Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“9 Eylül” Onurla,  Gururla, Coşkuyla…

Bağımsızlığın simge kenti İzmir,

Bağımsızlığın simge kenti İzmir, kurtuluşunun 96. yıl dönümünü kutluyor

İzmir’de 9 Eylül törenlerle kutlanıyor. Törenlerin ilk adımı sabah 9’da Basmane Karakolu önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam eden Zafer Yürüyüşü ile başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yürüyüşte İzmirliler, 350 metrelik Türk bayrağını birlikte taşıdı.

  Çelenk sunumu yapıldı

Protokol daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma töreninde yerini aldı. İlk olarak İzmir Valisi Erol Ayyıldız tarafından Atatürk anıtına çelenk sunumu gerçekleştirdi, ardından sırasıyla Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından çelenk sunumu gerçekleştirildi. Törene, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın ve siyasi partilerin milletvekilleri de katılım gösterdi. Çelenk sunumlarının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhuriyet Meydanı, saat 11.15’ten itibaren konser ve gösterilerin yer aldığı kutlamaları izlemek isteyen binlerce İzmirliye kucak açtı. Törenlere İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizonu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep birlikte katıldılar.

“Ne güzeldir bugün İzmir’de olmak!

Cumhuriyet Meydanı’nda İzmirlilere seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Azizi Kocaoğlu’nun konuşmasından satır başları ise şöyle:

“Sevgili İzmirliler, Sevgili Hemşehrilerim, Ne mutlu bize ki; İzmir tarih yazdı, tarih de İzmir’i… 1213 günlük işgalin sonlandırıldığı; Anadolu’nun düşman zulmünden, süngüsünden, dipçiğinden kurtarıldığı o günün üzerinden neredeyse koca bir asır geçti.

Ama biz o kurtuluş heyecanını hep “ilk günkü gibi” hissettik. Her 9 Eylül sabahına umutla uyandık. Tıpkı bu sabah gibi… Bugün İzmir’in bayramı… 9 Eylül’ü sıradan bir gün olmaktan çıkaran, yalnızca kentimizdeki işgalin sonlandırılması değil. İzmir’in kurtuluşu, aynı zamanda Türkiye’nin kurtuluşu; özgürlüğümüzün dosta düşmana ilanıdır. İzmir, bağımsızlık yolundaki direniş destanımızın simge kentidir. Bizim için İzmirli olmak ve İzmir’de yaşamak çok özel bir anlam taşır. Biliriz ki, bir ülkeyi sevmek, önce yaşadığı kenti sevmekle başlar. İzmir’i sevmek, Türkiye’yi sevmektir. “

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından şefliğini Uğur Sayınbatur’un yaptığı Kültür Modern Brassa Emsembe Orkestrası sahne aldı. Ayrıca orkestraya İzmir Devlet, Opera ve Balesi Çocuk Korosu da eşlik ederken, alanı dolduran İzmirliler hep bir ağızdan İzmir Marşı’nı söyledi. İzmir Nevvar Salih İşgören Lisesi öğrencisi Anıl Gürel’in okuduğu şiirin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Dans ve Ritim Grubu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ve İzmir Devlet Opera ve Balesi Çocuk Dans Topluluğu sahne aldı. Üsküp halk dansları ile zeybek gösterisi seyircilerden büyük alkış aldı.

Kutlamalar Günboyu Devam Edecek

Gün boyu devam edecek olan kutlamalar saat 17.00’de Süvari Birlikleri’nin Cumhuriyet Meydanı ile Gündoğdu Meydanı arasındaki yürüyüşünden sonra İzmir semaları, saat 17.30’dan itibaren önce Solo Türk ardından da Türk Yıldızları’nın nefes kesen gösterilerine sahne olacak. Daha sonra saatler 20.30’u gösterdiğinde İzmir Büyükşehir Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’ndan hareket edecek Fener Alayı, marşlar eşliğinde Gündoğdu Meydanı’na kadar ilerleyecek. Saat 21.00’den itibaren ise Haluk Levent ve Olten Filarmoni Orkestrası sahne alacak. Gece, İzmir Marşı eşliğinde lazer ve ışık gösterileriyle devam edecek.

Duygulandıran Tören

İzmir’in işgalden kurtuluşunun 96. yıl dönümü kutlamalarında süvari birlikleri izleyenleri duygulandırdı. 

İzmir’in işgalden kurtuluşunun 96. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Konak Meydanı’nda temsili bayrak töreni yapıldı. Törende İzmir’in kurtuluşunu canlandıran süvari birlikleri İzmir Valiliği önüne gelerek, Yüzbaşı Şerafettin’i temsil eden bir asker Hükümet Konağı’na Türk bayrağını çekti. Yüzbaşı Şerafettin’i canlandıran asker tarafından Türk bayrağının İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilmesi sırasında duygulu anlar yaşandı.

Bayrak törenine Vali Erol Ayyıldız, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu da katıldı.

[divider]