Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

BAŞKAN ŞEVİK, “OSMANLI ARŞİVLERİNDE BULDAN” KİTABINI TANITTI

Buldan Belediye Başkanı Mustafa

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Osmanlı arşiv vesikaları ışığında derlenen ve ilçe kültür belleğine kazandırılan üç ciltlik “Osmanlı Arşivlerinde Buldan” kitabının tanıtımını gerçekleştirdi.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Belediye Başkan yardımcısı ve Meclis Üyesi Veli Tokdemir’in de katıldığı toplantıda konuşan Başkan Şevik, 2019-2024 yılları arasında hayata geçirdiği projeler hakkında bilgi verdi. 31 Mart yerel seçimlerde aday gösterilmeyen Şevik, 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve üç ciltte toplanan ‘Osmanlı Arşivlerinde Buldan’ adlı kitabın tanıtımını yaptı.

“TÜRKİYE’DE 9 BELEDİYEDE VAR”

Şevik, “Geçtiğimiz ocak ayında vefat eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kütüphanesi’nin Baş Mütercimi Talat Sevil ve yardımcısı İrfan Dağdelen ile beraber 7 kişilik bir ekiple ve kendimin de bir fiil içinde olduğum bir çalışma gerçekleştirdik. Bu Türkiye’de 9 belediyede var. Biri Buldan Belediyesi’nde. Osmanlı arşivlerinde Buldan geçen tüm belgeleri derledik. Tercüme ettik, mealini ve aslını kitapta yer verdik. ‘Osmanlı Vesikalarında Buldan’ kitabında birebir orijinaline bağlı kalarak tercüme edildi. ‘Buldan Temettuat Defteri’, ‘Buldan Nüfus Defteri’ olmak üç cilt halinde Buldan’ın tarihine Denizlimize bir katkımız olmuş oldu” şeklinde ifade etti.

“EN PRESTİJLİ ESERLERİMDEN BİRİ TANESİ”

Türkiye’nin 1946’da çok partili sisteme geçtiğini hatırlatan Başkan Şevik, “O seçim arifesinde de Türkiye’de 57 noktada hükümet konaklarında kaza veya sabotaj olma ihtimali olan yangınlar meydana geldi. Bizim restore ettiğimiz ve belediye ek binası olarak kullandığımız eski cezaevinin olduğu yer de 1946’da yanmış. O nedenle Buldan’ın 1946’dan öncesine gidemiyoruz. O nedenle bunun Buldan için çok önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum ve belki 7+5 olmak üzere 12 yıllık belediyecilik dönemimde bana göre en prestijli eserlerimden biri tanesi” dedi.

BAŞKAN ŞEVİK, 3 CİLTLİK KİTABI TANITTI

“BULDAN’DA GÜZEL ŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞTIK”

Son 5 yıllık yapılan hizmetleri aktaran Başkan Şevik, “2019 yılında yeniden göreve geldik ve 2014’te yarım bıraktığımız hizmetlere devam ettirmeye çalıştık. 2019-2024 periyotu biraz talihsiz bir dönem oldu. 2 yıla yakın bir pandemi ile uğraştık. Her ne kadar opera savaşı gibi görünse de Ukrayna-Rusya Savaşı çıktı. Arkasından ekonomik kriz çıktı. Son olarak Türkiye’nin 11-12 vilayeti depremde yıkıldı. Ekonomik açıdan zor bir belediyecilik dönemiydi. Buna rağmen geçmiş dönemdeki tecrübelerimize bianen ve yarım kalan projelere istinaden Buldan’da güzel şeyler yapmaya çalıştık. Buldan’da kısıtlı imkanlara göre güzel şeyler de çıktı diye düşünüyorum” diye konuştu.

“9 SOKAK RESTORE EDİLDİ, 11 KONAK KAMULAŞTIRILDI”

Başkan Şevik, şöyle devam etti: “Buldan’da organik bir havyan barınağı yaptık. Belki de Denizli’de örneği ilk olan bir kitap kafe yapıldı. Alparslan Türkeş Parkımız yapıldı. Eski ve atıl durumda bir binamız vardı. Orayı konservatuar yaptık. Bu da ilçeler örneğinde tektir. Küçük rutin vaadlerimiz vardı. Buldanımıza doğalgaz geldi. Şimdi ana hat bağlanıyor. İkinci etap TOKİ sözü vermiştik. Onu gerçekleştirdik. Benim en büyük prestijlerim restorasyonlardır. Buldan’da merhum Veli Başturnalı döneminde Mimarlar Odası ile birlikte bir ön anlaşma yapılmış. Arkasından Temel Başbuğ, 2002 yılında eski sokaklarımız koruma kararı alınmış. Teoride bulunan bu şeyleri gerçekleştirmek, bizlere nasip oldu. Buldan’da 32 sokağımız var. 300’e yakın eski tarihi konaklarımız var. Buldan’da eski şehir ile yeni şehri birbirinden ayırdık. Şu an 9 sokak restore edildi. 11’e yakın konak, kaymakamlık ve tarafımca kamulaştırıldı, 7 tanesi de restore edildi. Buldan, bu konuda bir Safranbolu ve Beypazarı örneğinin yarım asra yaklaşan dönemini 15 yıla sığdırdı. Buldan sokakları artık Türkiye’de tanınır hale geldi.”

“SİYASETTE KIZGINLIK, KÜSKÜNLÜK OLMAZ”

31 Mart yerel seçimlerinde yeniden aday gösterilmemesi hakkında sorulan soruyu yanıtlayan Başkan Şevik, “Bugün Türkiye şartlarında bırakın belediye başkan adayı olmayı, oy kullanmaya bile gitmeyebilirim. Bu dönem ben aday olmadım. Birçok siyasi partilerden büyükşehir belediye başkan adaylığı da dahil olmak üzere teklif aldım. Denizli’de ve Buldan’da adaylık teklifleri aldım, feragat ettim. Bunun birinci sebebi, Türkiye’nin siyasi konjonktürüdür. Yerel yönetimler olması gereken minvalde uygulanmıyor. Adnan Menderes benim idolümdür. 27 Mayıs darbesinden sonra 2 kurmayıyla beraber idam edildi. Hayatın her kademesinde siyaset vardır. İnsanın apolitik olması mümkün değildir. Fertler ve cemiyetler, kendilerini hesaba çekme hasaslığına ererlerse, kurtuluşa ererler. Tükiye’nin en büyük sıkıntısı, ruhi müeyyidelerimizi kaybettik. Siyasette kızgınlık, küskünlük olmaz” dedi.

“BU AYRILIK ÇOK ÜZÜCÜ”

Kendisini tanıtan Belediye Başkan yardımcısı ve Meclis Üyesi Veli Tokdemir ise “Buldan’da güzel işler yaptık. Başkan Şevik sanki siyasetten uzak kalacak gibi konuşuyor ama ben inanmıyorum. Ben hiçbir zaman inanmadım. Ya biz Buldan’a fazla geldik ya da Buldan bize fazla geldi. Bu ayrılık çok üzücü. Benim yaşım daha genç. Tekrar Cumhur İttifakı içerisinde çalışmak isterim. Üzülerek ayrılmıyorum, kırgın da değilim. Bunu biz hak etmedik. Ben AK Partiliyim, AK Partili olarak da kalacağım” ifadelerini kullandı.