihnimi bulandıranlara, beni çaresiz, güçsüz, zavallı hissettirenlere durun diyorum. Bu hayat benim ve nasıl yaşayacağıma ben karar veririm. Siz değil.

Ben zavallı değilim, güçsüz, çaresiz değilim. Kendimi koruyabilirim virüsten de, sizden de.

Umudumuzu gerçeğe dönüştürdüğümüz bir yıl diliyorum.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.