Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÇAL KOKUSU, TÜRKİYE’Yİ SARACAK

Üzüm, kekik gibi tarımsal

Üzüm, kekik gibi tarımsal ürünleriyle tanınan Denizli’nin Çal ilçesi, ada çayında da söz sahibi oldu. Arkeolojik bilgi ve belgelerden esinlenerek hazırlanan Adaçayı Kolonyası piyasaya sürüldü. “Çal Kokusu” ismi verilen kolonyanın üretimi için 2 yıl ön çalışma yapıldı. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Anadolu’da ve eski Mısır’da kötü ruhlardan korunmak amacıyla kullanılan kokuyu Çal Kadın Kooperatifi, ‘Çal Kokusu’ (Adaçayı Kolonyası) olarak piyasaya sürdü” dedi.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan,, doktorant Meryem Karakurt ile 2 yıl önce anlaştı ve Çal’ın tarihi kadim reçetelerinin okunmasını, bunun sonucu olarak yöreye has koku yayan bir kolonya üretilmesini istedi. Meryem Karakurt, bölgedeki antik kentlerdeki bulguları inceledi ve adaçayının binlerce yıl önce de koku olarak kullanıldığını, yöreye has “Çal Kokusu” elde etmek için Adaçayı Kolonyası yapılabileceğini raporladı. Bölgede çokça yetişen adaçayından kolonya yapıldı. Yapılan kolonyalar trendyol, hepsiburada, pazarama ve calgarasi.com isimli alışveriş sitelerinde satılmaya başlandı.

ÇAL’A HAS KOKU ELDE ETTİK”

Doktorant Meryem Karakurt, eski tarihi kadim reçetelerden Çal’a has koku tasarladıklarını söyledi. Karakurt, “Adaçayı, eski tarihlerde parfüm olarak kullanılıyordu. Çal Belediyesi Kadın Kooperatifi hem erkek hem de kadınların gönül rahatlığıyla kullanabileceği Adaçayı Kolonyası’nı tasarladı. Kadınlarımızın ürettiği kolonya kısa sürede pazarda söz sahibi oldu. Çal’a özgü koku, artık raflardaki yerini aldı. Yapılan çalışma Denizli için de ilk oldu. BU projenin mimarı Başkan Akcan’dır. Kendisini ve ekibini kutluyorum” dedi. “

“ÇAL KOKUSU, TÜRKİYE’Yİ SARACAK”

Başkan Fethi Akcan, Çal’a has Çal kokusunun yakın zaman da Türkiye’yi saracağını, Adaçayı Kolonyası’ndan sonra Kekik Kolonyası’nı da Kadın Kooperatifi aracılığıyla 2 haftaya kadar piyasaya süreceklerini söyledi. Akcan, “Yakın zamanda Çal kokusu Türkiye’yi saracak. Adaçayı ya da kekikten parfümde yapabilirdik. Ancak, parfüm vatandaşa pahalı gelecekti. Yaptığımız ürünü herkesin her kesimin kullanımını istedik. Çal Kokusu ile kolonya anlayışı bile değişecektir.  Adaçayı kolonyası arkeolojik bilgilere göre Anadolu ve eski Mısır’da binlerce yıl önce kullanılıyormuş. Bu kokunun kötü ruhlardan koruduğuna inanılırmış. Adaçayı Kolonyası’nın ve yakında piyasaya sürecek olduğumuz Kekik Kolonyası’nın üretim, ticaret hakkı Çal Kadın Kooperatifi’ne aittir” diye konuştu.