Zeki Güven Yazdı:”Zihin Duş Alır Mı?”

Zeki Güven Yazdı:”Zihin Duş Alır Mı?”


Merhaba sevgili okurlarım,

Duş almayı sevmeyen var mıdır? Gün içindeki yorgunluğu atmanın ve bedeni dinlendirmenin en etkili yöntemlerinden biridir duş almak. Akan o sıcacık suyun altından çoğu zaman çıkmak istemeyiz. Bazen kirli veya terli hissettiğimizde, bazen de günün yorgunluğunu atmak için gireriz duşa. Yaz günleri deniz, havuz, kış aylarında termal ve şifa sularla bedenimizi şımartırız. Peki zihnimiz veya iç organlarımız duş alır mı?

            Bu yazımda zihnimiz nasıl duş alır ondan bahsetmek istiyorum. Tabi ki şu an bana zihin duş alır mı? Böyle saçmalık olmaz diyebilirsiniz. Ama yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim. Okuduğum bir kitapta zihni maymuna benzetiyordu. Zihniniz aynı maymun gibi sürekli daldan dala yani konudan konuya sürekli atlar durur diye. Evet, düşünmediğimiz ve kafamızı bir şeylerle meşgul etmediğimiz bir saniye bile yok. Hatta uykuda bile rüya görerek zihin sürekli aktif olmakta. Zihnin kontrol altına alınıp, düşüncelerden uzaklaştırılması bir nevi zihne duş etkisi yaratmaktadır. Böylece zihin tekrar aktif olduğunda eskisinden daha verimli çalışmaktadır. Bu çalışmanın adı Meditasyon.

            Meditasyon nedir? Meditasyonun gerçekten ne olduğu ve nasıl uygulandığı konusunda büyük bir kargaşa vardır. Bu yazıda meditasyonun ne olduğu ve nasıl uygulanacağı konusunda sizlere bilgi vereceğim. Kelime anlamı olarak ‘’düşünceye dalma’’ olarak çevrilmiştir. Aslında düşünmeme demektir. Günümüzde meditasyon adı altında yapılan birçok çalışma bu durumdan çok uzaktır. Bazı çalışmalarda fon müziği eşliğinde sürekli konuşan biri vardır. Bu kişi sizin özel durumunuz veya genel bir durum hakkında olumlama cümleleri söyler. Bu zihni sakinleştirmez sürekli meşgul eder. Aslında meditasyon, zihni dinlendirmek ve normal uyanık halden tamamen farklı olan bilinç haline ulaştırmak için uygulanan özel bir tekniktir.

            Meditasyon için kişinin öncelikle fiziksel olarak hazırlanması gerekir. Çünkü, meditasyon sırasında dengeli farkındalığı sürdürmek için beden, omurga, boyun ve baş dik tutulmalıdır. Bunun için çeşitli egzersizlerle beden esnetilmeli, gevşetilmeli ve güçlendirilmelidir. Yoksa kişi bedensel ağrı, sızı ve duruş bozukluklarından dolayı meditasyona giremeyecektir. Bu konuyla ilgili olarak Orijinal Yoga Sistemi bu tekniklerle kişiyi meditasyona hazırlamaktadır.

Daha sonra konsantrasyon gerekmektedir. Kişinin kullanacağı konsantrasyon teknikleriyle zihin bir noktaya yönlendirilir ve konsantrasyon başlar. Konsantrasyon zamanla kesintisiz konsantrasyona yani meditasyona gelişmektedir. Meditasyon sırasında birey hem pasif hem de aktiftir. Yani meditasyon halinde beden ile zihin pasif, bilinç ise aktiftir.
Konsantrasyon sırasında zihin dalgalanmaları bağımsızca gözlemlenir ve yaşanan anın değeri anlaşılır. Birey kendine odaklanmayı öğrenir ve günlük kaygılardan uzaklaşır. Böylece zihin sakinleşir, yaşamın temposu yavaşlar ve zorluklarla daha kolay başa çıkılır. Bakış açısı değişir, olumsuzluk içeren sonuçlar büyütülmez. Olumsuz düşünceler kontrol altına alınır, düşünce akışı olumlu yöne yönlendirilir ve duygusal tutarsızlık yok olur. Meditasyon teknikleri yaşamın anlamını kavramak ve içsel bilgeliği geliştirmek için etkili araçlardır. Bu teknikler sayesinde zihinsel gerginlik ve duygusal huzursuzluk ortadan kalkar, gerçek benlik algılanarak içsel gerçeklikle bağ kurulur. Meditasyon yapmak için şunlar öğrenilmelidir;

  1. Bedenin gevşetilmesi
  2. Otururken sırtın dik tutulması
  3. Nefesin yavaş ve derin olması
  4. Tarafsız tanık modunda olunması
  5. Düşünceleri onlardan etkilenmeden izlenmesi
  6. Dış çevrenin etkilerine tepki verilmemesi

Meditasyon ne işe yarar? Meditasyon, insanı kendi ruhsal doğasına, öz benliğine ve çevresindeki bireysel gerçekliğe geri döndürür. Meditasyon yapan insan kimseyi suçlamadan ve herhangi bir önyargıda bulunmadan olanları gözlemleyebilir. Orijinal Yoga Sisteminde uygulanan meditasyon tekniklerini kullanan bireyde sekiz yetenek gelişir;

  1. Ayırt etme yeteneği
  2. Muhakeme yeteneği
  3. Düşünceleri kontrol etme yeteneği
  4. Negatif düşünceleri giderme yeteneği
  5. Hoşgörü yeteneği
  6. Uyum sağlama yeteneği
  7. Yüzleşme yeteneği
  8. İşbirliği yapabilme yeteneği

Birey meditasyon sırasında zihnin derinliklerine ulaşarak mevcut potansiyelinin üzerine çıkar ve kendisiyle ilgili bir çok gelişme yaşar. Beden ile zihin koordinasyonu gelişir, sağlıklı beslenme gerçekleşir, sevgi dolu olur, enerjik, canlı ve neşeli olur, hayatındaki tüm toksik unsurlar ortadan kalkar. Bu eşsiz bilgilerin devamını okumak isterseniz Büyük yoga üstadı Akif Manaf’ın Yoga Dhyana Meditasyon adlı kitabını öneririm. Bu kitapta uygulayabileceğiniz birçok teknik de verilmiş.   

Sevgilerimle…

Ayrıca Orijinal Yoga Sistemi ücretsiz tanıtım çalışması için:

Yoga Academy Denizli – 0505 445 2337 – 0 505 629 0526

Yazan: Zeki GÜVEN – Yoga Antrenörü

*Kaynak: Büyük Yoga Üstadı Akif Manaf, ‘’Yoga: Dhyana- Meditasyon’’ kitabı

Yayınlama: 04.02.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.