Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Av.Mehmet Çabuk yazdı: Özel Okullarda Maaş Krizi ve Milli Eğitim Bakanlığı

Okulların ara tatile girdiği

Okulların ara tatile girdiği 17 Ocak 2020 günü sayın Milli Eğitim Bakanı, Doğa Kolejindeki öğretmenlerin maaşlarının 4-5 aydır ödenmemesi konusunu da içeren konuşmasında: Bunlar, Milli Eğitim Bakanlığının dışındaki bazı işlemler. Ama biz görevimiz gereği takip ediyoruz (Hürriyet Gazetesi), diyor.

Anayasa’nın 42. maddesinde eğitim ve öğretimin kişiler için bir hak, devlet için de bir ödev olduğu hükme bağlanmıştır. Aynı maddede ilköğretimin zorunlu olduğu, devlet okullarında parasız, özel okullarda ise devletin gözetim ve denetimi altında yapılacağı belirtilmiştir.

Kişiler için en temel haklardan olan eğitim ve öğretim hakkı, devletin başta gelen ödevlerindendir.

Zorunlu olan ilköğretimi, isteyenler devlet okullarında parasız yapabileceği gibi devletin denetimindeki paralı özel okullarda da yapabilirler.

Özel okullaşmanın devlet tarafından özendirildiği, teşvik edildiği, özel okullara çocuğunu gönderen, nispeten hali vakti iyi olan velilere eğitim desteği ödendiği bir gerçektir.

Devlet okullarının bina, derslik ve donanım olarak eksiklikleri, yabancı dil eğitiminin yetersizliği nedeniyle talebin de artmasıyla özel okulların sayısı son yıllarda, yetkililerce de ifade edildiği şekilde, mantar gibi çoğalarak artmıştır.

Çoğalan özel okullarla eğitim hizmeti bir nevi ticarileşmiş, okul sahibi şirketlerin ticari saikleri sunulan hizmetin niteliğinin önüne geçmiştir.

Sekiz yüz civarında okulu ve seksen bin civarında öğrencisi olan Doğa Koleji ile medyaya yansıyan özel okullardaki mali sıkıntılar, aslında küçük hacimli butik özel okullarda daha önceleri yaşanmıştı.  Bu okullardaki öğretmen ve öğrencileri (velileri) sorunları ile baş başa bırakan milli eğitim bakanlığı, aynı tutumunu Doğa Kolejinde de göstermektedir.

Bu kurumlar, serbest piyasada herhangi bir alanda faaliyet gösteren ticari şirketler değildir. Kişiler için temel hak, devlet için de ödev olan eğitim öğretim hizmetinin yürütüldüğü bu kurumlarda, öğretmenlerin ücret ve dolayısıyla öğrencilerin eğitim alamamaları devletin sırtını dönebileceği bir şey olmamalıdır.

Devletin, eğitim ve öğretim alanında, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle üstlendiği ödevin, özel okullar yönünden, mali durumlarının da denetlenmesi suretiyle yerine getirilmesi gerekir.

Bu kapsamda, bu kurumlarda eğitim ve öğretimin kesintisiz sürdürülebilirliği için kuruluş ve sonraki aşamalarda bir kısım teminatların istenmesi, aynı amaca yönelik tedbirlerin alınması gerektiği düşüncesindeyim.