Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

%33’lük ihracatın ne kadarını Denizli karşılıyor? DENİB Başkanı Memişoğlu açıkladı!

Denizli İhracatçı Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Türkiye ihracatının ne kadarını Denizli’nin karşıladığını Egeyön Haber’e açıkladı. Egeyön Haber Haber Koordinatörü Ahmet Deda, DENİB Başkanı Memişoğlu’na Tarımsal ürünlerden sağlanan ihracatı, Denizli’nin ihracat rakamlarını sorarken, Eko turizm ve tarım ve gıda sektörü ile uğraşanlar için Başkan Memişoğlu’nun fikir ve tavsiyelerini aldı.

Denizli İhracatçı Birliği Başkanı

Türkiye’nin ekonomide özellikle pandemi döneminde lokomotifi haline gelen ihracat şirketleri, Türkiye’ye kazanç sağlarken, Türk ürünlerini de Dünya’nın bir çok ülkesine ihraç ederek Türkiye’nin tanınmasına ve büyümesine yardımcı olmaya devam ediyor. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu ile özel röportaj gerçekleştiren Egeyön Haber Haber Koordinatörü Ahmet Deda, Denizli ihracatı ile ilgili merak edilenleri sordu.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ikinci bölümü ise şu şekilde:

DENİZLİ TARIMSAL ÜRÜNLERİ İLE  DE ÜNLÜ BİR ŞEHİR, BU KONUDAKİ GELİŞMELER İNTERNET SATIŞI VE PANDEMİ İLE DEĞERNDİRİLDİĞİNDE  NASIL?

İlimize baktığımız da tarım ürünlerinde kekiğin yeri çok ayrı, dünya kekik üretiminin %70’inden fazlası ilimizde. Kekik, kimyon, lavanta, doğal mantarlar gibi ürünlerde ihracatımız var. Şu an bir firmamız İtalya’dan köpek getirerek trüf mantarı arama çalışmalarına başladı. Firmanın köpeği çiftleştirip çoğaltarak, köylere dağıtıp, dağlardan trüf mantarı toplamak gibi bir projesi var. Biliyorsunuz bunlar katma değerli ürünler. İhracatımızı arttırmak ne kadar önemliyse, ihracatımızın kilogram değerini de arttırmak o kadar önemli. 

Gıda konusuna gelince, bir kuruyemiş üretimimiz var.  Bu kuruyemişlerle ilgili ihracatçı firmalarımız var. Denizli insanı sadece kendi ilimizde üretilen ürünleri değil, ülkemizin başka şehirlerinden ve dünyanın bazı ülkelerinden ürünleri getirip, onları paketleyip, kendi markalarıyla satmayı başarıyorlar. Denizli insanı bu konuda dünyaya açık. Mesela denizimiz olmamasına rağmen balık ihracatı bile yapıyoruz. 

KURUTULMUŞ MEYVE DE ÇALIŞMALARIMIZ VAR MI?

Tabi. Son 4-5 yıldan beri değer kazanan bir ihracatımız, bu konuda ilerlenmesi gereken çok yolumuz var. Çünkü Avrupa ülkelerinde kimyasal kalıntılar sıkıntı yaratabiliyor. Bu konu da bizde geçen sene DENİB olarak Denizli Ticaret Borsası ile birlikte konuya ön ayak olduk,  laboratuvarımıza kimyasal kalıntıları ölçmeye yarayan bir cihaz aldık. Böylece tahlillerimizi çok daha kısa sürede ve çok daha doğru bir şekilde yaparak ihracatımızı biraz daha rahatlatmış oluyoruz.

CUMHURBAŞKANININ AÇIKLADIĞI %33’LÜK İHRACATIN NE KADARINI DENİZLİ KARŞILIYOR?

Geçtiğimiz sene Denizli ihracatı, Türkiye ihracatından pozitif anlam da ayrıştı. Son 12 ayı ihracat artışlarıyla geçirdik ve en son Nisan ayında 376 milyon dolar ihracatla, aylık ihracat rekorları kırdık. 2018 senesinde 3.4 milyar dolarlık bir ihracatımız vardı ve rekor kırdık.  Geçtiğimiz 1 Haziran ve bu seneki 31 Mayıs arasını baz alırsak şuan burada 3.9 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu.  İnşallah 2021 ihracatımızın 4 milyar dolar olacağını ön görüyoruz. 2023 için 5 milyar dolarlık bir hedef koyduk. Bu oranlar Türkiye ihracatının %2’sine denk geliyor.  Denizli Türkiye de ihracat sıralamasında 9. sırada.

TARIM VE GIDA İLE UĞRAŞANLARA ÖNERİLERİNİZ NELER?

Artık tarım ve hayvancılık köylümüzün bakış açısı ile ilerlemiyor. Bunları bir sanayi olarak görmemiz gerektiğini düşünüyorum, sanayicilerimizin tarım ve hayvancılığa yönelmeleri gerektiği fikrindeyim.  Devletimizin boş arazileri varsa bu tarz büyük ölçekli projeler için destek olması gerektiğini düşünüyorum. Ama bunu yaparken köylüyü desteklemek şart. Tarım ve hayvancılığı sanayicilere yaptırabilirsek sanayici ihracatı da yapacaktır.