Avrupa Denizlililer Derneği, Geleneksel Denizli Buluşması etkinliğinin dördüncüsünü Çal ilçesinde gerçekleştirdi. Avrupa’da yaşayan Türkler’in Türkiye’nin kültürünü, tarihini, dilini öğrenmesi ya da unutmaması için düzenlenen etkinlikte konuşan Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “1960’lı yılların sonlarında Avrupa’ya giden büyüklerimizi tebrik ediyorum. Irgat olarak gittikleri topraklarda onların nesilleri bilim insanı, iş insanı, doktor, mühendis, milletvekili oldular. Bu durum, Türkler’in büyük bir başarılı hikayesidir” derken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluklar Başkanı Abdullah Eren ise, “Avrupa’da yaşayan 5 milyon Türk ile Türkiye’nin arasında köprü görevi görüyoruz. Burada yaşayan insanların derdiyle dertlendiğimiz gibi Avrupalı Türkler’in derdiyle de dertleniyoruz” dedi.
Avrupa Denizlililer Derneği, Çal Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kumral Mesireliği’nde toplandı. Kaymakam Mert Çanga, Başkan Fethi Akcan, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Vali Ali Fuat Atik’in eşi Fulya Atik, Avrupa Denizlililer Derneği Başkanı Ali İnceören ve yönetim kurulu, Avrupa’da yaşayan Denizlililer ve ülkelerine kesin dönüş yapmış olan eski gurbetçiler katıldı. Kısık Kanyonu, tarihi mekanlar, mesirelik alanlar gezildi. Yöresel canlı müzik dinletisi yapıldı, yöresel oyunlar oynandı. Çal Kadın Kooperatifi’nin yöresel ürünleri ile Sudan Koyun Atlatma Yarışması’nda çekilen fotoğraflar sergilendi.
Avrupa Denizlililer Derneği Başkanı Ali İnceören, hedeflerinin Avrupa’da yaşayan yeni nesil Türkler’e ülkenin gelenek, görenek ve kültürünü öğretmek, birlik beraberlik ve dayanışma duygularını perçinlemek olduğunu söyledi.
“TÜRKLER AVRUPA’DA ÇOK BAŞARILI OLDULAR”
Belediye Başkanı Fethi Akcan, Türkler’in Avrupa’da oldukça başarılı olduklarını belirterek, ırgat olarak gittikleri Avrupa’da artık çok iyi konum kazandıklarını kaydetti. Akcan, “1960’lı yılların sonlarında Avrupa’ya giden büyüklerimizi tebrik ediyorum. Irgat olarak gittikleri topraklarda onların nesilleri bilim insanı, iş insanı, doktor, mühendis, milletvekili oldular. Bu durum, Türkler’in büyük bir başarılı hikayesidir. Türkiye ve vatan özlemiyle Avrupa’da hayatlarını sürdüren gençlerimiz bizlerle bağını koparmamalıdır. Ticaret yapanlar, buralara yatırım yapabilir, buralardaki iş insanlarıyla ticaret yapabilirler. Üretim, istihdam ve daha çok iş fırsatları için çaba göstermeliler.”diye konuştu.
“TÜRKİYE DEVLETİ HER ZAMAN YANINIZDA”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kurulan kurumlarının, Türkiye ile Avrupa arasında köprü görevi gördüğünü söyledi. Türkiye’nin her zaman Avrupa’da yaşayan Türkler’in yanın da olduğunu dile getiren Eren, açıklamasını şöyle tamamladı; “Türkiye, 20 yılda çok gelişti. Bu süreçte Avrupa’da yaşayan Türkler’in de yanında olduk. Bu insanların dillerini ve kültürlerini unutmamamsı için elimizden geleni yapıyoruz. Avrupa’da Türkler’e ait 4 bine yakın sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Bunlarla sürekli temas halindeyiz. Avrupa’da yaşayan 5 milyon Türk’ün, Türkiye ile arasında köprü görevi görüyoruz. Onların hak ve hukuklarını koruyoruz.”