Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çal,Çivril ve Baklan Ovası’nda Sulama Krizi

Bu haberin fotoğrafı yok

Sulama birliklerinin Devlet Su İşleri’ne (DSİ) devredilmesinin ardından Denizli’de tarım arazilerinin sulamalarında telafisi olmayacak eksiklikler yaşanmaya başlandı. Denizli’nin Baklan Sol Sahil Sulama Birliği’nin aldığı kararlara uymayan DSİ, bölge tarım arazilerine su veremediği öğrenildi.

 

 

DSİ’nin sulama birliklerini devralmasının ardından,birliklerin aldığı emsal nitelikteki kararlara uymaması tarım arazilerinin sulamasında eksiklikler yaşanmasına neden olduğu öğrenildi.Bunun bir örneği DSİ’ye devredilen Baklan Sol Sahil Sulama Birliği’nde yaşandı.

1/4 Kuralına Uymadılar

Baklan Sol Sahil Sulama Birliği’nin devir işlemi gerçekleşmeden önce aldığı Çal, Çivril ve Baklan ovalarında bulunan tarım arazilerinden her yıl 1/4’nin sulamaya kapatılması ve diğer kalan bölümün daha verimli sulanması kuralını DSİ’nin uygulamadığı öğrenildi. Bu kuralın uygulanmamasından dolayı bölge halkı verimli sulamanın yapılamadığı ve su tasarrufunun gerçekleşmediğinden şiyatçi…

Birinci Ürün Sulanmadan, İkinci Ürüne Su Veriliyor

Bölgede yaşanan bir diğer sorun ise,Baklan Sol Sahil Sulama Birliği yine devir işlemi gerçekleşmeden önce aldığı bir kural olan ‘Birinci Ürün'(mısır,ayçiceği vb.) sulaması gerçekleşmeden, ikinci ürünlere sulama verilmemesi kuralı DSİ tarafından uygulanmadı. Yetkililerden alınan bilgilere göre, bu kuralın uygulanmamasından ötürü çiftçiler ürünlerinden yeterli verimi alamıyor. Bölgede büyük bir su sıkıntısı çekiliyor.

Bakımlar Zamanında Yapılmıyor

Yetkililerden edinilen bir diğer bilgi ise sulama kanallarında gerçekleştirilmesi gereken bakımların zamanında yapılmadığı öğrenildi.

Müracaat Ettiler Ama…

Üreticilerin tüm yaşanan sorunlarla ilgili DSİ’ye müracaat ettiği, ancak sorunun kısa sürede çözüleceği yanıtını almalarına rağmen henüz bir adım atılmadığı belirtildi.